Tęsiasi XIII festivalis „Sugrįžimai”

7 MD
Pietų Afrikos Respublika (PAR), Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), Tailandas, Rumunija, Vokietija, Didžioji Britanija, Šveicarija, Austrija, Lenkija – tokia šiųmečio tarptautinio muzikos festivalio „Sugrįžimai“ geografija.

Iš viso trylikoje šių festivalių jau dalyvavo 250 muzikų iš 26 šalių. Surengta per 200 koncertų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir kituose krašto miestuose bei rajonuose.

Šiųmetį festivalį kovo 24 d. pradėjo kylanti Lietuvos muzikos žvaigždė, pastaruoju metu labai dažnai dainuojanti Vokietijoje ir Prancūzijoje, mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė. Vilniuje, pilnutėlėje Nacionalinės filharmonijos salėje jos galingas, išskirtinio tembro balsas sulaukė aukščiausių vertinimų. Festivalio atidarymo koncerte buvo pagerbtas ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (premija įteikta 2011m. vasario 16 d.), gruzinų tenoro Badri Maisuradzės „tikru deimantu“ pavadintas tenoras Virgilijus Noreika, dainuojantis kartu su savo ugdytiniais – dabar žymiais operos solistais.

Aukštą meistriškumą demonstravo pianistai iš Tailando Artas ir Indhuon Balakauskai, LMTA Didžiojoje salėje muzikavę gausiai susirinkusiems klausytojams. Įspūdingai buvo atliktas Fondo užsakymu sukurtas ir trio iš Tailando (smuikavo devynmetė dukra Asta) dedikuotas kompozitoriaus Osvaldo Balakausko kūrinys „Swingin „A“smuikui ir fortepijonui 4 rankoms“.

Šią savaitę mecosopranas Auksė Trinkūnaitė iš PAR su kolegomis iš Lietuvos – bosu-baritonu Ignu Misiūra-Tumanovu ir pianiste Daiva Petručionyte – surengė įdomius koncertus Kaune ir Vilniuje. Puikių muzikių iš Šveicarijos – Daunyčių „kvartetu“ žavėjosi Vilniaus paveikslų galerijos klausytojai. Taikomosios dailės muziejuje dainavo kitas šeiminis ansamblis – Egle ir Vasile Chisiu iš Rumunijos. Stasio Vainiūno namuose klausytojams buvo pristatyta JAV gyvenančio Fausto Strolios kūryba.

Festivalio koncertų klausytojų Vilniuje ir Šiauliuose dar laukia akordeonininko Martyno Levickio iš Londono bei pianistų Aleksandros Žvirblytės ir Pauliaus Anderssono koncertai. Vilniečiai susitiks su sopranu Loreta Bartkevičiūte iš Austrijos, jos kolegėmis Rasa ir Egle Vosyliūtėmis bei violončelininke Onute Švabauskaite. Vilniaus arkikatedroje rengiamoje Sakralinės muzikos valandoje dalyvaus vargonininkai Aušra ir Vidas Pinkevičiai, smuikininkė Danuta Šarek-Meškėlo iš Lenkijos, sopranas Aušra Liutkutė ir jos studentė, LASS narė Vaida Butautaitė.

Festivalį gegužės 12 d. Nacionalinės filharmonijos salėje užbaigs pirmą kartą duetu ir solo viename koncerte skambinsiantys pianistai Guoda Gedvilaitė (Vokietija) ir visada klausytojų dėmesio sulaukiantis profesorius Petras Geniušas.

Lietuvos muzikų rėmimo fondo inf.



© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.