Lietuvių dramaturgas reziduoja garsiame Londono teatre

7 MD
Liepos mėnesį dramaturgas Marius Ivaškevičius dalyvauja Tarptautinėje dramaturgų rezidencijoje Londono teatre „Royal Court“ – garsiausioje naujosios dramaturgijos kalvėje.

Dramaturgas rezidencijoje pristato savo naująją pjesę „Išvarymas“ apie lietuvių emigrantų gyvenimą. Šią pjesę inspiravo sukurti M. Ivaškevičiaus tiriamoji kelionė į Londoną praėjusių metų rudenį, kurią surengė tęstinis projektas „Lietuvių drama Londone“, įgyvendinamas Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro kartu su Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje. Projektą remia Lietuvos kultūros rėmimo fondas.

 

Pjesė „Išvarymas“ – tai tikras įvykių, susitikimų, pasirinkimų, aplinkybių ir lydinčių praėjusio gyvenimo tour de force, siekiant prisitaikyti ir neprarasti savęs. Pjesės veikėjai tarsi pakimba tarp dviejų tapatybių: negrįžtamai išėję iš buvusios, jie nepasiekia tikslo ir nesuranda naujos. Rudenį pjesę „Išvarymas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pradės repetuoti režisierius Oskaras Koršunovas. Spektaklio premjera numatoma gruodžio mėnesį.

 

Šių metų teatro „Royal Court“ tarptautinėje dramaturgų rezidencijoje dalyvauja kūrėjai iš Kubos, Gruzijos, Indijos, Libano, Lietuvos, Meksikos, Lenkijos, Šveicarijos, Ugandos ir JAV. Rezidencijos metu dramaturgai rašys ir aptars savo naujas pjeses su kūrybiniu teatro „Royal Court“ personalu bendrose bei asmeninėse sesijose. Kiekvienas dramaturgas dirbs su jam priskirtu britų teatro režisieriumi bei vertėju, kurie rezidencijos metu padės įgyvendinti sumanymą. Taip pat bus suteikta galimybė padirbėti su specialiai parinkta aktorių komanda.

 

„Royal Court“ yra vienas svarbiausių Europos teatrų, nuolat įvairiomis programomis skatinantis naujosios dramaturgijos raidą. Šiame teatre savo naujas dramas yra rodę Samuelis Beckettas, Edwardas Bondas, Martinas Crimpas, Davidas Hare’as, Sarah Kane, Haroldas Pinteris, Markas Ravenhillas ir kt. „Royal Court“ taip pat yra vienas iš tų nedaugelio teatrų, kurie siekia prisivilioti dramaturgų iš viso pasaulio, dalyvauti naujų pjesių atsiradimo procese ir kai kurias jų statyti savo scenoje. M. Ivaškevičius yra pirmasis lietuvių dramaturgas, dalyvaujantis teatro „Royal Court“ rezidencijos programoje.

 

Teatro ir kino informacijos centro inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.