Savaites filmai

7 MD

Amžinai tavo **

Jūrų pėstininkas Loganas sugebėjo likti gyvas po trijų karinių misijų Irake. Savo talismanu jis laiko nepažįstamos moters fotografiją, kurią visuomet nešiojosi su savimi. Grįžęs namo į Šiaurės Karoliną, Loganas nusprendžia ją rasti... Scotto Hickso filmas sukurtas pagal 2008 metais pasirodžiusį Nicholaso Sparkso romaną. Tai – jau aštuntas šio autoriaus romanas, nusipelnęs kino dėmesio. Lietuvoje taip pat gausu panašaus pobūdžio literatūros gerbėjų, tad filmas sulauks dėmesio, juolab kad pagrindinį vaidmenį sukūrė gražuolis Zacas Efronas. Taip pat vaidina Taylor Schilling, Blythe Danner (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Dar vieneri metai *****

Psichologė Džerė pasikviečia į namus vienišą, juokingą, nelaimingą bendradarbę Merę. Pas Džerę ir Tomą – porą, kuri kartu jau keliasdešimt metų, Merė pasijunta kaip savo namuose. Ji pradeda intriguoti, nors visąlaik akivaizdu, kokia ji bejėgė. Vis dėlto Džerė nusprendžia, kad Merė ima kelti pavojų... Mike’o Leigh filmų tema – gyvenimas. Kaip reikia gyventi, kad būtum laimingas? Ar laimė priklauso nuo mūsų, ar nuo likimo? Klausimai paprasti, net banalūs, bet britų režisierius sugeba padaryti taip, kad kiekviename personaže galėtum rasti dalelę savo minčių. Keturi metų laikai, praleisti kartu su Džere ir Tomu, prabėga greit, bet filmas nepaliks dar ilgai. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Lesley Manville, Jimas Broadbentas, Ruth Sheen, Peteris Wightas, Oliveris Maltmanas, Imelda Staunton (D. Britanija, 2010). (Vilnius)

 

Geriausias egzotiškas „Marigold“ viešbutis ***

Johno Maddeno („Įsimylėjęs Šekspyras“) herojais tapo pagyvenę anglai, išsirengę pakeliauti po Indiją. Jiems buvo pažadėtos atostogos prabangiame viešbutyje. Kai paaiškėja, kad svajonių viešbutis labiau primena griuvėsius, britai nusprendžia paimti situaciją į savo rankas. Tarp anksčiau nepažįstamų ir labai skirtingų žmonių ima megztis draugystės, o kai kurie filmo personažai net pagaliau atranda, kas jie yra iš tikrųjų. Tačiau akivaizdu, kad filmas nusipelno dėmesio pirmiausia ypatingų aktorių dėka. Pagrindinius vaidmenis sukūrė „Oskarų“ laureatai Judi Dench, Tomas Wilkinsonas, Maggie Smith ir „Lūšnynų milijonieriuje“ išgarsėjęs Devas Patelis (D. Britanija, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Mylimieji ****

Iš 7-ojo dešimtmečio Paryžiaus į 2000-ųjų Londoną Madlena, o paskui ir jos duktė Vera keliauja dėl vyrų, kuriuos myli. Bet ir anksčiau, ir dabar meilės istorijos neįsivaizduojamos be rūpesčių. Kaip pasipriešinti praeinančiam laikui, kuris kėsinasi į mūsų giliausius jausmus? Šiuo Christophe’o Honoré filmu pernai buvo uždarytas Kanų kino festivalis. Režisierius tęsia 2007 m. filme „Meilės dainos“ pradėtas temas ir melodijas. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Catherine Deneuve ir jos duktė Chiara Mastroainni, jauną Madleną vaidina Ludivine Sagnier, taip pat filme pamatysime Louis Garrelį, Milošą Formaną, Paulą Schneiderį, Rashą Bukvicių (Prancūzija, D. Britanija, Čekija, 2011). (Vilnius)

 

Pasimatymas **

Lietuvių platintojai pirmenybę atiduota komerciniam, sachariniškai saldžiam rusų kinui apie meilę, kuri ne seilė. Ne išimtis ir šis Jusupo Bachšijevo filmas. Jo herojus – jaunas, sėkmingas viengungis chirurgas Dmitrijus. Jis paskiria pasimatymą savo sesers draugei – žaviai mokytojai Anai. Tačiau mergina padaugina alkoholio ir iškilmingi pietūs virsta košmaru. Į Terminatorių panašus Anos gerbėjas padarys taip, kad Dmitrijus neteks darbo, širdžiai brangaus motociklo ir vos neatsidurs kalėjime. Bet tikrąją meilę panašiose komedijose neišrankiems žiūrovams subrandina gaudynės, muštynės ir kitokios komiškos situacijos, todėl jų taip pat bus daug. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Vladimiras Kristovskis, Jekaterina Klimova, Sergejus Badiukas, Aliona Babenko, Aleksejus Murzenka (Rusija, 2012). (Vilnius)

 

Prarasta kontrolė ***

Garsūs aktoriai Michaelas Douglasas, Ewanas McGregoras, Michaelas Fassbenderis, Billas Paxtonas, Mathieu Kassovitzas, Chaningas Tatumas ir Antonio Banderasas filme vaidina antrojo plano personažus. Jie dingsta iš kadro, kai tik atlieka savo funkcijas – suvaidina niekšą, išdaviką, pasipūtųsį britų M6 agentą, JAV slaptųjų tarnybų karininką, agentą, šnipą. Trumpai tariant, jie tik materija, kurios pasipriešinimą turi nugalėti buvusi JAV jūrų pėstininkė Melori Kein. Ji dirba agente privačioje saugos firmoje. Po sėkmingos įkaito išgelbėjimo operacijos Barselonoje ji vyksta į Dubliną, bet čia supranta, kad yra išduota ir pasmerkta mirti. Ir nusprendžia surasti išdaviką. Režisierius Stevenas Soderberghas neslepia, kad svarbiausia filme – Melori suvaidinusi mišriųjų kovų čempionė Gina Carano. Jis filmuoja (nes Peteris Andrews – tik dar vienas Soderbergho pseudonimas) savo herojės kung fu kovas ilgai trunkančiais kadrais, kad kiekvienas suvoktų, jog tai – ne įmantriai sumontuoti triukai, o tikra kova. Vis dėlto įspūdis toks, kad Soderberghas nusprendė parodyti žiūrovams špygą. Norite nesudėtingo siužeto, muštynių ir žvaigždžių? Jums to užtenka? Tai imkite ir žiūrėkite, bet nenustebkite filmo pabaigoje išgirdę nuoširdų Banderaso ištiktuką „Shit!“ (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)


 

****** – šedevras, ***** – pasižiūrėti būtina, **** – geras filmas, *** – būna ir geriau, ** – jei turite daug laiko, * – niekalas


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.