Savaitės filmai

7 MD

Grūdintas plienas ***
Artimoje ateityje boksas evoliucionavo į aukštų technologijų sportą, o žmonių vietą ringe užėmė 900 kilogramų sveriantys 2,40 metrų ūgio robotai. Buvęs boksininkas Čarlis Kentonas dabar verčiasi robotų perdirbimu. Kartu su sūnumi Maksu jie nusprendžia sukonstruoti ir parengti čempioną. Shawno Levy filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Hugh Jackmanas, Dakota Goyo, Evangeline Lilly (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)


Havras ****
...Nelegalūs imigrantai iš Afrikos slapstosi nuo policijos Havro uosto konteineriuose. Vienam berniukui pavyksta pabėgti. Jam padeda pagyvenęs vyras. Kadaise jis priklausė Paryžiaus bohemai, dabar yra batų valytojas. Su žmona Arlete jis gyvena namelyje, primenančiame miniatiūrinius Yasujiro Ozu filmų herojų būstus. Šis mažų krautuvėlių ir bistro kvartalas apgyvendintas personažais, tarsi atėjusiais iš senojo kino. Finalas primena pasaką: berniukas išgelbėjamas, stebuklingai išgyja moteris, pražysta vyšnios. Režisierius Aki Kaurismaki filme deklaruoja naivų tikėjimą gėriu ir kinu, sugebančiu padėti pasauliui įgyti šiek tiek vilties. Pagrindinius vaidmenis sukūrė nuolatiniai režisieriaus aktoriai Kati Outinen ir Andre Wilmsas, taip pat vaidina Jeanas-Pierre'as Darrussinas (Suomija, Prancūzija, Vokietija, 2011). (Vilnius)


Įkalinti laike ***
Sveiki atvykę į pasaulį, kuriame pinigų vietą užėmė laikas. Genetiškai modifikuoti žmonės nebesensta sulaukę dvidešimt penkerių. Bet nuo šio amžiaus jiems reikia „užsidirbti" laiko likusiam gyvenimui. Pagrindinius vaidmenis Andrew Niccolo filme sukūrė jauni ir gražūs Amanda Seyfried, Justinas Timberlake'as, Cillianas Murphy (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)


Oda, kurioje gyvenu ****
Naujausi ispanų režisieriaus Pedro Almodóvaro filmo herojus - Antonio Banderaso bravūriškai suvaidintas plastinės chirurgijos specialistas Robertas - įgyvendina tobulą keršto planą. Jo dukterį išprievartavusį Vincentę Robertas paverčia moterimi. Vera (Elena Anaya) tobula ir kaip du vandens lašai primena mirusią Roberto žmoną. Tačiau įkalintas Veros odoje Vincentė nori pabėgti... Almodóvaras sujungia ne tik Frankenšteino ir Pigmaliono, bet gerai iš ankstesnių režisieriaus filmų atpažįstamus lytinės tapatybės, moteriškumo, prarastų vaikų ir šeimyninių paslapčių motyvus, tik iš viso to Almodóvaras kuria ne jam įprastą melodramos pastišą, o trilerį. Išorinių trilerio elementų filme ne tiek jau mažai, nors įtampos augimą Almodóvaras greičiau pateikia ironiška. Tačiau labiausiai filmas stebina „galanteriškumu" - čia viskas gražu lyg iš spalvoto žurnalo: interjerai, Jeano-Paulio Gaultier kostiumai, menkiausios detalės (Ispanija, 2011). (Vilnius, Kaunas)


Padaras **
Paleontologė Keitė Antarktidoje kartu su norvegų mokslininkų ekspedicija aptinka leduose įšalusį ateivių iš kosmoso erdvėlaivį. Čia Keitės atrasta pabaisa netyčia išsilaisvina iš ledo kalėjimo. Pabaisa gali tobulai persikūnyti į bet ką. Šis Matthijso van Heijningeno filmas pasakoja 1982 m. Johno Carpenterio sukurto kultinio „Padaro" priešistorę. Vaidina Mary Elizabeth Winsted, Joel Edgerton, Adewale Akinnuoye-Agbaje (JAV, Kanada, 2011). (Vilnius, Kaunas)


Viena diena ***
Ema (Anne Hathaway) ir Deksteris (Jim Sturgess) kartu praleido naktį po studijų baigimo ir nusprendė likti draugais. Jis - drąsus ir nenuspėjamas, ji - kupina kompleksų. Dvidešimt metų jie susitikinėja, skiriasi, nekenčia ir ilgisi vienas kito. Ar jie pagaliau supras, kad gali būti laimingi kartu? Šią romantinę komediją sukūrė danė Lone Scherfig, tėvynėje išgarsėjusi subtiliais filmais „Italų kalba pradedantiesiems" ir „Vilburas nori nusižudyti" (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas)



 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.