Ambicingas žvilgsnis į šiuolaikinį lėlių teatrą

7 MD
Gegužės 25–28 d. Kauno valstybinis lėlių teatras kviečia žiūrovus į XIX Tarptautinį lėlių scenos meno festivalį „Skrajojantis festivalis“.


Festivalio programa – gausi ir ambicinga: per keturias dienas bus parodyti lėlininkų teatrų ir trupių spektakliai ne tik iš Lietuvos, bet ir daugelio kitų šalių: Latvijos, Rusijos, Lenkijos, Ukrainos, Prancūzijos, Čekijos, Kroatijos, Slovakijos, Olandijos, Izraelio ir Kinijos. „Skrajojančio festivalio“ repertuare tinkamų sau renginių ras ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Iš viso bus parodyta net 19 spektaklių, be to, vyks jau tradicija tapusios lėlių ir kaukių eitynės Laivės alėja.

 

Nuo 1991 m. Kaune organizuojamas festivalis šiais metais pakeitė savo pavadinimą: „Šypsos lėlės ir vaikai“ tapo „Skrajojančiu festivaliu“. Naujasis pavadinimas reprezentuoja Europos Komisijos programos „Kultūra 2007–2013“ remiamą tarptautinį teatrų projektą „Skrajonatis festivalis – šeima ir vaikai šiuolaikinėje Europoje“, kurio idėją inspiravo teatrinės refleksijos, nagrinėjančios „europietiškos“ šeimos modelio pokyčius per paskutinius dešimt metų, reikalingumas. XIX  Tarptautinis lėlių teatrų festivalis Kaune yra trečiasis šio projekto darbų pristatymas.

 

Projekto kūrinių pristatyme Lietuvai atstovaus praėjusių metų „Auksiniam scenos kryžiui“ lėlių teatro srityje nominuotas Kauno lėlių teatro spektaklis „Šeimynėlė iš Didžiosios Girios“ (rež. Olegas Žiugžda). „Kas nutinka, kai vaikams tėvai leidžia daryti viską?“ – klausia vaidinimo kūrėjai, pasakojantys kaukučių šeimos istoriją, ir parodo žiūrovams, kad net ir sunkiausiu metu meilė, globa ir rūpestis lieka svarbiausiomis šeimos vertybėmis.

 

Vienas įdomiausių festivalio renginių – Klaipėdos lėlių teatro vaidinimas „Juoba“ (rež. Gintarė Radvilavičiūtė). Pagal Alfredo Jarry pjesę „Karalius Juoba“ sukurtas spektaklis – subtilaus humoro, poetiškos ironijos ir grotesko kupinas objektų teatro kūrinys, skirtas suaugusiųjų publikai. Politinių aistrų draskomus herojus šiame spektaklyje „vaidina“ šakutės, peiliai, skudurai, mėsmalės, indai ir kiti įvairūs daiktai.

 

Vilniaus teatras „Lėlė“ „Skrajojančiame festivalyje“ nutūps su lėlininko Vitalijaus Mazūro kūriniu – spektakliu „Privati valda“. Pagal Marcelijaus Martinaičio pjesę „Avinėlio teismas“ sukurtame vaidinime nagrinėjama valdžios ir individo konflikto tema.

 

„Vieninteliu pasaulyje“ tituluojamas „Psilikono teatras“ savo gastrolių žemėlapyje rado vietos ir „Skrajojančiam festivaliui“. Šis menininkų judėjimas stebina objektų teatro, performanso meno ir originalios muzikos išraiškos priemonėmis kuriamais daugiasluoksniais pasirodymais. Auksės Petrulienės ir Tomo Dombrovolskio duetas vyresniems žiūrovams pristatys audiovizualinę istoriją „Pasmaugta ir nušautas“. Pasak spektaklio autorių, ši istorija, kupina humoro, netikėtų asociacijų ir efektingų formų žaismo, tyrinėja geismo fenomeną.

 

Praėjusių metų „Auksinį scenos kryžių“ lėlių teatro srityje pelnęs „Stalo teatro“ spektaklis „Gandro dovana“ (rež. Saulė Degutytė, Algirdas Mikutis) – neabejotinas lietuviškosios programos favoritas. Šis daiktų teatro ir gyvos muzikos lydinys, atveriantis „Pasaulio–Žmogaus sutvėrimo“ mito įvaizdžių skrynią, bus aktualus ir vaikams, ir suaugusiems.

 

Viena didžiausių „Skrajojančio festivalio“ užsienio žvaigždžių – garsus australų kilmės, nuo 1978 m. kuriantis Olandijoje, lėlininkas Nevile‘is Tranteris. Sukūręs savitą meninį stilių, kurį charakterizuoja meistriškos manipuliacijos lėlėmis ir atviro aktoriaus santykio su jo kuriamu personažu sintezė, lėlininkas tapo žinoma figūra šiuolaikinio lėlių teatro kontekste. Festivalio metu žiūrovai galės pamatyti naujausią Tranterio darbą – „Pančą ir Džudi Afganistane“.

 

Puse lūpų kalbama, kad brazilų kilmės Duda Paiva (taip pat Olandijoje kuriantis menininkas) manipuliacijos lėlėmis stilių nusižiūrėjo nuo N.  Tranterio. Tačiau tai tik dalis galimos tiesos, nes šio kūrėjo pasirodymai – unikalūs. Šiuolaikinį šokį ir lėlių teatrą savo spektakliuose apjungiantis menininkas vadinamas „šizofreniško šokio“ kūrėju: kiekviename jos pasirodyme šokėjo figūra ir lėlė tampa partneriais, o jų tarpusavio dialogas – dramine žiūrovams rodomos istorijos ašimi.

Festivalyje bus pristatyta naujoji, žmogaus žiaurumo fenomeną tyrinėjanti, Duda Paivos premjera „Išpera!“.

 

„Skrajojančiam festivaliui” egzotiško prieskonio suteiks Quazhou marionečių teatras iš Kinijos. Kinų lėlių teatras – vienas seniausių pasaulyje, turintis gilias ir turtingas tradicijas, stulbinantis savo išraiškos priemonių įvairove ir aukštu lėlininkų amato meistrystės lygiu. Jų atvežamas spektaklis „Senovės menas: nauji keliai“ – teatro vizitinė kortelė. Tai skirtingų, trumpų istorijų pagal kinų liaudies pasakojimus, legendas ir mitus mozaika. Kinų lėlininkų pasirodymus lydi gyvai atliekamos kinų liaudies dainos ir muzika.

 

Daugiau informacijos internete: www.kaunoleles.lt

 

 

„Skrajojančio festivalio“ inf.


 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.