Mošės Kulbako autografai

Vytautas Damaševičius
Žymus žydų poetas, rašęs jidiš kalba, Mošė Kulbakas gimė 1890 m. kovo 25 d. Smurgainyse. Jo poema „Vilnius“ – vienas gražiausių tekstų apie šį miestą.

Į Vilnių M. Kulbakas atvyko 1919-aisiais, čia pradėjo spausdinti savo poeziją, greitai pelnė pripažinimą: mokytojavo žydų mokyklose, režisavo spektaklius žydų teatruose, buvo Vilniaus žydų PEN klubo pirmininkas. Jo poezija, be abejo, paveikė vėliau pasireiškusius „Jung Vilne“ grupės poetus Abramą Suckeverį, Šmerkę Kačerginskį, Chaimą Gradę. Tuo metu literatūroje ėmė reikštis Czesławas Miłoszas, Jerzy Zagórskis, Juozas Kėkštas, kiek vėliau – Albinas Žukauskas. Jų dėka Vilniuje, atrodytų, provincijos mieste, virė intensyvus įvairiakalbis kultūrinis gyvenimas.

 

Mošė Kulbakas gyveno Vilniuje nepilną dešimtmetį, jam tai buvo veržlūs ir kūrybingi metai. Tačiau 1928-aisiais jis nelegaliai kirto Rusijos sieną ir apsigyveno Minske. Čia rašė eilėraščius, prozą, vertė baltarusių ir rusų poetus. 1934-aisiais M. Kulbakas dalyvavo pirmame Sovietų Sąjungos rašytojų suvažiavime, o 1937-aisiais buvo suimtas ir sušaudytas. Jo veikla Vilniuje, tokia svarbi ne tik jo gyvenimui, bet ir visai žydų literatūrai, NKVD sukurptoje byloje įvardyta kaip dalyvavimas nacionalistinėje-fašistinėje žydų literatų organizacijoje, priešiškoje Sovietų Sąjungai.

 

2011 m. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus išleistoje knygoje „Vilnius: Lietuvos Jeruzalės pėdsakais“, remiantis Joannos Lisek knyga „Jung Vilne“, rašoma, kad M. Kulbakas pasitraukė į Baltarusiją, nes, būdamas komunistas, lenkų valdžiai atrodė nepatikimas ir negalėjo gauti lenkiško paso. Tai jam neleido važinėti į užsienį.

 

Anuo metu kairuliškomis pažiūromis buvo užsikrėtęs ne vienas Europos menininkas, neišvengė to ir M. Kulbakas, bet dokumentų, patvirtinančių jo priklausymą komunistų partijai, aptikti nepavyko.

 

Lietuvos centriniame valstybės archyve yra M. Kulbako laikinas lenkiškas pasas, išduotas 1920 m., su tuo pasu jis tais metais vyko į Vokietiją. Yra ir 1924 m. prašymas išduoti laikiną pažymą kiek galima ilgesniam terminui vykti į Varšuvą, Gardiną ir Lodzę. Lenkų valdžios atsakymo į šį M. Kulbako prašymą kol kas aptikti nepavyko. 


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.