„Sugrįžimuose“ – vargonų virtuozas Virginijus Barkauskas

7 MD
Prieš porą metų Lietuvoje koncertavęs niujorkietis Virginijus Barkauskas nustebino net pačius reikliausius vargonų muzikos žinovus.

Beveik dvidešimt metų praleidęs JAV, muzikas gali jaustis daug ko pasiekęs ir galintis tai pademonstruoti tėvynėje. Kasdienis atkaklus darbas jį augino kaip atlikėją, juolab kad jautė netoliese gyvenančio vargonų virtuozo Jono Žuko dėmesį ir skatinimą. Šiandieninis jo muzikavimas prilygsta „aukštam pilotažui“, kuris buvo įvertintas koncertuojant Vašingtono, Čikagos, San Fransisko, Bostono, Baltimorės, Niujorko didžiausiose katedrose, o ir Niujorko Linkolno centre. Net pačius sudėtingiausius Ch.M. Widoro, Ch. Tournemiro, J. Guillou opusus V. Barkauskas įveikia be jokių techniškų pastangų, puikiai perprasdamas kiekvieno instrumento galimybes. Ruošdamasis šiųmečiam koncertui, muzikas praėjusiais metais buvo atvykęs į Vilnių „išstudijuoti“ Lietuvos nacionalinės filharmonijos vargonų.

Virginijus Barkauskas studijavo Šv. Juozapo koledže Indianos valstijoje pas JAV gerai žinomą vargonininką ir kompozitorių Ph. Gehringą ir įgijo magistro laipsnį. Čia tinka prisiminti Bostone gyvenusio kompozitoriaus ir dirigento Jeronimo Kačinsko, daugiau kaip prieš dešimtmetį girdėjusio V. Barkausko vargonavimą, vertinimą, kad sudėtingoje programoje „buvo puikiai išlaikyta stilių įvairovės iliustracija, jų įmantri technika ir spalvų charakteristika. O jau artikuliacija – kuri daugelio vargonų solistų šlubuoja – fantastiška!“

Stebint vargonininkų atliekamų kūrinių repertuarą, kuris visada atspindi ir vargonininko galias, jo „įdėtą“ kasdienį triūsą rengiantis koncertui, matome, kad V. Barkausko dėmesys nuolat krypsta į pačias ryškiausias vertybes. Jis interpretuoja sudėtingiausius įvairių šalių ir epochų kompozitorių kūrinius. Jo dėmesys krypsta ir į Lietuvos kompozitorių kūrybą. Būsimuose V. Barkausko koncertuose skambės J. Juzeliūno ir V. Striaupaitės-Beinarienės opusai. Kompozitorės V. Striaupaitės-Beinarienės sonata obojui ir vargonams „Sugrįžimas“ sukurta kaip tik šiai V. Barkausko koncertinei viešnagei Lietuvoje ir nuskambės pirmą kartą. Beje, ir jau minėtas kompozitorius J. Kačinskas, ne taip dažnai „svaidęsis“ pagiriamaisiais žodžiais atlikėjams, po bostoniškio koncerto ragino visus atsiliepti į V. Barkausko koncertų afišas ir nepraleisti progos pasiklausyti ne tik retai skambančios virtuoziškos muzikos, bet ir kerinčio pačių galingiausių vargonų „suvaldymo“, jų galimybes pritaikant kiekvieno kūrinio savitai raiškai. V. Barkausko vargonavimo technika – fenomenali, meninis pojūtis – nepriekaištingas. Šiuo metu V. Barkauskas yra Šv. Elžbietos bažnyčios Melvilyje, Niujorko valstija, muzikos direktorius, intensyviai darbuojasi ir savo privačioje fortepijono studijoje.

Gegužės 13 d., sekmadienį, 16 val. Virginijus Barkauskas vargonuos Marijampolės Šv. Arkangelo Mykolo mažojoje bazilikoje, iš kurios, gavęs JAV vyskupų konferencijos stipendiją, išvyko ten studijuoti. Gegužės 15 d., antradienį, 19 val. V. Barkausko koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje užbaigs XIV tarptautinį muzikos festivalį „Sugrįžimai“. Skambės J.S. Bacho. J.L. Krebso, L. Vierne, Ch. Iveso ir kitų kompozitorių kūriniai, taip pat jau minėti lietuvių kompozitorių opusai. Kaip ir prieš porą metų, vargonininko partneriais bus operos solistas Liudas Norvaišas ir obojininkas Robertas Beinaris.

LMRF inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.