Spektaklis į teatrą nevaikštantiems žiūrovams

7 MD
Gegužės 7-ąją festivalį „Naujasis Baltijos šokis“ uždarys visiškai kitoks nei įprasta islandų trupės „Kviss bumm bang“ spektaklis „Safari“. Į savo pasirodymą trupė kviečia teatro nelankančius žmones, juos mokys kitokių elgesio meno renginiuose ir kasdienybėje taisyklių. Apie paprastus dalykus, kurie gyvenimą padaro įdomesnį, pasakoja pačios „Kviss bumm bang“ šokėjos.

Savo spektaklyje „Safari“ žiūrovus mokysite, kaip elgtis festivalyje. Kodėl reikia tokių pamokų?

 

Žmogus negali mokėti visko, todėl kiekviena nauja pamoka yra naudinga. Lankytis meno festivalyje nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Pavyzdžiui, itin svarbu sutikti tinkamus žmones, galėti cituoti didžiuosius meno kūrinius, gebėti tinkamu metu nevienaprasmiškai nusišypsoti ir žinoti bent vieną ar dvi istorijas iš meno industrijos pasaulio.

 

„Safari“ suteikia galimybę mėgautis menu ir kultūra festivalyje ar kitame renginyje, kuris skatina mąstyti.

 

Gal galite išduoti paslaptį, kokios tos pamokos?

 

Visų pirma žmones mokome klausti – klausti visko, visur ir visada. Mus domina, kodėl vieni dalykai yra laikomi įprastais ir teisingais, o kiti – nenormaliais. Savo pasirodymuose sukuriame atskirus pasaulius, ypatingas socialines struktūras, į kurias patekęs žiūrovas nebegali vadovautis įprastomis kasdienybės normomis ar įpročiais.

 

Ar tai ir yra laimingo gyvenimo receptas?

 

Teigti, kad mokome laimingo gyvenimo paslapčių būtų per drąsu, tačiau manome, kad įprastų dalykų kvestionavimas, gebėjimas į kasdienybę pažvelgti kitu kampu, tikrai praskaidrina nuotaiką.

 

Analizuojame prasmes, kurias suteikiame mus supantiems daiktams, žodžiams, ceremonijoms. Užuot stebėję pasaulį per saugų atstumą, įtraukiame žiūrovą į neįprastas situacijas ir kartu nagrinėjame mums įdomius dalykus.

 

Žiūrovą mokote, kaip elgtis festivalyje, gyvenime, o kaip jis turėtų elgtis per Jūsų pasirodymą?

 

Jame nėra nei aktorių, nei žiūrovų – yra tik dalyviai. Pasirodymui nereikia nusiteikti iš anksto – patekęs į pasirodymą žmogus elgiasi taip, kaip paprastai nesielgia, ir mokosi iš savęs, iš mūsų, iš kitų dalyvių.

 

Į spektaklį kviečiate teatro nelankančius žmones. O ko mokote meno žinovus?

 

Mūsų pasirodymuose dalyvavusių žiūrovų prašome nepamiršti savo patirčių ir retkarčiais pažvelgti į juos supančius daiktus kitu kampu. Raginame žmones kvestionuoti normas ir tikėti gebėjimu keisti kasdienybę. Kviečiame į spektaklį 21-erių sulaukusius žmones.

 

Trupę „Kviss bumm bang“ įkūrė trys merginos: Vilborg Olafsdottir, Eva Bjork, Eva Run Snorradottir. Jau pats pirmasis jų spektaklis „Normų Olimpiada“ susilaukė sėkmės menų festivalyje „ArtFart“. Merginos nuolat ieško naujų išraiškos bei meno formų.

 

„Kviss bumm bang“ pasirodymas vyks šį šeštadienį 20 val. „Menų spaustuvėje“.

 

Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ programoje – net keturiolika naujausių Prancūzijos, Vokietijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos ir mūsų šalies šiuolaikinio šokio kūrėjų spektaklių.

 

NBŠ ‘11 inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.