Savaitės filmai

7 MD

Dangoraižio apiplėšimas **

Šalia Centrinio parko Niujorke įsikūrusios prabangios rezidencijos darbuotojai sužino, kad prabangiame palėpės bute gyvenęs milijardierius yra tiesiog jų pinigus pasisavinęs sukčius, jie nusprendžia atkeršyti. Kerštas bus veiksmingas ir saldus. Bretto Ratnerio filmas skirtas tradicinių Holivudo komedijų gerbėjams, bet jis dar ir pasiūlo būdą, kaip nugalėti ekonominę krizę. Vaidina Benas Stilleris, Eddie Murphy, Casey Affleck (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Havras ****

...Nelegalūs imigrantai iš Afrikos slapstosi nuo policijos Havro uosto konteineriuose. Vienam berniukui pavyksta pabėgti. Jam padeda pagyvenęs vyras. Kadaise jis priklausė Paryžiaus bohemai, dabar yra batų valytojas. Su žmona Arlete jis gyvena namelyje, primenančiame miniatiūrinius Yasujiro Ozu filmų herojų būstus. Šis mažų krautuvėlių ir bistro kvartalas apgyvendintas personažais, tarsi atėjusiais iš senojo kino. Finalas primena pasaką: berniukas išgelbėjamas, stebuklingai išgyja moteris, pražysta vyšnios. Režisierius Aki Kaurismaki filme deklaruoja naivų tikėjimą gėriu ir kinu, sugebančiu padėti pasauliui įgyti šiek tiek vilties. Pagrindinius vaidmenis sukūrė nuolatiniai režisieriaus aktoriai Kati Outinen ir Andre Wilmsas, taip pat vaidina Jeanas-Pierre’as Darrussinas (Suomija, Prancūzija, Vokietija, 2011). (Vilnius)

 

Kovotojai ***

Buvęs jūrų pėstininkas Tomis sugrįžta iš karo Irake į JAV ir prašo alkoholiko tėvo, kuris sugriovė šeimą ir vaikystę, parengti jį mišrių kovų turnyrui. Tomis tikisi daug uždirbti, bet niekas nežino, ką jis rengiasi daryti su tais pinigais. Tomio brolis Brendanas taip pat nusprendžia dalyvauti turnyre. Jis nori pabandyti finansiškai išgelbėti šeimą. Dviejų brolių santykiai nuo seno nėra sklandūs. Broliai turės susikauti ir ringe, tada taps akivaizdu, kad jie kovoja ne tik už prizą. Tai – gyvenimo kova. Gavino O’Connoro filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Joelis Edgertonas, Tomas Hardy, Jennifer Morrison ir kadaise viena garsiausių amerikiečių kino žvaigždžių Nickas Nolte. Filmas pasižymi žiauriomis kovų scenomis, bet šeimos drama nėra tik pretekstas jas parodyti (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas)

 

Melancholija ***

„Melancholija“ pratęsia pas mus populiarų Larso von Triero „Antikristą“. Vėl atsiduriame paslaptingame miške, tik šįkart jau nebe medinėje trobelėje, o prabangiuose rūmuose. Vėl matome nelaimingą, į autodestrukciją linkusią moterį, kuri yra ragana, nes „viską išmano“. Režisierius ir vėl mums rodo pastangas išsivaduoti iš asmeniškos depresijos gniaužtų. Savaip „Melancholija“ užbaigia ankstesnį filmą – sunaikinami (ar susinaikina) ne tik filmo personažai, bet ir Žemė. Nes von Trieras mano, kad ir žmonės, ir Žemė pasiekė ribą, ir bus tik geriau, jei nieko neliks. Pirmoji filmo dalis „Džastina“ rodo Kirsten Dunst (Kanų prizas už geriausią moters vaidmenį) herojės vestuves. Jos nufilmuotos ir sumontuotos „dogmiškai“, o egoistiški, savim patenkinti, šykštūs ar infantiliški vestuvių dalyviai primena ne vieną skandinavišką filmą apie yrančią šeimą ir visuotinę veidmainystę. Antroji filmo dalis pavadinta Džastinos sesers Kler vardu. Ji visiška herojės priešingybė – juodaplaukė, dalykiška ir atsidavusi vis labiau į ligą grimztančiai seseriai. Bet Kler (Charlotte Gainsbourg) bijo prie Žemės artėjančios Melancholijos planetos, kuria taip žavisi jos turtingas vyras (Kiefer Sutherland). Kler pratęsia von Triero mėgstamą moterų iracionalumo temą – visos jos nuojautos pasitvirtins. Bet kol taip atsitiks, mėgaudamasis netrukus išnyksiančios Žemės grožiu, lėtai ir iškilmingai, pasitelkęs Wagnerio „Tristano ir Izoldos“ garsus, von Trieras rodys artėjančios katastrofos neišvengiamybę. Taip pat vaidina Johnas Hurtas, Charlotte Rampling (Danija, Vokietija, Prancūzija, 2011). (Vilnius)


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.