Savaites filmai

7 MD

Diktatorius***

Sacha Baronas Coenas vaidina diktatorių, kuris pasirengęs net rizikuoti savo gyvybe, kad tik jo šalis netaptų demokratine. Larry Charleso komedijoje taip pat vaidina Benas Kingsley, Anna Faris (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

 

Dvi dienos Niujorke ***

Aktorė ir režisierė Julie Delpy tęsia filme „Dvi dienos Paryžiuje“ pradėtą pasakojimą apie amerikiečių ir europiečių kultūrų ir nacionalinio mentaliteto skirtumus. ...Išsiskyrusi su Džeku, Merion (Julie Delpy) persikelia į Niujorką. Čia rengdama savo fotografijų parodą ji susipažįsta su garsiu radijo žurnalistu Mingusu (Chris Rock). Regis, viskas juos skiria, bet būtent eterio žvaigždės glėbyje prancūzė atsigaus po išsiskyrimo. Tačiau idilę sudrumsčia susipažinti su nauju Merion vaikinu atvykusi jos šeima iš Prancūzijos – ekscentriškas Merion tėvas (režisierės tėvas Albert’as Delpy) ir jos seksualios seserys. Be to, fotografės darbais susidomės Niujorko turtuolis (Vincent Gallo). Taip spalvingos poros romanas pamažu pavirs kultūros ir meno nesusipratimų lavina. Taip pat filme vaidina Dylan Baker, Kate Burton, Malinda Williams, Emily Wagner (Belgija, Prancūzija, Vokietija, JAV, 2011). (Vilnius, Klaipėda, Panevėžys)

 

Nakties šešėliai ***

1752-aisiais Džošua ir Naomi Kolinzai kartu su jaunuoju Barnabu paliko Liverpulį, kad pradėtų naują gyvenimą Amerikoje. Po dvidešimties metų Baranabas Kolinzas – Kolinvudo dvaro savininkas, turtingas, galingas ir dar moterų numylėtinis. Bet ir tokie kartais daro klaidų. Barnabas padarė klaidą sužeidęs gražiosios Anželikos širdį. Ji – ragana, todėl paverčia širdžių ėdiką vampyru ir palaidoja gyvą. Po dviejų šimtų metų jis atsitiktinai išlaisvinamas iš kapo ir atsiduria labai pasikeitusiame 1972-ųjų pasaulyje. Barnabas grįžta į Kolinvudo griuvėsius, o apgailėtini jo šeimos palikuoniai turi daugybę paslapčių. Naujo Timo Burtono filmo pagrindas – kultinis JAV serialas, rodytas 1966–1971 metais. Barnabą suvaidinęs Deppas nuo mažens didelis serialo gerbėjas. Jis buvo ir vienas naujojo filmo sumanytojų. Burtonas siekė, kad filmas maksimaliai atspindėtų 8-ąjį dešimtmetį. Filme vaidina kita serialo gerbėja Michelle Pfeffer, taip pat Helena Bonham Carter, Eva Green (JAV, 2012). (Vilnius, Šiauliai)

 

Nenugalimieji: narsos įstatymas ***

Tikrų įvykių įkvėptas pasakojimas apie specialiąją JAV jūrų pėstininkų grupę, kuri skuba rasti pagrobtą CŽV agentę, atskleidusią pavojingą teroristų sąmokslą. Įvairiuose pasaulio taškuose – Čekijoje, Filipinuose, Ukrainoje ir Somalyje – kariai turi sukliudyti gerai apgalvotai atakai prieš JAV. Mike’o McCoy’aus ir Scotto Waugh filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Alexas Veadovas, Roselyn Sanchez, Nestoras Serrano, Emilio Rivera (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Prometėjas ***

Du netolimos ateities mokslininkai Elizabetė Šou (Noomi Rapace) ir Holovėjus (Logan Marshall-Green) įtikina turtingą Veilando korporaciją, kad jų archeologiniai atradimai – pagrindas ieškoti civilizacijų tolimose planetose. Kadaise Žemėje pabuvoję ir savo DNR palikę ateiviai gali atsakyti į svarbiausius žmonijos klausimus. Taip Elizabetė ir Holovėjus atsiduria kosminiame laive „Prometėjas“. Kartu su jais keliauja gana įvairi publika: nemirtingumo paslaptį norintis įminti Veilandas (neatpažįstamai pasendintas Guy Pierce’as), jo egoistė duktė (Charlize Theron), planetą tirsiantys mokslininkai ir laivo įgula. Bet, ko gero, vienintelis robotas Deividas (Michael Fassbender) žino tikrąjį ekspedicijos tikslą... Didžiojo postmodernistinio kino vizionieriaus Ridley’o Scotto („Svetimas“, „Likvidatorius“, „Gladiatorius“) naujausias kūrinys – tai ne šiaip sau dar vienas filmas apie kelionę į kosmosą, o 1979-aisiais Scotto sukurto ir jau klasikiniu tapusio filmo „Svetimas“ prologas. Elen Ripli naujame filme pakeitė Elizabetė, bet susitikimas su kitomis civilizacijomis bus toks pat grėsmingas ir vizualiai įspūdingas  (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

 

Roko amžius ***

Dar vienas populiarus Brodvėjaus miuziklas, perkeltas į kino ekraną. Siužetas paprastas ir aiškus: vieną dieną klube „Roko amžius“ susitinka du iš skirtingų sluoksnių kilę, bet panašių tikslų siekiantys žmonės. Mergina iš provincijos atvažiavo į Holivudą, tikėdamasi tapti žvaigžde, bet negailestingas sapnų fabrikas sudaužė jos svajones. Vis dėlto į ją atkreipia dėmesį buvusi roko žvaigždė Steisis. Nors mergina ir įsidarbino striptizo klube, jos laukia didžioji gyvenimo meilė. Adamo Shankmano filme vaidina Julianne Hough, Diego Boneta ir dainuojantis Tomas Cruise’as (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė)


 

****** – šedevras, ***** – pasižiūrėti būtina, **** – geras filmas, *** – būna ir geriau, ** – jei turite daug laiko, * – niekalas


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.