„Sidabrinės gervės“ jau išdalytos

7 MD
Praėjusį penktadienį Vilniuje, Kongresų rūmuose vyko metinių Lietuvos kino akademijos (LiKA) apdovanojimų – „Sidabrinių gervių“ teikimo iškilmės. Šiemet ceremonija vyko jau ketvirtą kartą.

Į apdovanojimus pretendavo 46 kūriniai – 3 pilnametražiai, 6 trumpo metražo, 10 dokumentinių, 8 animaciniai, 6 televizijos filmai ir 13 studentų darbų. Iš pradžių atrankos komisijos nariai – kinotyrininkė Gražina Arlickaitė, rašytojas Alvydas Šlepikas, kino kritikė Rasa Paukštytė ir kompozitorius Algirdas Martinaitis atrinko visų kategorijų nominantus. Iš jų balsuodami internetu laureatus rinko visi Lietuvos kino akademijos nariai.

 

Kongresų rūmuose vykusio vakaro, kurį vedė Marijonas Mikutavičius, tema buvo Holivudas bei jo sąsajos su Lietuva – iš Lietuvos kilę aktoriai, Lietuvos ir lietuvių paminėjimai amerikiečių filmuose, lietuvių ir amerikiečių aktorių vaidybos palyginimas. Populiarius amerikiečių filmus, jų dainas ir melodijas priminė lietuvių dainininkai ir šokėjai. Šių pasirodymų fonas buvo JAV filmų fragmentai.

 

Apdovanojimus savo kolegoms kinematografininkams teikė aktoriai Jūratė Onaitytė, Gabija Ryškuvienė, Larisa Kalpokaitė ir Vytautas Paukštė, LiKA tarybos pirmininkė kinotyrininkė G. Arlickaitė, režisierė Giedrė Beinoriūtė, prodiuserė Rasa Miškinytė, lenkų kino klasikas Krzysztofas Zanussi ir LR kultūros ministras Arūnas Gelūnas, operos solistai Sigutė Stonytė ir Vytautas Juozapaitis, dirigentas Gintaras Rinkevičius, LMTA meno ir mokslo prorektorius Juozas Antanavičius, ekonomistas Gitanas Nausėda ir krepšininkas Martynas Pocius.

 

„Auksinė gerve“ už gyvenimo nuopelnus pagerbtas aktorius Regimantas Adomaitis. Geriausiu metų pilno metražo filmu tapo „Kai apkabinsiu tave“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas ir prod. Uljana Kim). Šiam filmui atiteko daugiausia apdovanojimų: „Sidabrinėmis gervėmis“ už geriausią režisūrą ir geriausią scenarijų buvo apdovanotas K. Vildžiūnas, pagrindinius vaidmenis filme suvaidinę Andrius Bialobžeskis ir Elžbieta Latėnaitė, geriausius antrojo plano vaidmenis sukūrę Margareta Broich ir Giedrius Arbačiauskas, „Sidabrinė gervė“ už profesinę meistrystę atiteko filmo dailininkui Galiui Kličiui.

 

Geriausio metų dokumentinio filmo „Sidabrinė gervė“ buvo įteikta Mantui Kvedaravičiui, sukūrusiam filmą „Barzakh“. Geriausiu animaciniu filmu pripažintas Jūratės Leikaitės-Aškinienės filmas „Taip Laima lėmė“. Pastarajam filmui muziką kūręs Kipras Mašanuskas apdovanotas metų kompozitoriaus „Sidabrine gerve“. Geriausio televizijos filmo „Sidabrinė gervė“ paskirta Sauliaus Vosyliaus serialui „Giminės“. „Sidabrinė gervė“ už geriausią trumpo metražo filmą paskirta Dovilei Šarutytei, sukūrusiai filmą „Nesiseka šiandien“.

 

Geriausiu metų operatoriumi tapo Audrius Kemežys, nufilmavęs dokumentinius filmus „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manim“ (rež. Audrius Stonys) ir „Knygnešiai“ (rež. Jeremiah Cullinane).

 

Geriausio studentiško filmo prizas atiteko Marijos Stonytės ir Marijos Kavtaradzės filmui „Paskutinis žmogus, su kuriuo kalbėjau“.

 

Pagal LiKA inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.