Nauji talentai ir pasaulinio garso kūrėjai

7 MD
Rugsėjo 27 d. prasidėsiantis Tarptautinis Kauno kino festivalis žiūrovams žada intriguojančią programą. Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir Nidos žiūrovai galės pamatyti garsių kino kūrėjų Aki Kaurismäki, Bruno Dumont’o, Guso Van Santo, Terrence’o Malicko, Asgharo Farhadi naujausius filmus.

Festivalis suteiks galimybę pasižiūrėti svarbiausiuose tarptautiniuose kino renginiuose šiemet apdovanotus filmus – Berlyno kino festivalio „Auksinį lokį“ pelniusį Asgharo Farhadi filmą „Išsiskyrimas“ bei Kanų kino festivalio „Auksinės palmės šakelės“ laureatą – Terence’o Malicko „Gyvenimo medį“.

 

Amerikiečių kino klasikas Terrence’as Malickas filmą kūrė šešerius metus. „Gyvenimo medyje“ nusifilmavo JAV kino žvaigždės Seanas Pennas ir Bradas Pittas. Tai – gamtos vaizdais ir simfonišku filmo ritmu užburianti sakmė apie žmogaus ir kosmoso vienį, apie amžinybės paieškas ir jos atradimą meilėje, kuri yra gyvenimo priežastis ir tikslas. Irano režisieriaus Asgharo Farhadi filmas „Išsiskyrimas“ šiemet Berlyne buvo apdovanotas geriausio filmo, geriausio aktoriaus ir aktorės prizais, savo apdovanojimą jam įteikė ir tarptautinė kino kritikų žiuri. Naujas garsaus filmo „Apie Elę“ autoriaus filmas – jaudinanti istorija apie šiuolaikiniame Irane vykstančią šeimos dramą. Naderas ir Simina atsiduria ant skyrybų slenksčio, kai Simina nusprendžia palikti Iraną, kad jų dukra gautų tinkamą išsilavinimą ir augtų laisvoje šalyje. Naderas negali palikti sergančio tėvo, todėl atsiduria tarp pareigos tėvui ir meilės dukteriai.

 

Suomių režisieriaus Aki Kaurismäki, visiems pažįstamo iš ekscentriškų populiarių žanrų parodijų bei minimalistinio kinematografinio stiliaus, naujausio filmo premjera įvyko šiemet Kanuose. Tai – pirmoji būsimos trilogijos apie uostamiesčius dalis ,,Havras“. Ši komiška drama pasakoja bohemišką gyvenimą į ramią būtį uostamiestyje iškeitusio rašytojo Marselio istoriją, kuri apsiverčia aukštyn kojomis, kai batų valytoju tapęs vyras sužino apie žmonos ligą ir ima rūpintis emigrantu iš Afrikos.

 

Vienas iš naujų dėmesio vertų Kauno kino festivalio pristatomų vardų – graikų kilmės kino menininkė Athina Rachel Tsangari. Jos filmas „Atenbergas“ pasakoja apie mažame miestelyje užaugusią merginą, kuri gyvenimą pažįsta iš intymių vienintelės draugės Belos istorijų. Filmas įvertintas Venecijos, Salonikų ir Vroclavo festivaliuose. Artimųjų Rytų problemos atsiskleis Tel Avive kuriančio režisieriaus Nadavo Lapido filme ,,Policininkas“. Pagrindinis šios dramos herojus antiteroristinių pajėgų pareigūnas patenkintas savo profesiniu ir asmeniniu gyvenimu. Tačiau susidūręs su jaunų radikalų grupuote pareigūnas daug ką pamato kitaip. Festivalio rengėjai kviečia nepraleisti romantinės debiutuojančio režisieriaus iš Bulgarijos Viktoro Chouchkovo jaunesniojo filmo „Nusileidimas“, pasakojančio apie komiškus jaunų banglentininkų nuotykius siekiant žūtbūt užsidirbti pinigų. Aplinkybių svetur nublokšti jaunuoliai ryžtasi grįžti į Bulgariją, o ji spėjo neatpažįstamai pasikeisti.

 

Ne tik sinefilams gerai žinomi amerikiečio Guso Van Santo ir prancūzo Bruno Dumont’o vardai. Pastarojo kūrėjo filmo „Šėtonas Horas“ pabaigoje žiūrovai liks su daugiau klausimų ir mįslių, nei jų buvo pradžioje. Guso Van Santo naujausios juostos „Nenuoramos“ personažai – sudėtingos, skirtinguose pasauliuose gyvenančios asmenybės. Du keistuoliai – aistringa gamtos mylėtoja paauglė ir po nelaimingo atsitikimo gyvenimu nebesidžiaugiantis vaikinas – susitinka laidotuvėse. „Nenuoramos“ pasakoja jaudinančią jų istoriją, kurios kulminacija – susitaikymas su savimi.

 

Festivalio atidarymo filmu ir šiemet taps lietuviško kino juosta – režisieriaus Mindaugo Survilos ketverius metus kurtas dokumentinis filmas „Stebuklų laukas“, pasakojantis apie daugiau nei dvidešimt metų Budos miške netoli buvusio Kariotiškių sąvartyno gyvenančius žmones.

 

„Pradėti festivalį lietuvišku filmu tampa mūsų tradicija – pernai Kaune įvyko Šarūno Barto „Eurazijos aborigeno“ premjera, šiemet pasirinkome jaunajai kino režisierių kartai atstovaujančio Mindaugo Survilos darbą“, – sakė kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

 

„Stebuklų laukas“ – antrasis Survilos filmas. Jo debiutinis filmas „Susitikimas su žuvininkais“ pripažintas geriausiu 2007 m. lietuvišku dokumentiniu filmu apie gamtą ir apdovanotas Petro Abukevičiaus premija.

 

Penktasis tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 27 – spalio 9 d. Kaune ir Vilniuje, spalio 10 – 13 d. – Panevėžio kino teatre „Garsas“, spalio 13–16 d. – Nidos kino teatre „Agila“.

 

Daugiau informacijos www.kinofestivalis.lt.

 

TKKF inf.


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.