Visi lieka, aš išeinu

7 MD
Populiarus britų aktorius Johnas Nettlesas atsisveikina su serialu „Midsomerio žmogžudystės“. J. Nettlesas (gim. 1943) studijavo istoriją ir filosofiją, bet tapo aktoriumi, vaidino garsiajame „Royal Shakespeare Company“ teatre. Tačiau populiarumą jam atnešė vaidmenys televizijoje: iš pradžių jis gaudė nusikaltėlius būdamas komisaru Beržeraku, vėliau – beveik keturiolika metų – inspektoriumi Tomu Barnabiu.

Pirmą „Midsomerio žmogžudysčių“ seriją 1997 m. Anglijoje pasižiūrėjo 13.5 mln. žmonių ir tai buvo metų rekordas. Dabar serialo gerbėjus būtų sunku suskaičiuoti.

 

Žavią Didžiosios Britanijos provinciją seriale „vaidino“ maži Oksfordšyro ir Bakingamšyro grafysčių miesteliai, o Kostoną, kuriame gyvena Barnabis su žmona, – Valingfordas. Kiekviena serialo serija buvo filmuojama penkias savaites, filmavimo aikštelėje susirinkdavo net keli šimtai statistų. Barnabio padėjėjai nuolat keitėsi, bet žmona visąlaik išliko ta pati. „Midsomerio žmogžudystės“ išgarsėjo ne tik neįprastais žudymo įrankiais, tarp kurių buvo plūgas, žvakidė, nikotino tirpalas, šakės ir narkotikais apsvaigintas arklys, bet įsimenama muzika. „Suddeutsche Zeitung“ žurnalistas Christianas Seidlis kalbėjosi su serialą paliekančiu J. Nettlesu.

 

Baigiate filmuotis „Midsomerio žmogžudystėse“. Argi Anglijos provincijoje jau niekas nebenusikalsta ir Barnabis nebeturi ko gaudyti?

 

Statistika rodo, kad iš tikrųjų inspektoriui jau seniai nebeliko darbo. Išgalvotoje Midsomerio grafystėje nusikaltimų įvykdoma daugiau nei Čikagoje. Buvęs mano matematikos mokytojas net parašė laišką, esą, logiškai mąstant, galų gale turėtų paaiškėti, kad visus žudau aš, nes netrukus Midsomeryje nebeliks nė vienos gyvos dvasios, išskyrus mane.

 

Būtų visai efektingas finalas, jei paaiškėtų, kad nusikaltimų tyrėjas pats yra žudikas.

 

Aš pageidaučiau orios mirties tarnaujant tėvynei ir iškilmingų laidotuvių Vestmisterio abatijoje. Tačiau serialo prodiuseriai nusprendė, kad to jau būtų per daug. Todėl Barnabis paprasčiausiai išeis į pensiją. Jau nufilmuota paskutinė – 75-oji – serija.

 

Inspektorius Barnabis ištyrė per 200 žmogžudysčių, prie to dar pridėkime per 30 nelaimingų atsitikimų, savižudybių ir neišaiškintų mirčių. Ar Anglijos provincija yra pats nesaugiausias pasaulio regionas?

 

Kol kas nesulaukėme jokių skundų, kad turistai ima vengti Anglijos. Skundų buvo tik JAV, kur serialą rodė popiet. Pavyzdžiui, ten pernelyg drastiška buvo pripažinta serija, kurioje šešių žmonių palaikai (nuogi ir apdegę) guli javų lauke.

 

Serialo žiūrovams virpulį sukelia ir netradiciniai nusikaltimų įrankiai. Ar kuris nors Jus ypač sužavėjo?

 

Sunku atsakyti. Buvo ant šakių pasmeigtų, narkotikais apsvaigintų arklių sužalotų, paskandintų vyne, nuo savaime užsidegančių drabužių gyvų sudegusių žmonių. Tačiau man labiausiai patiko, kai nužudoma įsmeigiant į ausį skrybėlės smeigtuką. Labai švarus metodas, labai įdomus.

 

Karalienė taip pat yra Jūsų gerbėja, nors nužudėte daugybę Jos pavaldinių.

 

Tai – tiesa. Ją matė pakeliui į Vindzoro rūmus su krepšiu, pilnu filmų apie inspektorių Barnabį. Taip pat turėjau malonumo su ja kalbėtis. Ji buvo labai maloni. Pasakė: „Ak taip, Midsomeris. Tačiau būčiau linkus gyventi ne ten. Ten miršta tiek daug žmonių.“

 

Tarp serialo gerbėjų – daug įžymybių. Seriale epizodinius vaidmenis suvaidino Orlando Bloomas, Trudie Styler, Suzi Quatro, Samantha Bond, Colinas Farrellas. Ar dar buvo panašių norinčiųjų?

 

Rogeris Moore’as ir Johnny Deppas, bet nepavyko suderinti laiko. Ilgai vylėmės, kad pas mus pasirodys Sharon Stone. Net buvo parengtas specialus scenarijus, kuriame jai buvo numatyta ypač siaubinga mirtis. Gal tai ją ir atbaidė. Deja, beveik visos britų žvaigždės pastaruoju metu buvo užimtos – jų reikėjo ieškoti filmų apie Harį Poterį aikštelėje.

 

O ką Jūs pats žiūrite mieliausiai?

 

„CSI: Majamis“. Fantastiškos žmogžudystės, žudikai, naudojantys kulkas iš ledo ir panašius dalykus. O tyrimas yra beveik toks pats nerealistiškas, kaip ir „Midsomerio žmogžudystėse“. Gal man pavyks suvaidinti seriale svečio teisėmis, jei tik Horacijus Keinas nesuras iškalbingos plaukų sruogos po suolu parke.

 

„Midsomerio žmogžudystės“ rodomos 150 šalių. Iš kur toks universalus žavėjimasis?

 

Manau, kad esmė visai kas kita. Rusai šį serialą laiko televizijos realybės šou, amerikiečiai jame suranda visų savo nepalankių nuomonių apie britų snobus patvirtinimą, o prancūzai Midsomeryje kaip veidrodyje mato tai, kas vyksta jų provincijoje. Be to, inspektoriaus Barnabio balsas prancūziškoje versijoje skamba intelektualiau, vyriškiau ir patraukliau nei manasis.

 

Kokie artimiausi Jūsų planai?

 

Kursiu dokumentinius filmus, iš pradžių apie Lamanšo sąsiaurio salas. Neseniai vėl vaidinau teatre, norėjau išsiveržti iš užburto nusikaltimų rato. Nelabai pavyko, nes tai buvo Klaudijaus vaidmuo „Hamlete“. Ką gi, Shakespeare’as , deja, savo pjesėse taip pat neapsieidavo be žmogžudysčių... Tačiau dabar norėčiau pailsėti, užsiimti namu Stratforde prie Eivono ir savo „Spice Girls“.

 

O, „Spice Girls“?

 

Taip vadinu savo penkias vištas.

 

Kur yra Stratfordas prie Eivono?

 

Beveik tiksliai Anglijos viduryje, labai toli nuo Midsomerio. Juk norėčiau dar pagyventi!

 

Parengė K. R.


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.