Išrinkti 2011-ųjų „Operos švyturiai“

7 MD
Viena gražiausių Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro tradicijų, „Švyturių“ apdovanojimai, šiemet švenčia jubiliejų. Dešimtą kartą, pasibaigus metams ir įvertinus visų metų pastatymus bei sukurtus vaidmenis LNOBT scenoje, renkami geriausi metų operos ir baleto solistai. Šie apdovanojimai, įsteigti teatro rėmėjų UAB „Švyturys-Utenos alus“, – tai padėka už sezono darbus ryškiausiems šalies metų operos ir baleto artistams.

Šiais metais apdovanojimų ceremonija jubiliejaus proga vyks kitaip nei įprastai. Sausio 6 d. LNOBT visus kviečia į iškilmingą „Operos švyturių“ gala koncertą Didžiojoje scenoje. Koncerte dalyvaus visi praėjusių metų „Švyturių“ laureatai, geriausi LNOBT operos ir baleto solistai, grieš teatro simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko. Vakaro metu bus paskelbti ir 2011-ųjų „Operos švyturiai“.

Koncerto metu tradicinėmis „Operos Švyturių“ statulėlėmis bus apdovanoti ir 2011 m. Švyturiai. „Prieš dešimtmetį „Švyturio – Utenos alaus“ žmonės apsisprendė kiekvienų metų pabaigoje išskirti ir apdovanoti ryškiausias Lietuvos operos ir baleto sezono žvaigždes. Kartu su jumis džiaugiamės, kad Operos Švyturių nominacijos tapo ilgamete Lietuvos muzikos ir kultūros gyvenimo tradicija, – teigia UAB „Švyturys – Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas. – Apdovanojimai geriausiems šalies operos ir baleto artistams – mūsų paramos Lietuvos kultūrai ir menui programos flagmanas.“

„Švyturių“ apdovanojimai jau peržengė projekto iniciatorių bendruomenės ribas ir sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo. „Švyturio“ vardas – ne tik mūsų teatro Metų solisto įvertinimas, jis tapo geriausio visoje Lietuvoje operos ar baleto solisto garbės vardu. Taip išaugusi iniciatyva gerokai pranoko prieš dešimtmetį puoselėtus mūsų lūkesčius“, – sakė Gintautas Kėvišas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius.

Reaguojant į teatro scenoje pasirodančius pastatymus, į solistų sukurtus vaidmenis, keitėsi ir „Švyturių“ apdovanojimo tradicijos. 2009 m. pradėti teikti apdovanojimai už profesionaliai sukurtus antraplanius vaidmenis (šios nominacijos prizą įsteigė LNOBT Paramos fondas), o 2007 m., reaguojant į spektaklio „Mažasis princas“ premjerą, buvo įsteigta Mažosios operos vilties nominacija. Šiemet specialioji teatro nominacija pažymėjo Ryškiausią metų debiutą. Kartais dėl įvairių priežasčių nominacijų sumažėdavo, bet niekada jų nebuvo mažiau nei keturios.

LNOBT inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.