Klaipėdos dramos teatre – R. Everetto „Demonai“

7 MD
Klaipėdos dramos teatras kviečia į premjerą: gegužės 24 ir 26 d. 18 val. Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70, Klaipėda) žiūrovų lauks Richardo Everetto psichologinė drama „Demonai“.

Spektaklio režisierius – Gytis Padegimas, scenografė ir kostiumų dailininkė – Birutė Ukrinaitė, kompozitorius – Gintaras Kizevičius. „Demonuose“ žiūrovai išvys Klaipėdos dramos teatro aktorius – Eglę Barauskaitę, Renatą Idzelytę, Igorį Reklaitį, Arnoldą Eisimantą, Vaidą Jočį, Edvardą Brazį, Liną Lukošių, Kazimierą Žvinklį, Kęstutį Macijauską. Spektaklyje vaidins dvi Klaipėdos dramos teatro aktorių sudėtys – jaunųjų ir vyresniųjų. Režisierius teigia, jog tai bus du visiškai skirtingi spektakliai – su savita atmosfera, savitais aktorių požiūriais į kuriamus vaidmenis.

 

Britų dramaturgas Richardas Everettas karjerą pradėjo kaip aktorius – vaidino teatre, televizijoje, garsiuose 7-ojo dešimtmečio kino filmuose („Jei...“, rež. L. Andersonas, 1968; „Hamletas“, rež. T. Richardsonas, 1969). Vėliau įkūrė teatrą „Upstream Theatre“ Londone, kuriam vadovavo. Aštuntajame dešimtmetyje R. Everettas išgarsėjo kaip dramaturgas ir scenaristas – sukūrė aštuonias pjeses (žinomiausios – „Ranka prieš kumštį“, „Dabartis iš praeities“, „Pramogų angelai“), du kino scenarijus („Abrafaksas: po juoda vėliava“, 2001; „Du vyrai išeina į karą“, 2002) , trejetą pjesių BBC radijui. Psichologinė drama „Demonai“ – naujausia R. Evereto pjesė, parašyta 2009 metais. Jos premjera įvyko Vokietijoje, Heidelberge, ir susilaukė palankaus kritikų bei žiūrovų vertinimo.

 

R. Everetto dramos „Demonai“ herojė Hana autoavarijoje netenka vaiko. Psichologas jai pasiūlo radikalų gydymą – susitikti su atliekančiu bausmę vairuotoju, kaltu dėl jos vaiko žūties. Jo žodžiais tariant – sužmoginti pabaisą ir taip jos atsikratyti... „Demonai“ – tai daugiasluoksnė ir kartu stebėtinai paprasta pjesė apie kaltę ir atsakomybę, apie užuojautą ir meilę žmogui, persmelkta gilaus humanizmo.

 

Nekęsti, jaustis teisiam, užsiimti savigaila – tūkstantį kartų paprasčiau, negu atleisti. Tačiau neapykanta pražūtinga – tai nuodas, vienodai kenkiantis tiek aplinkiniams, tiek ir pačiam nekentėjui. Sugebėjimas atleisti – sunkus ir sudėtingas mokslas, kurio abėcėlė – paties savęs pažinimas, sąžiningas ir negailestingas. O didysis egzaminas – susitikimas akis į akį su savo demonais ir suvokimas, jog pačios didžiausios pabaisos, patys galingiausi demonai slepiasi anaiptol ne kur nors išorėje – jie mumyse. Jei nekovosite, jei leisitės užvaldomi neapykantos – tapsite vienu iš jų.

 

Lietuvoje R. Everetto pjesė statoma pirmą kartą, tad žiūrovai turi puikią galimybę susipažinti su šio autoriaus kūryba.

 

Režisieriaus Gyčio Padegimo režisūrinį „kraitį“ sudaro 96 Lietuvoje, užsienyje ir TV pastatyti spektakliai, tarp jų 31 sukurtas pagal lietuvišką dramaturgiją. Teatrologė Elvyra Markevičiūtė apie režisierių rašo: „G. Padegimo spektakliuose nėra nieko atsitiktinio ir dirbtinai efektingo, juose viskas pajungta vidinei logikai, susaistyta giluminiais ryšiais. Jie priverčia užsimiršti, įsijausti ir atitrūkti nuo kasdienybės taip, kad nors trumpam pajustum susitaikymą su savimi ir pasauliu. Gal dėl tos priežasties jo spektakliams būdingas retas ilgaamžiškumas.“

 

Klaipėdos dramos teatro inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.