Penktasis pokalbių ciklas „Miestas. Lūžio taškai“

7 MD
Spalio ir lapkričio ketvirtadieniais Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22), Architektūros [pokalbių] fondas pristatys įkvepiančių pokalbių ciklą „MIESTAS. Lūžio taškai“. Penkias paskaitas šia tema skaitys septyni pranešėjai iš Nyderlandų, Kanados, Šveicarijos ir Lietuvos.

Ciklo dėmesio centre yra miestas – neatskiriama šių laikų kultūros dalis, vienas kontroversiškiausių civilizacijos darinių, kuris nuolat keičiasi, klesti ir nyksta, stebina ir nuvilia, o nuolatinė kaita išlaiko jį vienu populiariausių tyrimų objektų.

 

„Miestas. Lūžio taškai“ kuratoriai į Vilnių pakvietė išskirtines architektūros, filosofijos, menotyros asmenybes, kurios skatins publiką pažvelgti į miesto problematiką netikėtais rakursais, panagrinėti miestų „lūžio taškus“, pažvelgti į miestą kaip į elementų sistemą ar gyvą organizmą.

 

Spalio 13 d., ketvirtadienį, ciklą atidarys novatoriškos olandų architektų studijos „O+A strategies & architecture“ įkūrėjai Marcas van Asseldonkas ir Auguste’as van Oppenas, jie pristatys „atvirojo kodo urbanizmo“ koncepciją.

 

Spalio 20 d. apie architektūrą, kaip kasdienio miesto sinchronizavimo priemonę, kalbės VU docentas, vienas originaliausių šiuolaikinių Lietuvos filosofų Nerijus Milerius.

 

Po savaitės pertraukos, lapkričio 4 d. (šį kartą penktadienį) į Vilnių atvyks nekomercinio žurnalo „Scapegoat“, rašančio apie architektūrą, kraštovaizdį bei politinę ekonomiką, įkūrėjai ir autoriai Etienne Turpin ir Adamas Bobbette’as iš Kanados.

 

Lapkričio 10 d. Vilniuje viešės šveicarų urbanistas, tyrėjas, Ciuricho ETH universiteto dėstytojas bei Roterdamo architektūros bienalės kuratorius Timas Rienietsas. Knygų „Mažėjančių miestų atlasas“, „Konfliktų miestas“, „Atviras miestas“ ir „Koegzistencijos projektavimas“ autorius savo pranešime pristatys visam pasauliui aktualią „mažėjančių miestų“ problematiką.

 

Ciklo pabaigoje, lapkričio 17 d., išgirsime vieną iš populiariausių šiuolaikinių Lietuvos rašytojų, menotyrininkę Kristiną Sabaliauskaitę. Knygų „Silva Rerum“ ir „Silva Rerum II“ autorė pažvelgs į daugeliui paslaptingą XVII–XVIII a. Vilniaus gyvenimą.

 

Šio ciklo paskaitas papildys Architektūros [vaikų] fondo rengiami sekmadieniniai užsiėmimai šeimoms. Per juos vaikai ir jų tėveliai kartu su fondo savanoriais turės progą kūrybiškai diskutuoti apie supančią aplinką, kurti svajonių miestelio maketą, nagrinėti miestelį kuriančius vidinius dėsnius.

Taip pat Architektūros[ekskursijų] fondas organizuos ekskursiją po Vilniaus „miegamuosius“ rajonus, bus lankomi Lazdynų, Karoliniškių, Viršuliškių, Justiniškių, Šeškinės, Pašilaičių, Pilaitės rajonai bei svarbiausi jų objektai. Renginys vyks spalio 22 d., šeštadienį, pradžia 10 val. Lazdynuose.

 

Registracija el. paštu:

[email protected].

 

Paskaitų ciklas „Miestas. Lūžio taškai“ – tai jau penktasis Architektūros [pokalbių] fondo projektas. Penktojo ciklo kuratoriai – architektai Sabina Grincevičiūtė ir Aurimas Sasnauskas.

 

Daugiau informacijos ir videoįrašus iš jau praėjusių paskaitų ciklų galite rasti: http://www.archfondas.lt/paskaitos/pokalbiai

 

Daugiau informacijos:

www.archfondas.lt

[email protected]

 

Rengėjų inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.