Pasaulis keičiasi

Jonas Ūbis
Populiarus italų televizijos laidų vedėjas, buvęs Europos Parlamento narys Michele Santoro neseniai pats tapo naujiena, nes surengė savotišką revoliuciją. Po to, kai valstybiniame kanale RAI2, nepaisant aukštų reitingų, buvo uždaryta jo autorinė laida, kartu su draugais ir vienminčiais Santoro įgyvendino naują projektą, pavadintą „Visuomenine televizija".

Šio projekto ekonominis pagrindas - prenumerata, tiksliau, savanoriški gyventojų įnašai. Per trumpą laiką šimtas tūkstančių žmonių paaukojo po 10 eurų. Pirmoji laida pasirodė eteryje lapkričio 3 dieną. Santoro pasinaudojo eksperimentinėmis technologijomis ir pasirašė sutartį su visomis regioninėmis televizijomis, palydovinės televizijos gigantu SKY ir interneto tiekėjais. Taip tiesioginiame eteryje laida tapo prieinama kiekvienam italui. Rezultatas pranoko lūkesčius - laidą pasižiūrėjo 12 procentų nacionalinės auditorijos, vien per regioninius kanalus - 3 milijonai žiūrovų. Pirmosios laidos tema - „Nušluokime profesionalių politikų kastą" būdinga kritiško požiūrio į valdančiuosius niekad neslėpusiam Santoro, juolab kad vienas aršiausių jo priešų - Silvio Berlusconi.
       
Išklausęs informaciją apie Santoro sėkmę per „Svobodą", pagalvojau, kad tikrai paaukočiau 10 eurų, jei kas nors panašaus atsirastų Lietuvoje. Antroji mintis buvo skeptiškesnė: neabejoju, kad norinčių gauti mano pinigus atsirastų ne vienas, bet ką jie pasiūlytų? Dar vieną Rūtos Janutienės ar Rūtos Mikelkevičiūtės variantą? Trečioji mintis: jei atsirastų tikras profesionalas, ar atsirastų jo laidos žiūrovų? Tuo ir baigėsi mano entuziazmas.

Bet Italiją trečiadienį primins ir prieš kelerius metus geriausio Europos filmo apdovanojimą ir Kanų Didįjį prizą pelnęs Matteo Garrone's filmas „Gomora" (LTV2, 16 d. 22.10). Sukurtas pagal garsiąją Roberto Saviano knygą filmas pasakoja apie blogio imperiją - vieną įtakingiausių Europoje nusikalstamų organizacijų Komorą, kurios teritorija - Neapolis ir Kampanijos regionas. Filme rodomos kelios mafijos pasaulio gyventojų dienos, keli netikėtai susikirtę likimai, kurie ir atskleidžia įvairius šio pragaro ratus. Garrone, regis, fiksuoja tik savo personažų kasdienybę, kupiną prievartos, kraujo ir galios troškimo. Fiksuoja dokumentiškai tiksliai ir paprastai, nes, kaip spaudos konferencijoje Kanuose pabrėžė režisierius, filmo stilių įkvėpė karo reportažai: „Norėjau suteikti žiūrovui pojūtį, tarsi jis būtų atsidūręs įvykių centre. Norėjau, kad jis pajustų kvapus". Tačiau pasibaigus filmui atrodo, kad ši mafijos gyvenimo freska turi daug universalesnę ištarmę - ji apie šių dienų pasaulį, valdomą prievartos ir pinigų troškulio.

Į nusikalstamą Niujorko pasaulį pakvies Johno Moore'o filmo „Maksas Peinas" (TV3, 13 d. 21 val.) herojus policininkas. Jis ieško nusikaltėlių, žiauriai nužudžiusių jo šeimą ir partnerį, ir yra apsėstas keršto troškimo. Maksą šioje videožaidimo ekranizacijoje suvaidino Markas Wahlbergas, jį tą patį vakarą (TV3, 13 d. 23 val.) bus galima pamatyti talentingo režisieriaus Johno Singletono filme „Keturi broliai". Jis pasakoja apie visuomenės atstumtuosius - du baltuosius ir du afroamerikiečius, kuriuos užaugino viena jais patikėjusi moteris. Kai ji nužudoma, keturi „broliai" nusprendžia rasti žudikus.

Johno Duigano 2003 m. filmas „Virš debesų" (BTV, 17 d. 22 val.) skirtas visiems tiems, kurie, kaip ir naujausio Woody Alleno filmo herojus, norėtų atsidurti 4-ojo dešimtmečio Paryžiuje. Čia nesiliaujančią šventę išgyvena trys bohemiški filmo herojai - fotografė Gilda (Charlize Theron), jaunas britas idealistas Gi (Stuart Townsend) ir ispanė striptizo šokėja Mia (Penelope Cruz). Šventė baigiasi, kai Mia ir Gi nusprendžia vykti į Ispaniją ir kovoti pilietiniame kare kartu su respublikonais. Gilda tai suvokia kaip savo mylimųjų išdavystę. Filmo kūrėjai norėjo tiksliai atkurti tarpukario Paryžiaus atmosferą - jie naudojosi kino kronika, fotografijomis, paveikslais ir garsių madų kūrėjų piešiniais (Chanel ir Elsos Schiaparelli).

LNK šiąnakt (11 d. 01.20) vėl kartos Stanley Kubricko siaubo filmą „Švytėjimas" (1980). Režisierius yra pabrėžęs, kad viena filmo temų - komunikacijos žlugimas. Nors kai kurie „Švytėjimo" herojai turi telepatinių sugebėjimų, gali matyti praeitį ir ateitį, sniego nuo pasaulio atskirtuose namuose, kur ir vyksta filmo veiksmas, neveikia radijas ir telefonas.

Kai šįvakar įsijungiau kompiuterį, pirmiausia iš interneto gelmių išniro užrašas didelėmis raidėmis: „Pasaulis keičiasi ir iš mūsų reikalauja to paties". Po akimirkos paaiškėjo, kad tai naujo automobilio „Škoda Oktavia" reklama.

Jūsų - Jonas Ūbis


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.