Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Spalio 14 – 20


7 MD

Share |
„Tarnaitė“

Ir kaip ji viską suspėja? **

Filmas skirtas visoms toms, kurios tiki, kad galima suderinti sėkmingą karjerą, laimingą šeimyninį gyvenimą ir kūrybišką vaikų auklėjimą. Postfeministinio kino ikonos Sarah Jessicos Parker suvaidinta Keitė būtent tokia. Ji – rūpestinga motina, mylinti žmona ir puiki darbuotoja. Tokia puiki, kad jos siūlymas steigti naują investicinį fondą ir pataisyti per krizę katastrofiškai pašlijusią bankininkų reputaciją sudomina net išrankų milijonierių (Pierce Brosnan). Taip Keitei prisideda naujų įsipareigojimų, su kuriais ji nebepajėgia susidoroti... Douglaso McGratho filmas sukurtas pagal Allison Pearson bestselerį (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Panevėžys)

 

Oda, kurioje gyvenu ****

Naujausias ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro filmas sukurtas pagal lietuviškai išleistą Thierry Jonquet romaną „Tarantulas“. Pagrindinis herojus – Antonio Banderaso bravūriškai suvaidintas plastinės chirurgijos specialistas Robertas – įgyvendina tobulą keršto planą. Jo dukterį išprievartavusį Vincentę Robertas paverčia moterimi. Vera (Elena Anaya) tobula ir kaip du vandens lašai primena mirusią Roberto žmoną. Tačiau įkalintas Veros odoje Vincentė nori pabėgti... Almodovaras sujungia ne tik Frankenšteino ir Pigmaliono, bet gerai iš ankstesnių režisieriaus filmų atpažįstamus lytinės tapatybės, moteriškumo, prarastų vaikų ir šeimyninių paslapčių motyvus, tik iš viso to Almodovaras kuria ne jam įprastą melodramos pastišą, o trilerį. Išorinių trilerio elementų filme ne tiek jau mažai, nors įtampos augimą Almodovaras greičiau pateikia ironiškai, išsaugodamas savotišką distanciją. Tačiau labiausiai filmas stebina „galanteriškumu“ – čia viskas gražu lyg iš spalvoto žurnalo: interjerai, Jeano-Paulio Gaultier kostiumai, menkiausios detalės. Toks akademiškas, tarsi pro mokslininko mikroskopą šaltai personažus ir įvykius stebintis Almodovaras atrodo mažų mažiausiai keistai (Ispanija, 2011). (Vilnius, Kaunas)

 

Profesionalai ***

Kad išsaugotų seną partnerį ir mokytoją Hanterį, Denis sutinka reformuoti savo būrį. Bet vienam iš geriausių specialiųjų agentų teks ir pati pavojingiausia misija. Jis turi atskleisti sąmokslą, kuris kelia grėsmę visam pasauliui. Režisierius Gary McKendry sukūrė pasaką stiprybės, galios ir nuotykių besiilgintiems vyrams. Joje pamatysime Jasoną Stathamą, Clive’ą Oweną ir Robertą De Niro (JAV, Australija, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

Tarnaitė ***

Pagal pasaulyje puikiai perkamą Kathryn Stockett knygą rašytojos vaikystės draugo Tate’o Tayloro sukurtas filmas atskleidžia ypatingą moterų pasaulį – 7-ojo dešimtmečio pradžios JAV Pietus, kur vis dar klesti rasizmas. Jauna žurnalistė Skyter nori parašyti knygą apie juodaodes aukles. Jos augina svetimus vaikus, moko juos stiprybės ir meilės, bet yra laikomos antrarūšiais žmonėmis. Skyter nori parodyti, ko vertos juodaodės tarnaitės. Ji pradeda rinkti medžiagą knygai ir taip paskatina moteris atsiverti. Filmas kupinas nostalgiško išnykusios praeities ilgesio, sarkazmo kalbant apie kvailas ir paikas rasistes šeimininkes, humoro ir šilumos. Todėl kartais atrodo pernelyg ištęstas, kartais primena serialą, o kartais – net klasikinio Holivudo stiliaus kūrinius. Bet šio neįprasto, intymaus istorinio filmo aktorių ansamblis – Viola Davis, Emma Stone, Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard – įsimins ilgam (Indija, JAV, JAE, 2011). (Vilnius)

 

Užkratas ***

...Mirtinas virusas plinta labai greitai, nuo jo mirštama per kelias dienas. Tuo metu viso pasaulio medikai bando rasti vaistą ir kontroliuoti paniką, sklindančią greičiau už virusą. Besirengiantis palikti kiną Stevenas Soderberghas į šį filmą pakvietė Mattą Damoną, Kate Winslet, Jude’ą Law, Gwyneth Paltrow, Laurence’ą Fishburne’ą (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

 

Vidurnaktis Paryžiuje *****

Šiemet Kanų kino festivalį atidaręs naujausias Woody Alleno filmas pasakoja apie amerikietį Gilą (puikus Owenas Wilsonas), kuris prieš vestuves atvyksta į Paryžių su sužadėtine Ines (Rachel McAdams). Žiūrovams iškart aišku, kad jie – ne pora. Bet kad tai suprastų, Gilas turės atsidurti nostalgiškame 3-iojo dešimtmečio Paryžiuje, susitikti su Ernestu Hemingway’umi ir Fitzgeraldų pora, susipažinti su Picassu, Bunueliu ir Dali, įsimylėti gražuolę Adrianą (paryžietiško žavesio kupina Marion Cotillard). Senajame Paryžiuje Gilo laukia dar svarbesnė gyvenimo pamoka. Romaną apie „Nostagijos krautuvėlės“ savininką rašantis ir su dabarties pilkuma nemokantis susitaikyti Gilas supras, kad ir jo dievukai nebuvo patenkinti juos supančia tikrove. Išmintingasis pesimistas Allenas sukūrė pasaką, kurioje pasišaipė ir iš savęs, ir iš visų mūsų praeities įsivaizdavimų, ir iš įspūdžius bei vaizdus kolekcionuojančių turistų. Bet svarbiausia tai, kad Allenas dar kartą įrodė: kinas suteikia neribotą laisvę kiekvienam nusivylusiam dabartimi. Užtenka vidurnaktį atsisėsti į pravažiuojančią mašiną... Epizoduose vaidina Kathy Bates, Carla Bruni, Lea Seydoux, Adrianas Brody (Ispanija, JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai)


 

„7 meno dienos“ Nr.36 (958), 2011-10-14

Versija spausdinimui

Komentarai

uRUDqeBgyroCsc, 2012-07-16 14:49

Good morning,I am a soledir with the Pennsylvania National Guard. It looks Like Me and my family may be selected for a position as a liaison with the Lithuanian Armed Forces. My wife and I have been praying about this and the idea of missions has surfaced. Could you send me a reply email? I would like to find out more about Lithuania for my interview, and I am also interested in the needs of the mission field. Thank you for your timeGreg McElwain

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti