Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Sausio 13-22


7 MD

Share |
„Mergina su drakono tatuiruote“

Apie dievus ir žmones ****
...1996 m. Tibhirino vienuolynas Alžyre. Septyni trapistų vienuoliai susėdo prie Kūčių stalo. Šis suėjimas jiems ne tik svarbi religinė šventė, tai – lemtingo apsisprendimo vakaras. Islamo fundamentalistai reikalauja palikti ne tik vienuolyną, bet ir šalį, antraip vienuoliams gresia susidorojimas. Filmo pagrindas – reali istorija. Režisierius Xavier Beauvois norėjo ne tik atskleisti moralinę dilemą, iškilusią filmo personažams, bet ir pasvarstyti religijos vietą šių dienų pasaulyje. 2010 m. Kanų kino festivalyje filmas buvo apdovanotas Didžiuoju žiuri ir ekumeninės žiuri prizais. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Lambert’as Wilsonas ir Michelis Londsdale’as (Prancūzija, 2010). (Vilnius)

Atenbergas ****
Dvidešimt trejų Marina (Venecijoje už geriausią moters vaidmenį apdovanota Ariane Labed) gyvena ištuštėjusiame pramoniniame Graikijos mieste prie jūros. Miestą kadaise projektavo idealistas Marinos tėvas. Dabar jis miršta nuo vėžio. Jo pasitraukimas sutampa su merginos seksualine iniciacija. Iki tol ji šlykštėjosi artumu, domėjosi Davido Attenborough dokumentiniais filmais apie gyvūnų elgesį ir klausėsi vienintelės draugės Belos pasakojimų apie prisirpusius vyrų penius. Režisierė Athina Rachel Tsangari šiame keistame filme perteikia Marinos brendimą ir norą rasti savąją tapatybę (ne tik seksualinę). Pastaraisiais metais vis garsiau kalbama apie graikų kino Naująją bangą. „Atenberge“ matyti maištininkų kino stiprybės ir silpnybės, bet hipnotizuojančiam filmo žavesiui ir juodajam humorui bus sunku atsispirti (Graikija, 2010). (Vilnius)

Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas ****
Pasakojimas apie sovietų „kurmio“, veikiančio pačioje britų žvalgybos širdyje, gaudynes. Tarp įtariamųjų – keturi aukšti M16 pareigūnai. Jie visi – seni bylą neoficialiai tiriančio Džordžo Smailio pažįstami ir net draugai. Smailis atsidūrė pensijoje prieš savo valią, jis suvokia padėties dviprasmiškumą, bet eis iki galo. Nepaisant įtampos, filmą žiūrėti malonu, nes dailininkai ir kostiumų kūrėjai pateikė įtaigų retro, tiksliai atkūrę 8-ojo dešimtmečio pradžią. Filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis kuria Gary Oldmanas, Johnas Hurtas ir Colinas Firthas, – Johno Le Carre romano ekranizacija. Buvęs žvalgybininkas Le Carre romane aprašė sovietų šnipo Kimo Philby demaskavimo operaciją (Prancūzija, D. Britanija, Vokietija, 2011). (Vilnius)

Mergina su drakono tatuiruote ****
Profesionaliai ir meistriškai Davido Fincherio ekranizuota pirmoji Stiego Larssono „Millenium“ trilogijos dalis patiks neskaičiusiems storos knygos – filme tiksliai perteiktas detektyvinis siužetas apie žurnalistą Mikaelį Bliumkvistą (Daniel Craig), tiriantį turtingo pramoninko dukters dingimą. Mergina dingo 7-ojo dešimtmečio viduryje, bet Bliumkvistui pavyksta įminti mįslę. Žinoma, jam nebūtų pavykę, jei ne geniali hakerė ir keista mergina Lizbet Salander, kurią neįtikėtinai tiksliai suvaidino Rooney Mara („Socialinis tinklalapis“). Fincherio gerbėjai neliks nuvilti – bus ir serijinio žudiko gaudynės, nostalgiškų sugrįžimų į praeitį, biblinės simbolikos ir, žinoma, Fincherio kinui visada būdingos prievartos. Tačiau knygos gerbėjai, ko gero, nusivils, nes pasakodamas siužetą režisierius atsisakė to, kas Larssoną domino labiausiai, – švedų visuomenės kritikos, noro suprasti, kodėl šioje idealioje šalyje gimsta pabaisos. Taip pat vaidina Christopher Plummer, Stellan Skarsgard, Robin Wright (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

Melancholija ***
„Melancholija“ pratęsia pas mus populiarų Larso von Triero „Antikristą“. Vėl atsiduriame paslaptingame miške, tik šįkart jau nebe medinėje trobelėje, o prabangiuose rūmuose. Vėl matome nelaimingą, į autodestrukciją linkusią moterį, kuri yra ragana, nes „viską išmano“. Režisierius ir vėl mums rodo pastangas išsivaduoti iš asmeniškos depresijos gniaužtų. Savaip „Melancholija“ užbaigia ankstesnį filmą – sunaikinami (ar susinaikina) ne tik filmo personažai, bet ir Žemė. Nes von Trieras mano, kad ir žmonės, ir Žemė pasiekė ribą, ir bus tik geriau, jei nieko neliks. Pirmoji filmo dalis „Džastina“ rodo Kirsten Dunst (Kanų prizas už geriausią moters vaidmenį) herojės vestuves. Jos nufilmuotos ir sumontuotos „dogmiškai“, o egoistiški, savim patenkinti, šykštūs ar infantiliški vestuvių dalyviai primena ne vieną skandinavišką filmą apie yrančią šeimą ir visuotinę veidmainystę. Antroji filmo dalis pavadinta Džastinos sesers Kler vardu. Ji visiška herojės priešingybė – juodaplaukė, dalykiška ir atsidavusi vis labiau į ligą grimztančiai seseriai. Bet Kler (Charlotte Gainsbourg) bijo prie Žemės artėjančios Melancholijos planetos, kuria taip žavisi jos turtingas vyras (Kiefer Sutherland). Kler pratęsia von Triero mėgstamą moterų iracionalumo temą – visos jos nuojautos pasitvirtins. Bet kol taip atsitiks, mėgaudamasis netrukus išnyksiančios Žemės grožiu, lėtai ir iškilmingai, pasitelkęs Wagnerio „Tristano ir Izoldos“ garsus, von Trieras rodys artėjančios katastrofos neišvengiamybę. Taip pat vaidina Johnas Hurtas, Charlotte Rampling (Danija, Vokietija, Prancūzija, 2011). (Vilnius)

Romo dienoraštis ***
Bruce’o Robinsono filmas pasakoja apie niujorkietį Polą, kuris persikelia į rojaus salą Puerto Rike. Polui patinka ir neskubus gyvenimo ritmas, ir gausiai besiliejantis romas. Jis pradeda rašyti vargingam vietiniam laikraščiui ir įsimyli gražuolę Šeno – įtartino turtuolio sužadėtinę. Šis nusprendė paversti salą turtuolių rojumi. Polui iškyla pasirinkimo problema, juk rašydamas laikraščiui jis kartu tarnaus ir korumpuotam turčiui. Johnny Deppas ne pirmą kartą vaidina amerikiečių rašytojo, kontrkultūros simbolio, alkoholio ir įvairių ribų peržengimo mėgėjo Hunterio S. Thompsono kūrinio ekranizacijoje ir, regis, šiek tiek su juo susitapatina. Taip pat filme vaidina Aaronas Eckhartas, Michaelis Rispoli (JAV, 2011). (Marijampolė)


„7 meno dienos“ Nr.2 (970), 2012-01-13

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti