„Lėlė“ prognozuoją karštą gegužę

7 MD
Vilniaus teatras „Lėlė“ paskutinį pavasario mėnesį pasitinka ruošdamasis ypatingiems įvykiams: gegužę bus ne tik tradiciškai bandoma spektakliais užkariauti legendinę Trakų pilį, bet ir prieš pat Motinos dienos šventinį sekmadienį paminėti profesionalaus lėlių teatro Lietuvoje užgimimą.

O mėnesio gale, teatro Didžiojoje salėje skambant G. Varno „diriguotai“ chaotiškai modernistų simfonijai pagal G. Apollinaire’o natas, J. Skuratovos „Muzikinė dėžutė“ klausysis kinų čiulbėjimo 21-ajame pasauliniame UNIMA kongrese ir tarptautiniame lėlių teatro festivalyje Kinijos Liaudies Respublikoje.

 

Lietuvos lėlininkų gimtadienis

 

Gegužės 6-oji – profesionalaus lietuviško lėlių teatro gimtadienis. Tą dieną 1936 m. Kauno „Metropoliten“ kino teatre pirmą kartą buvo suvaidintas dailininko Stasio Ušinsko spektaklis Antano Gustaičio „Silvestras Dūdelė“. Vilniaus teatras „Lėlė“ kasmet švenčia šią datą, kviesdamas visus kartu prisiminti ištakas.

 

Šiemet „Lėlė“ gimtadienį minės gegužės 5 dieną. Tądien bus parodyti du spektakliai suaugusiems: 18.30 – „Jūratė ir Kastautas“ (rež. V. Mazūras, „Lėlė“), pelnęs kontraversiško ir karnavališko reginio epitetus, o 16 val. – „Šalia“ (Klaipėdos lėlių teatras). Kaip teigia „Lėlės“ meno vadovas Vilmantas Juškėnas, klaipėdiškių spektaklis „žiūrovams siūlo rafinuotų plastinių sprendimų reginį, grįstą absurdo teatro poetikos ir grotesko žanro principais. Tai – fantastinių vaizdų ir žaismingos vaidybos kupinas valandos trukmės kūrinys, ironiškai, kiek parodijuojančiai atskleidžiantis vyrų ir moterų santykių problemas.“

 

Taip pat šventės programoje – 14 val. Klaipėdos lėlininkų atvežamos parodos, skirtos Klaipėdos lėlių teatro 20-mečio jubiliejui, atidarymas, o po to – diskusija apie suaugusiems skirto lėlių teatro problemas. Dalyvaus žymus teatro kritikas Konstantinas Borkovskis, kurio, kaip pats teigia, dalyvavimas renginyje savaime yra atskiras žanras. Apie lėlių teatrą suaugusiems taip pat diskutuos lėlininkas Vitalijus Mazūras, dailininkė Julija Skuratova, režisierė ir Klaipėdos lėlių teatro meno vadovė Gintarė Radvilavičiūtė ir kiti lėlių teatro kūrėjai. Diskusiją ves Vilniaus teatro „Lėlė“ meno vadovas Vilmantas Juškėnas.

 

Kasmetinis bandymas užkariauti Trakų pilį

 

Jau keturioliktą pavasarį „Lėlės“ kūrybinė komanda, apsiginklavusi lėlėmis ir dekoracijomis, traukia į Trakus ir kartu su Trakų istorijos muziejumi rengia visos Lietuvos vaikų pamėgtas kultūrines-edukacines ekskursijas į legendinę pilį, kur galima ne tik pabūti senovės lietuvių išmindžiotuose koridoriuose, bet ir patirti spektaklį neįprastoje aplinkoje, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto pilies Didžiojoje menėje.

 

Šiemet Vilniaus lėlininkai krauna spektaklių „Coliukė“ (rež. R. Driežis) ir „Pasaka apie vėžliuką“ (rež. A. Mikutis) lagaminus. Spektaklis „Coliukė“ – tai subtili ir melancholiška istorija, savo estetika įdomi suaugusiems, o siužetu – vaikams. O „Pasaka apie vėžliuką“ – tai spektaklis, kuriame žiūrovus jau daugiau kaip 15 metų džiugina išradinga scenografija, netikėtu humoru nuspalvinta personažų traktuotė ir aktorių improvizacijos.

 

Spektakliai Trakų pilyje vyks gegužės 17, 18, 21–23 ir 28–31 dienomis 11 ir 13 valandomis. „Lėlės“ teatras Vilniaus miesto ir apylinkių mokykloms bei darželiams gali pasiūlyti savo transportą mokinius ir auklėtinius nuvežti į Trakus ir atgal. Smulkesnės informacijos galima teirautis Vilniaus teatro „Lėlė“ administracijos el. paštu [email protected].

 

Įvairiatautis modernistų dvelksmas ir kiniški hieroglifai

 

Gegužės pabaigoje, 24 ir 27 d., Didžiąją teatro salę vėl užkariaus skardžiabalsis modernistų choras, suderintas režisieriaus Gintaro Varno. Spektaklis „Teiresijo krūtys“ leidžia ne tik pasinerti į meno kūrinių ir kūrėjų kuriamą atskirą sapną-paveikslą, bet ir atpažinti bei pasijuokti iš šiandienos realijų bei absurdo.

 

„Pamenu, koks kilo, o gal tik buvo siekiama sukelti, ažiotažas po Lietuvos nacionalinio dramos spektaklio „Visuomenės priešas“ (režisierius – Jonas Vaitkus), kuris, kaip buvo teigiama, po minėto spektaklio premjeros tiesiog sukrėtė įvairius valdžios atstovus, kaip jie stebėjosi, buvo išmušti iš vėžių ir taip toliau. Netgi kai kurie politikos apžvalgininkai nepasibodėjo aptarti spektaklį kaip atskiro dėmesio vertą politinį įvykį... Verčiau jau jie visi būtų nuėję į „Teiresijo krūtų“ spektaklį ir tada išsakę savo nuomonę: buvo tai paveiki satyra, ar ne... Tiesa, šią bėdą nesunku ištaisyti, bet pasiduoti intelektualinėms provokacijoms turbūt pernelyg didi rizika, tiesa?“ – retoriškai klausia spektaklio recenzentė Agnė Patackaitė.

 

Tuo metu, kol spektaklyje „Teiresijo krūtys“ veikiantis kioskelis „Utopia“ retoriškai svarstys, kiek laiko dar šypsosis ministras pirmininkas, spektaklio „Muzikinė dėžutė“ komanda ruošis savo melodijos pristatymui 21-ajame pasauliniame UNIMA kongrese ir tarptautiniame lėlių teatro festivalyje Čengdu mieste, Kinijos Liaudies Respublikoje. Dideliame renginyje, kuriame dalyvaus per 100 trupių iš 60 pasaulio šalių, bus parodyta per 180 skirtingų pasirodymų, aprėpiančių gatvės teatro, šešėlių teatro, marionečių teatro, plastinio meno ir tarpdisciplininio meno rūšis, vyks ir parodos, forumai, paskaitos, spektaklių pristatymai, apdovanojimai. O vos grįžusią „Muzikinės dėžutės“ komandą geografinių laimėjimų paieškose pakeis „Lėlėj“ kuriamo naujo spektaklio „Meteo“ (rež. Anna Ivanova-Brašinskaja) kolektyvas, kūrybinį procesą pakviestas parodyti kolegoms lėlininkams į Balstogėje, Lenkijoje, organizuojamą tarptautinį lėlių teatro mokyklų festivalį.

 

Vilniaus teatro „Lėlė“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.