Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaites filmai


7 MD

Share |
„Tai nutiko Jemene“
Džonas Karteris ***

Pagal „Beždžionų planetos“ autoriaus Edgaro Rice’o Burroughso knygą „Marso ciklai“ sukurtas nuotykių filmas perkels į Barsumo planetą, kurioje gyvena karingos gentys ir keistos būtybės. Į ją atsitiktinai pakliūva Džonas Karteris. Jis iškart patenka į karo tarp planetos gyventojų epicentrą. Netrukus šioje žūti pasmerktoje planetoje jis supras, kad Barsumo gyventojų likimas yra jo rankose. Naujam animacijos meistro Andrew Stantono („Kur yra Nemo“, „Wall- E“) filmui JAV pranašavo prastus rezultatus. Kritikai jam priekaištauja dėl pasikartojimų, bet juk iš Burraughso idėjų sėmėsi ir „Žvaigždžių karų“, ir „Įsikūnijimo“ kūrėjai. Vieno brangiausių paskutinių metų amerikiečių filmo kūrėjai tikisi, kad išsigelbėjimas bus užsienio žiūrovai. Ir, regis, jie teisūs, nes per pirmas rodymo Rusijoje dienas filmas surinko beveik 18 milijonų dolerių (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė)

 

Kelionė į paslaptingąją salą ***

Septyniolikmetis Šonas Andersonas gauna žinią apie paslaptingą salą, apie kurią niekas anksčiau negirdėjo. Kartu su tokiu pat nekantriu patėviu Henku jie nusprendžia išsiaiškinti, kas išsiuntė žinią, ir išsirengia į nuotykių kupiną kelionę. Iš pradžių kryptis – Ramiojo vandenyno Pietūs, paskui ten, iš kur beveik niekas negrįžta. Tarp ugnikalnių ir aukso kalnų čia gyvena keistos būtybės. Sala dar neatskleidė visų savo paslapčių. Nuotykių filme, kuris skirtas žiūrovams nuo šešerių metų, nuotykiai dauginasi lyg pagal geometrinę progresiją. Brado Paytono filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Dwyane’as Johnsonas, Michaelas Caine’as, Joshas Hutchersonas (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Marijampolė)

 

Meilės priesaika **

Jautrioms ir romantiškoms sieloms skirtas Michaelo Sucsy filmas pasakoja apie mylimųjų porą. Jaunavedė patenka į autoavariją ir ją ištinka koma. Vyras nuolat budi šalia. Tačiau atsigavusi moteris neprisimena nieko – nei vyro, nei jų vedybų. Todėl jis nusprendžia padaryti viską, kad žmona jį vėl įsimylėtų. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Channingas Tatumas, Rachel McAdams ir Samas Neillas (JAV, 2012). (Kaunas)

 

Paveldėtojai ****

Turtingo paveldėtojo ir Havajų aristokratų palikuonio Meto Kingo žmona po nelaimingo atsitikimo patenka į komą. Metas turi pasirūpinti dukterimis, su kuriomis iki tol bendravo minimaliai. Bet sudėtingi santykiai su pikta dešimtmete ir maištinga septyniolikmete bus ne vienintelis tėvo išbandymas. Kai tampa akivaizdu, jog žmona nebeatsigaus, Metas sužino, kad ji turėjo meilužį. Per kelias likusias žmonos gyvenimo dienas jis ieškos žmonos meilužio ir turės apsispręsti, ar parduoti vienintelį civilizacijos nepaliestą salos kampelį. Kiekvienas sprendimas neišvengiamai pakeis Meto gyvenimą ir jo požiūrį į save bei pasaulį. Režisierius Alexandras Payne’as savo herojaus dramą rodo rutina dvelkiančių ir netikėtai pilkų Havajų fone. Tai dar labiau paryškina, kad filmas – Metą suvaidinusio George’o Clooney galimybių benefisas (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Sniegynų įkaitai ***

Liamas Neesonas vaidina žmogų, kuris pasirinko gyventi Aliaskos pakraštyje. Iš savo ankstesnio gyvenimo jis saugo prisiminimus apie moterį, kurios nuotrauka visada su juo, ir daug apmaudo. Džonas dirba naftos kompanijoje – saugo jos darbuotojus nuo laukinių žvėrių. Kai sniegynuose sudūžta lėktuvas, likę gyvi jo keleiviai supranta, kad nesugebės išgyventi ledo dykumoje. Vis dėlto Džonas įsitikinęs, kad jiems reikia judėti – miškas gali tapti prieglobsčiu. Bet katastrofoje išgyvenusieji vienas po kito miršta nuo žaizdų, šalčio, plėšrūnų ir savo pačių ribotumo. Ar Džonui pavyks išgelbėti bent kelis? Joe Carnahano filme taip pat vaidina Dallas Roberts, Frank Grillo (JAV, Kanada, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Tai nutiko Jemene***

Dar vienas filmas, kurio lietuviškas pavadinimas klaidina. Kas gali nutikti Jemene? Jei įpratote sekti televizijos žinias, iškart atsakysite, kad susidūrimai su teroristais, įkaitų dramos, skirtingų islamo atšakų kovos. Originalus filmo pavadinimas „Lašišų žvejyba Jemene“ („Salmon Fishing in the Yemen“) kur kas dviprasmiškesnis, o turint galvoje, kad filmo režisierius – populiarių dramų „Mano šuniškas gyvenimas“, „Šokoladas“, „Brangusis Džonai“ autorius Lasse Hallstromas, gali laukti jaudinančios ir pamokomos istorijos. Taip ir bus, nes pasakojimas apie gyvenimo krizę išgyvenantį Alfredą Džounsą, kuriam pasiūloma įgyvendinti keistą projektą – užveisti lašišas Jemene, yra dar vienas filmas apie tai, kaip žmogus gali pats pakeisti savo gyvenimą. Pavasarį panašūs filmai skatina kovoti su sezonine depresija, o dar kartą ekrane susitikti su Ewanu McGregoru, Emily Blunt ir Kristin Scott Thomas taip pat bus įdomu (D. Britanija, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Tai reiškia karą**

Du pagrindiniai filmo herojai, geriausi draugai, įsimyli tą pačią moterį. Tai rimtai komplikuoja vyrų santykius. Tarp jų prasidėjusi kova paveiks ir visus aplinkui. Režisieriaus McG filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Reese Witherspoon, Tomas Hardy, Chrisas Pine’as, Angela Bassett, Tilis Schweigeris (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

 

****** – šedevras, ***** – pasižiūrėti būtina, **** – geras filmas, *** – būna ir geriau, ** – jei turite daug laiko, * – niekalas


„7 meno dienos“ Nr.11 (979), 2012-03-16

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti