Vakaras Jonui Katakinui atminti

7 MD
Pernai vienam ryškiausių Lietuvos baleto šokėjų ir pedagogų Jonui Katakinui būtų sukakę 60 metų. Birželio 2 d. 19 val. jį prisiminti Lietuvos rusų dramos teatre rinksis šokėjo mokiniai, bendražygiai, artimieji.

Kadaise Katakino kurtus vaidmenis šoks ryškiausi Lietuvos operos ir baleto teatro solistai, specialius pasirodymus atminimo vakarui ruošia Eglė Špokaitė bei iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvykstantys Mindaugas Baužys ir Vilija Putriūtė. Prisiminimai apie baleto primarijų skambės gyvai ir iš ekrano – vakaro metu bus pristatytos būsimo filmo apie J. Katakiną ištraukos.

 

Atminimo vakare taip pat dalyvaus Nina Antonova (Rusija), Loreta Bartusevičiūtė, Miki Hamanaka, Aurimas Paulauskas, Eligijus Butkus, Olga Konošenko, Živilė Baikštytė, Jurijus Smoriginas, Anželika Cholina bei kiti šokėjai, choreografai, šokio kritikai, J. Katakino bendražygiai ir artimieji. Programoje matysime ištraukas iš baleto spektaklių „Don Kichotas“, „Silfidė“, „Krintantys lapai“, šiuolaikinio šokio numerius, M.K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus, E. Špokaitės ir Kristinos Siesoraitienės šokių mokyklų moksleivių pasirodymus. Vakare muzikuos Saulius Petreikis (pučiamieji), Donatas Petreikis (gitara), Audrius Pazniokas (klavišiniai) ir Tadas Dešukas (smuikas).

 

J. Katakinas (1950–2005) – žinomas XX a. pabaigos Lietuvos baleto solistas, pedagogas. Baigęs M.K. Čiurlionio meno mokyklos choreografijos skyrių daugiau nei 20 metų dirbo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (1970–1993). J. Katakinas yra sukūręs visus pagrindinius klasikinių ir šiuolaikinių baletų vaidmenis. Vienu įsimintiniausių šokėjo vaidmenų įvardijamas Kareninas balete „Ana Karenina“, kurį J. Katakinas net keturis kartus šoko su pasaulinio garso Rusijos balerina Maja Pliseckaja. Su scena šokėjas atsisveikino Jėzaus vaidmeniu Antalo Fodoro balete „A proba“. Baigęs solisto karjerą, J. Katakinas 1993–1995 m. dirbo M.K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus meno vadovu, o netrukus išryškėjo jo pedagogo ir baletmeisterio talentas – jis parengė Mindaugą Baužį Džeimso partijai „Silfidėje“, prisidėjo prie Rūtos Jezerskytės laimėjimo Lozanos konkurse, Nelės Beliakaitės laimėjimų tarptautiniuose baleto konkursuose. E. Špokaitę ir Edvardą Smalakį paruošė Permės, Sankt Peterburgo, Helsinkio konkursams, M. Hamanaka Azijos šalių baleto konkurse užėmė III vietą (2000 m., Japonija). J. Katakinas yra pelnęs ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose konkursuose už geriausią šokėjų paruošimą, o 2001 m. buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 5 laipsnio ordinu.

 

J. Katakinas kūrė choreografiją ir dramos spektakliams, o paskutiniaisiais gyvenimo metais dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Klasikinio šokio žinias jis dalijo choreografės Airos Naginevičiūtės šiuolaikinio šokio kursui.

 

Paskutiniu jo vaidmeniu tapo darbas choreografės Birutės Banevičiūtės šiuolaikinio šokio spektaklyje pagal Antoine’o de Saint-Exupéry „Mažąjį princą“, kuris buvo pristatytas tarptautiniame šokio festivalyje „Naujasis Baltijos šokis 2005“. Pasak kritikų, šiame spektaklyje Katakinas papasakojo visą savo gyvenimo istoriją. Paskutinis vaidmuo tapo savotišku viso šokėjo gyvenimo epilogu.

 

J. Katakinas visuomet laikėsi tvirtos nuomonės, kad Lietuvos baletas pirmiausia turėtų grįžti prie žmogiškumo. „Labiausiai norėtųsi, kad pažvelgtume į baletą ne tik kaip į gražų, spalvingą reginį, lydimą puikios muzikos, bet ir kaip į meną, sprendžiantį amžinas ir šiuolaikines problemas, pakylančias iki filosofinio apibendrinimo“, – sakė jis. J. Katakinas savo teiginius atskleidė šokyje, tai skiepijo ir savo mokiniams.

 

Rengėjų inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.