Patariame aplankyti, pamatyti, išgirsti

7MD rekomenduoja

Dailė

Mėgstantiems detektyvus ir linkusiems paprasčiausiuose daiktuose įžvelgti pasakojimų užuomazgas siūlome aplankyti Joanos Kairienės parodą „Motyvas“ galerijoje „Meno niša“ (J. Basanavičiaus g. 1/13, Vilnius). Nors tai pirmoji personalinė menininkės paroda, joje netrūksta nei intrigos, nei niuansų. Medžio raižinio technika derinama su tapyba, banali daikto prigimtis – su liudininko potencialu. Paroda veikia iki vasario 2 d. Galerija dirba antradienį–penktadienį 12–18 val., šeštadienį 12–16 val.

Visuomet įdomu, kai atsidaro nauja parodinė erdvė.

 

Kažkodėl anglakalbė „The gardens“ (Konstitucijos pr. 12a) yra jaunųjų Lietuvos menotyrininkių (Inesos Pavlovskaitės ir Gerdos Paliušytės) produktas. Tai karta, kuri rašo diplominius darbus apie kosmosą ir rengia parodines erdves planetariume. Nežinia, kiek rimtai į tai galima žiūrėti, bet pažiūrėti galima. Pirmoji paroda atidaroma 21 d. 18 val. – Marko Geffriaudo „Opening“, o 20 val. bus Molly Nilsson koncertas. Paroda veikia iki kovo 21 d. „The gardens“ dirba trečiadienį–šeštadienį 16–19 val.

Kinas

Pažiūrėkite Jacques’o Tati filmų retrospektyvą „Žiemos ekranų“ festivalyje. Jis sukūrė nedaug filmų, bet jo beveik nebylios komedijos užkariavo net amerikiečius – tai liudija 1959 m. „Oskaras“ filmui „Mano dėdė“.

 

Dar 7-ojo dešimtmečio pradžioje Tati buvo pavadintas XXI a. režisieriumi. Jo filmų komizmas – juokingos situacijos ar gegai – tik forma. Esmė slypi kur kas giliau: tai apmąstymai apie žmogaus ir visuomenės, kintančio pasaulio santykius. Tati iki šiol yra kompromisų nepripažįstančio režisieriaus pavyzdys, o kartu kūrėjas, bene tiksliausiai perteikęs prancūzų dvasią ir charakterį.




 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.