Ketvirtasis jaunųjų teatro debiutų festivalis „Tylos!“

7 MD
Gegužės 7–12 d. Vilniaus Mažasis teatras (VMT) kartu su Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) sostinės publikai pristato ketvirtą teatro debiutų festivalį „Tylos!“.

„Tylos! Ateina jaunieji teatro kūrėjai“, – skelbia renginio organizatoriai ir dalyviai. Pirmą kartą 2008 m. įvykęs tuometinių Rimo Tumino režisierių kurso rengtas festivalis kasmet kinta. Šiemet prie LMTA vaidybos kursų prisijungė ir Vilniaus kolegijos Menų fakulteto Pramoginio scenos meno specialybės studentai, kuriems vadovauja Mažojo teatro aktorė Eglė Gabrėnaitė.

 

Programą pradės jauniausi festivalio dalyviai – II kurso kino vaidybos studentai (vadovai – Viktorija Kuodytė ir Jonas Vaitkus). Jie prisistatys kūriniu – „Rusų klasikų monologai“. Aktoriai kvies į jautrų pokalbį su žiūrovais, paremtą didžiųjų rusų literatūros klasikų – Fiodoro Dostojevskio, Michailo Bulgakovo, Nikolajaus Gogolio ir Levo Tolstojaus – tekstais. Antrakursiai jau turėjo galimybę pasirodyti profesionalioje teatro scenoje su spektakliu „Šitas vaikas“ pagal šiuolaikinę Joelio Pommerat pjesę (režisieriai – V. Kuodytė, Dainius Gavenonis) Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

 

Sudėtingą Fiodoro Dostojevskio medžiagą pristatys IV vaidybos kurso studentai (vadovės – Silva Krivickienė, Dalia Storyk). Romanu „Broliai Karamazovai“ paremtas spektaklis kvies žiūrovus kartu su aktoriais ir jų personažais mąstyti visuomet aktualia tikėjimo tema. Kitokio tikėjimo padarinius analizuos II magistro kurso studentai su savo vadovu ir režisieriumi Agniumi Jankevičiumi, pristatydami spektaklį „Ponas Kolpertas“. Grotesko pripildytame kūrinyje jauna kūrybinė grupė kalba apie šiuolaikinį žmogų, kuris įtiki jam siūlomu fikcijos (televizija, filmai) pasauliu ir ima jį vertinti labiau nei realųjį.

 

Apie lietuvišką pasaulį pasakos E. Gabrėnaitės vadovaujamas būsimų miuziklo artistų kursas. Ramūno Cicėno režisuotas muzikinis spektaklis „Lietuviška istorija“ naujai pažvelgs į mūsų liaudies dainas ir pasakojimus. Kaip kalbėjo pats aktorius, čia bus siekiama nusimesti tradicinius „lino, gintaro ir klumpių“ įvaizdžius. Antrasis III kurso studentų darbas – „Lisistratė“, sukurtas pagal Aristofano pjesę, jau nemažai rodytas ne tik Lietuvoje,  netgi pelnė apdovanojimą Baltarusijoje.

 

Kitas LMTA aktorių kursas, kaip ir kolegijos miuziklo artistų, išsiskiria savo specializacija, – I metų magistrantai aktoriai – mimai (vadovas – Juozas Javaitis). Kaip sako ir patys studentai, nesinori, jog pantomima būtų siejama tik su įsivaizduojamą stiklą ramstančiais baltaveidžiais gatvės artistais. Kokia įvairi iš tiesų gali būti ši teatro rūšis, žiūrovams pristatys Eglės Mikulionytės režisuotas žaislų veiksmo trileris „Pupi, pipa, pupi“.

 

Jaunųjų režisierių „Tylos!“ festivalyje prisistatymo tradiciją pratęs Tadas Montrimas su savo bendrakursiais ir spektakliu „Teateina visi pas mane“. Režisieriaus Jono Vaitkaus vadovaujami I magistrantūros kurso aktoriaus specialybės studentai savo debiutui pasirinko nuoširdžią ir jaudinančią istoriją apie ambicingus trisdešimtmečio krizės draskomus žmones, kai gamtos šauksmas kurti šeimą ir žūtbūtinis troškimas „prasi­mušti“ nejučia tampa stipresnis už norą būti laimingam.

 

Tokią įvairialypę šiųmetinę programą stebės ir LMTA studijuojantys būsimi teatrologai, iš kurių sudaryta komisija festivalio uždarymo šventėje apdovanos savo favoritus. Taip šis renginys bei jo organizatoriai, be noro pristatyti jaunuosius, nuo pat studijų metų sieks kūrėjų ir kritikų dialogo, tokio svarbaus tolimesniam teatralų augimui. Kas vakarą po spektaklių visus kvies „Tylos!“ klubas VMT rūsyje esančioje kavinėje. Čia žiūrovai galės susitikti su jaunaisiais kūrėjais bei teatrologais ir laisvai diskutuoti apie šiandien besikuriantį naują ir gyvą teatrą. Tolesnės diskusijos galės persikelti į naują teatro gyvenimui skirtą internetinį puslapį www.teatrometras.lt, kuris turėtų tapti platforma jaunųjų teatrologų debiutams.

 

Festivalio programą galite rasti www.vmt.lt.

 

Festivalio organizatorių inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.