Kauniečiai gros anglams

7 MD
Kauno styginių kvartetas (Karolina Beinarytė, Dalia Terminaitė, Eglė Karžinauskaitė ir Saulius Bartulis) išskrenda į Jungtinę Karalystę, Kenterberį, kur gegužės 20–29 d. vyks tradicinis šiuolaikinės muzikos festivalis „New Sounds“.

Šių metų šiuolaikinės muzikos festivalio Kenterberyje tema – BALTIC+. Pagrindiniu festivalio svečiu kviečiamas pasaulyje bene žinomiausias Baltijos regiono kompozitorius Arvo Pärtas. Tačiau pasak festivalio meno vadovo Paulo Maxo Edlino, šis vardas yra tik ledkalnio viršukalnė: „Baltijos kompozitoriai muzikos pasauliui daro didelę įtaką, tačiau Jungtinėje Karalystėje mes retai turime progą išgirsti šią muziką gyvai ir kontekste. Šių metų festivalis kaip tik atkreipia į tai dėmesį ir pristato šią išskirtinę naują kūrybą, kurią koncertuose atliks britų ir Baltijos šalių atlikėjai.“

 

Festivalio programą atliks žinomi Jungtinės Karalystės bei kitų šalių atlikėjai, tokie kaip „London Sinfonietta“, „Amadrums“, Kembridžo karališkojo koledžo choras, Amsterdamo violončelių oktetas ir kt. Siekdamas atskleisti išsamesnį lietuvių muzikos vaizdą ir pristatyti lietuvių atlikėjus, kurie intensyviai dirba šiuolaikinės muzikos srityje jau daugelį metų, festivalis kviečia Kauno styginių kvartetą, kuris per savo 30-ies metų kūrybinę karjerą yra pristatęs daugiau nei 300 kūrinių.

 

Kauniečių koncerte Šv. Petro metodistų bažnyčioje gegužės 23 d. skambės Justės Janulytės „Arija“, Zitos Bružaitės „Mozaika“ ir Vidmanto Bartulio „Keturios paguodos liūdnai violončelei ir daina be žodžių“ bei styginių kvartetas Nr. 2 „Psalmės“. Koncerto pradžioje kvartetas grieš gana retai atliekamą Antono Brucknerio Styginių kvartetą c– moll. Festivalyje Kauno styginių kvartetas bus vienintelis muzikos kolektyvas iš Lietuvos.

 

Jubiliejinį 30-ąjį kūrybinį sezoną koncertuojantis Kauno kvartetas yra sugrojęs per 1900 koncertų Lietuvoje ir daugelyje užsienio šalių (Suomijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Argentinoje, Čilėje, Danijoje ir kt.). Platus skirtingų epochų ir stilių muzikos repertuaras (repertuarą sudaro per 300 kūrinių, sukurtų daugiau kaip šimto įvairių šalių kompozitorių) leidžia kvartetui aktyviai propaguoti klasikinę, šiuolaikinę lietuvių bei užsienio autorių muziką. Kolektyvas yra išleidęs 11 CD, įrašęs daug radijo ir TV fondinių įrašų.

 

2008 m. Kauno kvartetui buvo įteiktas metų apdovanojimas „Tikra muzika“ už šiuolaikinės muzikos populiarinimą, o 2009 m. už lietuvių kompozitorių kūrybos propagavimą Lietuvoje ir užsienyje Kauno kvartetas paskelbtas „Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu“.

 

Kauno styginių kvarteto inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.