Pasakojimas apie nutylėtą istoriją

7 MD
Gegužės 4 d. Nacionalinio dramos teatro mažojoje salėje „Naujosios dramos akcija“ ir Lenkijos institutas Vilniuje pristato jauno lenkų teatro menininko Wojteko Ziemilskio spektaklį „Mažas pasakojimas“ šiandieninėje Lenkijoje ypač aktualia tema, be to, tai ir tikra paties autoriaus istorija.

2006 metais buvo viešai paskelbta, kad W.Ziemilskio senelis Wojciechas Dzieduszyckis, žymus lenkų kultūros veikėjas ir Vroclavo garbės pilietis, daugelį metų buvo komunistų slaptųjų tarnybų agentu. Ziemilskių šeima negalėjo atsigauti nuo patirto šoko ir siekė sužinoti visą tiesą. Wojteko spektaklis „Mažas pasakojimas“ – tai asmeninis kūrybinis atsakas ir išpažintis.

 

„Prieš kurdamas „Mažą pasakojimą“ paklausiau savęs – kas manyje yra stipresnio už mane? Ir supratau, kad tai – mano ryšys su seneliu ir šiuolaikinio scenos meno visuma, su kuria save sieju. Tada pabandžiau atrasti tiesioginį ryšį su tikrove – dokumentais, autobiografine medžiaga, visu tuo, kas mane supa. „Mažas pasakojimas“ man visų pirma yra kūrinys apie atmintį. Atminties erdvėje nebūties skausmas jaučiamas stipriausiai. Galvodami apie artimus žmones, kurių netekome, pirmiausia prisimename jų kūną, sąlytį su juo, fizinį kontaktą ir per atmintį apčiuopiame jų nebūtį“, – taip savo spektaklį komentavo pats jo autorius.

 

„Mažas pasakojimas“ – tai spektaklis- paskaita, kuriame persipina asmeninės refleksijos, istoriniai faktai, šiuolaikinė choreografija, didieji ir mažieji XX a. pabaigos istorijos ir kultūros pasakojimai. Tai – jaunojo menininko, užaugusio visiškai kitoje epochoje, bandymas suvokti istorinę praeitį ir apmąstyti savo santykį su vienu jam artimiausių žmonių, paskelbtu lenkų tautos priešu. W.Ziemilskis užduoda ne vien šiuolaikinei lenkų visuomenei skausmingus klausimus – kaip vertinti tiesą apie savo praeitį, kaip išvengti manipuliacijų ir kaip sutaikyti su ja savo asmeninę patirtį? Šiame spektaklyje peržengiamos įprastos teatro ribos ir asmeninis pasakojimas tampa unikaliu istorijos komentaru.

 

Lenkų spauda rašė, kad „Ziemilskis padarė kažką neįtikimo. Jis išliejo visą nuo 2006-ųjų susikaupusį asmeninį kartėlį ir tuo pačiu metu sugebėjo jį perteikti taip universaliai, kad pažadino mūsų kolektyvinę patirtį ir įrodė, kad jo istorija liečia mus visus. Retai tenka išvysti tokį tikslų, meistrišką, asmenišką ir drauge emocionalų meno kūrinį“.

 

W. Ziemilskis yra vienas novatoriškiausių naujosios kartos lenkų teatro kūrėjų, vadinamas „kylančia lenkų kultūros žvaigžde“. Jo kūryboje originaliai analizuojamos Lenkijos istorijos, šiuolaikinės lenkų tapatybės traumos, peržengiamos skirtingų menų – teatro, videomeno, choreografijos, dailės – ribos. W. Ziemilskio spektaklis „Mažas pasakojimas“ šįmet buvo įtrauktas į specialią lenkų teatro programą „Auksinės kaukės“ festivalyje Maskvoje.

 

NDA inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.