2011 metų Tolerancijos žmogus – dramaturgė Daiva Čepauskaitė

7 MD
Vasario 4 d. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ paskelbė 2011 metų Tolerancijos žmogų. Ši kasmetinė nominacija skiriama asmeniui, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė. Pirmasis 2001-aisiais Tolerancijos žmogaus apdovanojimą gavo Tomas Šernas. Vėliau Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, filosofui Andriui Navickui.

 

Tarp Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daug visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją: rašytoja a.a. Jurga Ivanauskaitė, žurnalistai Romas Sakadolskis ir Aras Lukšas, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, mokytoja Snieguolė Matonienė, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekeris, teisininkas Dainius Žalimas, politikos apžvalgininkas ir komentatorius Kęstutis Girnius ir kt.

 

Šiemet fondo valdyba, atsižvelgdama į savo pateiktas užklausas visuomeninėms, nevyriausybinėms organizacijoms, su žmogaus teisių gynimu susijusiomis institucijomis Tolerancijos žmogų rinko iš trijų kandidatūrų. Tai buvęs Jungtinių Tautų vaiko teisių komiteto narys ekspertas, vaikų psichiatras Dainius Pūras, poetė ir dramaturgė Daiva Čepauskaitė bei verslininkas, AB „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Vytautas Meištas.

 

Tolerancijos žmogumi paskelbta Daiva Čepauskaitė, sukūrusi pjesę „Duobė“, atvirai prabylančią apie mūsų istorinę atmintį iki šiol slegiančią Holokausto traumą, lietuvių dalyvavimą masinėse žydų žudynėse 1941 m., apie prieštaringus, karo sudarkytus žmonių likimus. Pagal šią pjesę Kauno kameriniame teatre pastatytas spektaklis „Diena ir naktis“.

 

Tolerancijos žmogaus diplomas Daivai Čepauskaitei įteiktas „Už ribų peržengimą, pilietinę ir moralinę drąsą meno kalba spręsti praeities ir šiandienos visuomenės dilemas, už skausmingos praeities aktualizavimą padarant ją ne kažkieno, bet mūsų pačių, už pastangas kurti istorinę atmintį ir dialogą“.

 

„Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.