Kino mylėtojams – pirmoji originali lietuviška kino istorija

7 MD
Nuo praėjusio trečiadienio knygynuose „Humanitas“ ir „Skalvijos“ kino centre galima įsigyti pirmąją originalią kino istorijos knygą, sudarytą lietuvių autorių. „Trumpa kino istorija: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ apžvelgia kino ištakas, ankstyvuosius jo laimėjimus ir atradimus, supažindina su svarbiausiais kino kūrėjais ir aktoriais, kurių pavardės iki šiol tariamos su pagarba. Knygoje taip pat pristatomi pirmieji kino žanrai ir nacionalinės kinematografijos, tapusios šiuolaikinio kino pamatu, Holivudas ir jo sukurta žvaigždžių sistema.

„Labai tikiuosi, kad ši knyga besidomintiesiems kinu taps karkasu, padėsiančiu susigaudyti kino istorijoje, suprasti tam tikrų kino procesų priežastis, o užsikabinus pastūmės pasidomėti ir užsienio kino literatūra“, – kalbėjo knygos sumanytoja ir viena jos autorių Neringa Kažukauskaitė.

Pasak N. Kažukauskaitės, kino istorijos knygos ar leidiniai, mokantys žiūrėti ir suprasti kiną, pasaulyje yra labai populiarūs. Tačiau Lietuvoje kino literatūros padėtis yra skurdi – kino istoriją pristatančių leidinių yra nedaug, o vienos sistemingai ją pateikiančios knygos apskritai nebuvo.

 

Knygą išleido „Vaizdų kultūros studija“, sudarė keturios kino kritikės – Auksė Kanceravičiūtė, N. Kažukauskaitė, Izolda Keidošiūtė ir Živilė Pipinytė. Leidimą remia Kultūros rėmimo fondas.

 

„Trumpa kino istorija: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ yra suskirstyta į dvylika pagrindinių temų, apimančių kino istorijos tarpsnį nuo XIX a. pabaigos iki 1945 metų. Jos skaitytojai supažindinami ir su istoriniu, politiniu kino atsiradimo ir raidos kontekstu, ir su jam įtakos turėjusia technologine pažanga.

 

Daug dėmesio leidinyje skiriama didžiosioms kino asmenybėms – kino kūrimo taisykles nustačiusiems režisieriams, aktoriams, sukūrusiems pirmuosius Tarzano, femme fatale, kino meilužio vaidmenis, prodiuseriams, greitai perpratusiems svarbiausius kino sklaidos ir pristatymo principus, sugalvojusius pirmuosius triukus žiūrovams patraukti.

 

„Kine labai svarbi vizuali kalba, todėl knygą gausiai iliustravome pirmųjų kino autorių, studijų nuotraukomis, kadrais iš svarbiausių filmų, išraiškingais aktorių portretais. Tikiuosi, kad kino mėgėjams bus įdomu ne tik ją skaityti, bet ir pavartyti“, – sakė Goda Sosnovskienė, „Vaizdų kultūros studijos“ vadovė.

 

„Trumpa kino istorija: nuo ištakų iki Antrojo pasaulinio karo“ yra pirmoji „Vaizdų kultūros studijos“ išleistos kino istorijos dalis. Planuojama išleisti ir antrąją jos dalį, kuri apims laikotarpį nuo Antrojo pasaulinio karo iki šių dienų.

 

Pavartyti knygą, pasigėrėti išskirtinėmis jos iliustracijomis ir pabendrauti su knygos sudarytojomis „Vaizdų kultūros studija“ kviečia per knygos pristatymą. Jis vyks gegužės 23 d. 18.30 val. „Skalvijos“ kino centre.

 

„Skalvijos“ inf.


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.