Savaites filmai

7 MD

Diktatorius***

Sacha Baronas Coenas vaidina diktatorių, kuris pasirengęs net rizikuoti savo gyvybe, kad tik jo šalis netaptų demokratine. Larry Charleso komedijoje taip pat vaidina Benas Kingsley, Anna Faris (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Dvi dienos Niujorke ***

Aktorė ir režisierė Julie Delpy tęsia filme „Dvi dienos Paryžiuje“ pradėtą pasakojimą apie amerikiečių ir europiečių kultūrų ir nacionalinio mentaliteto skirtumus. ...Išsiskyrusi su Džeku, Merion (Julie Delpy) persikelia į Niujorką. Čia rengdama savo fotografijų parodą ji susipažįsta su garsiu radijo žurnalistu Mingusu (Chris Rock). Regis, viskas juos skiria, bet būtent eterio žvaigždės glėbyje prancūzė atsigaus po išsiskyrimo. Tačiau idilę sudrumsčia susipažinti su nauju Merion vaikinu atvykusi jos šeima iš Prancūzijos – ekscentriškas Merion tėvas (režisierės tėvas Albert’as Delpy) ir jos seksualios seserys. Be to, fotografės darbais susidomės Niujorko turtuolis (Vincent Gallo). Taip spalvingos poros romanas pamažu pavirs kultūros ir meno nesusipratimų lavina. Taip pat filme vaidina Dylan Baker, Kate Burton, Malinda Williams, Emily Wagner (Belgija, Prancūzija, Vokietija, JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas)

 

Ko laukti, kai laukies **

Atrodo, kad filmo personažai nužengė tiesiai iš spalvoto žurnalo žmonėms: televizijos kūno rengybos žvaigždė Džulija, apsėsta idėjos sukurti šeimą, televizijos šokių laidos žvaigždė Ivanas, pamišusi dėl vaikų rašytoja Vendė, pirmąkart atsidūrusi mamyčių, kurioms dalija patarimus, kailyje, dvynukų besilaukianti Skailer, įvaikinti kūdikį trokštanti fotografė Holė ir tėvystės išsigandęs jos vyras Aleksas, virėjų pora Rozi ir Markas. Jiems visiems iškyla klausimas, kaip pasitengti būsimai motinystei ir tėvystei. Kirko Joneso filme vaidina vienos žvaigždės: Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks. Bet lietuviams filme gali stigti Dalios Ibelhauptaitės, ponų Valinskų, Donato Katkaus ir Dalios Teišerskytės, kurie visada turi kuo pasidalyti su žmonėmis (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Nakties šešėliai ***

1752-aisiais Džošua ir Naomi Kolinzai kartu su jaunuoju Barnabu paliko Liverpulį, kad pradėtų naują gyvenimą Amerikoje. Po dvidešimties metų Baranabas Kolinzas – Kolinvudo dvaro savininkas, turtingas, galingas ir dar moterų numylėtinis. Bet ir tokie kartais daro klaidų. Barnabas padarė klaidą sužeidęs gražiosios Anželikos širdį. Ji – ragana, todėl paverčia širdžių ėdiką vampyru ir palaidoja gyvą. Po dviejų šimtų metų jis atsitiktinai išlaisvinamas iš kapo ir atsiduria labai pasikeitusiame 1972-ųjų pasaulyje. Barnabas grįžta į Kolinvudo griuvėsius, o apgailėtini jo šeimos palikuoniai turi daugybę paslapčių. Naujo Timo Burtono filmo pagrindas – kultinis JAV serialas, rodytas 1966–1971 metais. Barnabą suvaidinęs Deppas nuo mažens didelis serialo gerbėjas. Jis buvo ir vienas naujojo filmo sumanytojų. Burtonas siekė, kad filmas maksimaliai atspindėtų 8-ąjį dešimtmetį. Filme vaidina kita serialo gerbėja Michelle Pfeffer, taip pat Helena Bonham Carter, Eva Green (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Neliečiamieji ****

Neįtikėtinai optimistinė pasaka (nors paremta tikrais įvykiais) apie paralyžiuotą prancūzų aristokratą Filipą (Francois Cluzet), kuris po nelaimingo atsitikimo su parasparniu gali judinti tik galvą. Jo slaugytoju tampa juodaodis bedarbis Drisas (Omaras Sy apdovanotas „Cezariu“) iš Paryžiaus priemiesčių. Drisas ką tik išėjo iš kalėjimo ir Filipo namuose jaučiasi tarsi muziejuje. Vis dėlto abu filmo herojai puikiai papildo vienas kitą, duoda vienas kitam tai, ko kiekvienam labiausiai stinga. Filipas gauna iš Driso energijos ir spontaniškumo, Drisas iš Filipo – pasitikėjimo savimi ir gerų manierų. Panašiai kaip ir kiti pasaulyje išpopuliarėję prancūzų filmai, šis Erico Toledano ir Olivier Nakache kūrinys skleidžia paprastą, bet svarbią mintį: nepaisydami skirtumų, vis dėlto galime susikalbėti (Prancūzija, 2011). (Vilnius)

 

Profas **

Boazo Yakino filmas pirmiausia skirtas Jasono Stathamo gerbėjams. Jis vaidina buvusį slaptąjį agentą, gelbstintį mažą mergaitę ir sukeliantį nusikaltėlių karą. Rusų mafiozai ir korumpuoti Niujorko politikai nori turėti vaiką savo rankose. Pabaiga numanoma, bet juk ne ji filme svarbiausia (JAV, 2012). (Vilnius, Klaipėda, Oanevėžys)

 

Velnių salos karalius ***

Tikrais faktais pagrįsta istorija perkels į XX a. pradžią, į Bastiojos saloje įkurtą nepilnamečių nusikaltėlių koloniją, kurią Norvegijos vyriausybė uždarė tik 1953 metais. Į koloniją patekdavo smulkūs nusikaltėliai, našlaičiai, berniukai iš patologiškų šeimų. Dauguma – be nuosprendžio ir galimybės greitai grįžti į normalų gyvenimą. Jie turėjo paklusti žiauriai disciplinai, badauti, nuo aušros iki tamsos kirsti medžius, buvo seksualiai išnaudojami. Režisierius Mariusas Holstas koncentruojasi į dviejų draugų psichologines ir moralines problemas. Vienas – neseniai į salą atvežtas jaunas maištininkas, suvienijantis nepaklusniuosius, kitas – koloniją netrukus paliksiantis grupės globėjas. Jie abu turės pasirinkti: lojalumą sargams ar solidarumą su bendraamžiais. Panašios temos filmų sukurta ne tiek jau mažai, bet Holsto darbas išsiskiria puikiai įvaldytu kino amatu (Norvegija, 2011). (Vilnius)


****** – šedevras, ***** – pasižiūrėti būtina, **** – geras filmas, *** – būna ir geriau, ** – jei turite daug laiko, * – niekalas


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.