Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Meilės lyrika nuo baroko iki šių dienų


Anonsas


7 MD

Share |
Apie ką dažniausiai dainuojama operose? Žinoma, apie meilę! Tuo nesunkiai įsitikinsite apsilankę operų arijų koncerte „Skirtingi operos veidai“ kovo 20 d. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Kamerinėje salėje.

Dainuos Joana Gedmintaitė ir Regina Šilinskaitė, Egidijus Dauskurdis ir Rafailas Karpis, taip pat baroko muzikos žinovas Nerijus Masevičius ir vienintelis Lietuvoje unikaliu vyrišku balsu, sopraninu, dainuojantis Viktoras Gerasimovas. Programoje – meilės lyrika nuo ankstyvųjų Claudio Monteverdi madrigalinių operų iki Piotro Čaikovskio „Eugenijaus Onegino“ ir net Broniaus Kutavičiaus „Lokio“.

 

Koncertas rengiamas drauge su Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmais. Muziejaus išleistoje knygoje „Opera Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose“ publikuojami pirmųjų operų Lietuvoje libretai, kurie, be abejo, taip pat buvo apie meilę („Elenos pagrobimas“, „Andromeda“, „Apviltoji Kirkė“). Apie operos ištakas Lietuvoje publiką nušvies leidinio sudarytoja, muzikologė Jūratė Trilupaitienė ir Valdovų rūmų direktorius, istorikas Vydas Dolinskas.

 

O kadangi opera Vilniuje suskambo beveik tuo pat metu kaip ir jos gimtinėje Italijoje, koncertą pradės arija iš C. Monteverdi madrigalinės operos „Nedėkingųjų šokis“, kurios pastatymas sulaukė ypač didelio mūsų publikos susidomėjimo. Plutono arijoje graikų dievybė skelbs – „Kas nemyli, eina pragaran!“ (atl. Nerijus Masevičius).

 

Unikalus europietiškosios operos reiškinys buvo dainininkų kastratų menas. Mūsų laikais šio žiauraus grožio apraiškų nelikę, bet Lietuvoje turime natūraliu sopraninu dainuojantį Viktorą Gerasimovą. Jis atliks anglų baroko meistro Henry´o Purcello dainą „Saldesnis už rožes mylimosios bučinys“ („Sweeter than roses“) bei Amūro ariją iš Christopho Willibaldo Glucko operos „Orfėjas ir Euridikė“.

 

Klasikai koncerte atstovaus Siuzanos arija iš Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Figaro vedybos“ (atl. Joana Gedmintaitė). Taip pat skambės Adinos ir Dulkamaros duetas iš Gaetano Donizetti operos „Meilės eliksyras“, dainuos J. Gedmintaitė ir Egidijus Dauskurdis.

 

Žaismingumu žaižaruos Trike kupletai iš P. Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“, mat juos atliks Rafailas Karpis. O vieną iš pačių gražiausių vyriškos meilės prisipažinimų visoje operos istorijoje atskleis E. Dauskurdis – skambės Gremino arija „Oneginai, neslėpsiu, aš myliu Tatjaną“. Koncerto pabaigoje Regina Šilinskaitė atliks grafaitės Julijos ariją „Nurimk, širdie“ iš B. Kutavičiaus operos „Lokys“.

 

Dainininkams akompanuos pianistai Jolanta Silkauskienė, Jurgis Karnavičius ir Vitalijus Neugasimovas.

 

LNOBT inf.

„7 meno dienos“ Nr.11 (979), 2012-03-16

Versija spausdinimui

Komentarai

11jtB8t81D0, 2017-03-22 06:41

I am glad here that your tab is connected to all dongle, my karbonn tab is not cocennting to any dongle, kindly suggest me how connect to internet through dongle & is there any settings.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti