Savaites filmai

7 MD

Geležinė ledi ***

Tiems, kuriems dar nenusibodo biografiniai filmai, režisierė Phyllida Lloyd („Mama Mia!“) ir aktorė Meryl Streep, ką tik laimėjusi „Oskarą“, primins pirmąją ir vienintelę moterį – D. Britanijos ministrę pirmininkę Margaret Thatcher. Kadaise galingiausia šalies moteris dabar yra ligota pensininkė. Ją nuolat aplanko prisiminimai. Jiems ir paklūsta filmo pasakojimas, kuriame ir Geležinės ledi vaikystės, ir politinio iškilimo, ir šeimyninio gyvenimo epizodai. Taip pat vaidina Jimas Broadbentas, Susan Browne (D. Britanija, Prancūzija, 2011). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Panevėžys)

 

Kelionė į paslaptingąją salą ***

Septyniolikmetis Šonas Andersonas gauna žinią apie paslaptingą salą, apie kurią niekas anksčiau negirdėjo. Kartu su tokiu pat nekantriu patėviu Henku jie nusprendžia išsiaiškinti, kas išsiuntė žinią, ir išsirengia į nuotykių kupiną kelionę. Iš pradžių kryptis – Ramiojo vandenyno Pietūs, paskui ten, iš kur beveik niekas negrįžta. Tarp ugnikalnių ir aukso kalnų čia gyvena keistos būtybės. Sala dar neatskleidė visų savo paslapčių. Nuotykių filme, kuris skirtas žiūrovams nuo šešerių metų, nuotykiai dauginasi lyg pagal geometrinę progresiją. Brado Paytono filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Dwyane’as Johnsonas, Michaelas Caine’as, Joshas Hutchersonas (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė)

 

Mano didysis O! ****

Tanya Wexler savo komedijoje „Isterija“ pasinaudojo išsilavinusiai publikai žinomais psichoanalizės atsiradimo motyvais ir perkėlė veiksmą į Viktorijos laikų Londoną. Sakoma, kad XIX a. pabaigoje isterija čia sirgo kas antra moteris. Su liga pasiaukojamai grumiasi gydytojas Dalrymple’as, naudodamas intymių vietų masažą. Daktaras pasiryžęs viskam, kad tik klestėtų mokslas. Ir daro tai visai sėkmingai. Tai liudija ir prie jo kabineto nusidriekusi eilė. Tad nekeista, kad jaunas gydytojo asistentas nuolat kenčia rankos skausmus. Todėl jis nusprendžia pasinaudoti elektra ir sukurti prietaisą, išlaisvinantį jo ranką. Nuo tada moterys pradėjo siekti nepriklausomybės, o vyrų svarba ėmė mažėti. Žinoma, dėl visko kalta elektra. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathanas Pryce’as, Rupertas Everettas (D. Britanija, Prancūzija, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Meilės priesaika **

Jautrioms ir romantiškoms sieloms skirtas Michaelo Sucsy filmas pasakoja apie mylimųjų porą. Jaunavedė patenka į autoavariją ir ją ištinka koma. Vyras nuolat budi šalia. Tačiau atsigavusi moteris neprisimena nieko – nei vyro, nei jų vedybų. Todėl jis nusprendžia padaryti viską, kad žmona jį vėl įsimylėtų. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Channingas Tatumas, Rachel McAdams ir Samas Neillas (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

 

Nesaugus prieglobstis ***

Danielio Espinosos trileryje Denzelas Washingtonas vaidina vieną geriausių ir pavojingiausių CŽV agentų Tobiną Frostą. Pardavęs priešams slaptus duomenis ir kodus, jis tapo išdaviku ir beveik dešimt metų slapstosi Pietų Afrikoje. Jo padaryta žala milžiniška. Perimtas CŽV agentų, jis atsiduria slėptuvėje, kur jį saugo Matas Vestonas (Ryan Reynolds). Kai slėptuvę užpuola samdiniai, Matas turi padėti Frostui pabėgti ir greit supranta, kad tai bus didžiausias jo moralės ir idealizmo išbandymas. Dabar abu turės stengtis išgyventi, kad sužinotų, kas norėjo jų atsikratyti (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys)

 

Sniegynų įkaitai ***

Liamas Neesonas vaidina žmogų, kuris pasirinko gyventi Aliaskos pakraštyje. Iš savo ankstesnio gyvenimo jis saugo prisiminimus apie moterį, kurios nuotrauka visada su juo, ir daug apmaudo. Džonas dirba naftos kompanijoje – saugo jos darbuotojus nuo laukinių žvėrių. Kai sniegynuose sudūžta lėktuvas, likę gyvi jo keleiviai supranta, kad nesugebės išgyventi ledo dykumoje. Vis dėlto Džonas įsitikinęs, kad jiems reikia judėti – miškas gali tapti prieglobsčiu. Bet katastrofoje išgyvenusieji vienas po kito miršta nuo žaizdų, šalčio, plėšrūnų ir savo pačių ribotumo. Ar Džonui pavyks išgelbėti bent kelis? Joe Carnahano filme taip pat vaidina Dallas Roberts, Frank Grillo (JAV, Kanada, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

 

Tai reiškia karą**

Du pagrindiniai filmo herojai, geriausi draugai, įsimyli tą pačią moterį. Tai rimtai komplikuoja vyrų santykius. Tarp jų prasidėjusi kova paveiks ir visus aplinkui. Režisieriaus McG filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Reese Witherspoon, Tomas Hardy, Chrisas Pine’as, Angela Bassett, Tilis Schweigeris (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.