LNDT teatro studija

7 MD
Kovo 14, 15, 25 ir 26 d. 18.30 val. naujai atidarytoje Lietuvos nacionalinio dramos teatro studijoje bus rodomas suomių režisieriaus Kristiano Smedso spektaklis „Liūdnos dainos iš Europos širdies“. Nuo šiol jis bus įtrauktas į didžiausio Lietuvos dramos teatro repertuarą.

Teatro studija įkurta buvusioje teatro repeticijų salėje. Čia vyks ne tik repeticijos - bus rodomi spektakliai, rengiami kūrybiniai susitikimai, įvairūs teatriniai projektai. Kamerinė ir mobili studijos erdvė leis teatrui plėtoti gyvybiškai svarbią edukacinę veiklą ir skatins kūrybinį procesą.

 

„Liūdnų dainų iš Europos širdies“ kūrėjai suteikia žodį žmonėms, kurie prieš savo valią tapo priklausomi nuo visuomenę valdančių jėgų malonės. Jie kalba apie mūsų Europą, vartotojiškumo subjaurotą kontinentą, kuriame bejėgiškumas gimdo smurtą. Tačiau, kad ir apie kokius skaudžius dalykus kalbėtų, jie ieško grožio bjaurume, o tikėjimas stebuklo galimybe visuomet yra šalia.

 

Kovo 13 d. 17 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje įvyks kito Smedso spektaklio „Nežinomas kareivis“ videofilmo peržiūra.

 

Suomijos nacionalinio teatro spektaklis, pastatytas pagal to paties pavadinimo Väinö Linnos romaną (1954), sukėlė karštas diskusijas apie šalies istorijos interpretaciją.

 

V. Linnos romane „Nežinomas kareivis“ aprašomi karo potyriai žvelgiant eilinio žmogaus akimis. Suomijoje šis kūrinys vienbalsiai įvardijamas kaip „karo kritika ir paminklas suomių kareiviui“. „Nežinomas kareivis“ - vienas garsiausių visų laikų Suomijos literatūros kūrinių, ir šio romano veikėjai jau įgijo archetipinį statusą Suomijos kultūroje - ypač po to, kai 1955 m. pasirodė Edvino Laine'o ekranizacija.

 

Kristiano Smedso režisuotas „Nežinomas kareivis“ sukėlė tikrą sprogimą suomių teatre. Perkėlęs romaną į didžiulę Suomijos nacionalinio teatro sceną, Smedsas nuvalė visas dulkes ir voratinklius nuo teatro suvokimo. Kritikams putojant pykčiu dėl nepagarbaus režisieriaus elgesio su nacionaliniais herojais - įskaitant ir prezidentą - spektaklis kiekvieną vakarą surinkdavo pilną salę susidomėjusių žiūrovų.

 

LNDT inf.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.