Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Pavasariškai vėjuota premjera „Keturiais vėjais“


Premjera


7 MD

Share |
Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Keturiais vėjais“. Teatro archyvo nuotrauka.
Valstybiniame jaunimo teatre kovo 3 ir 4 d. 18 val. rodomas premjerinis spektaklis „Keturiais vėjais“, paremtas keturvėjininkų kūryba ir publicistika bei paties Kazio Binkio biografijos motyvais. Spektaklio idėjos autorius - jaunosios kartos režisierius Tomas Jašinskas.

Su keturvėjininkais ir K. Binkiu T. Jašinskas susipažino studijuodamas režisūrą Maskvoje, Mejerholdo teatro centre. Lietuvių kultūros centro J. Baltrušaičio namų bibliotekoje radęs knygelę iškart susidomėjo neįprasta poeto asmenybe: „Mane žavi jo tikėjimas, kad lietuviai yra kunigaikščių tauta, kuri išliks istorijoje. Binkis buvo patriotas, tačiau jo patriotizmas netrafaretiškas ir nestandartiškas“, - teigia režisierius. Dar praėjusių metų rudenį Jaunimo teatras geranoriškai priėmė jauną režisierių išbandyti savo jėgas kuriant būsimo spektaklio eskizą su teatro aktoriais. Nors intensyvus darbas buvo laikinai sustabdytas, kad režisierius Rusijoje baigtų magistro studijas, žiemos pabaigoje repeticijos vėl sėkmingai atnaujintos.

 

Premjerinis spektaklis „Keturiais vėjais“ su jaunatviška energija ir ironija atskleidžia tarpukario Lietuvos neramų ir įvairialypį gyvenimą bei pasakoja apie Kazį Binkį ir kariniais šūkiais apsiginklavusius jo draugus keturvėjininkus. Pasak režisieriaus, „iš esmės tai paprasti vaikinai, sugebėję patikėti idėja apie perversmą. Ne bet kokį, ne su ginklu rankoje, o kultūrinį perversmą.“

 

„Iš tikrųjų reta rasti žmogų, taip labai įsimylėjusį pavasarį, kaip Kazys Binkis. Ši pavasarėta, audringa, vėjus pamilusi siela, sakytum, įkūnija jaunąją mūsų poeziją, visą gaivališką atgimusios Lietuvos jaunatvę“, - taip apie žymųjį lietuvių literatūros avangardistą buvo kalbėta dar prieš 70 metų.

 

Kazys Binkis (1893-1942) - neabejotinai viena ryškiausių asmenybių Lietuvos kultūros istorijoje. Talentingo poeto kūrybos kelias buvo šakotas ir vingiuotas, kaip ir visas jo gyvenimas. Nedaugelis žino apie audringą, neramų ir veržlų šio rašytojo būdą, apie jo siekius išjudinti lietuvių literatūros ir meno dirvonus, šviesti ir kultūrinti tautą. Maištingas poetas rašė nemažai humoristinių poemų ir eiliuotų feljetonų vien tam, kad kaimo žmonės įprastų skaityti. Jis taip pat buvo pasipriešinimo okupantams organizatorius ir ne kartą bėgo nuo bolševikų persekiojimo, o kuriantis Lietuvos nepriklausomybei kurį laiką tarnavo „Geležinio vilko“ savanoriu. Žinoma, labiausiai Kazį Binkį išgarsino daug triukšmo sukėlęs keturvėjininkų sąjūdis.

 

Spektaklyje vaidina Nerijus Gadliauskas, Dalia Morozovaitė, Ignas Ciplijauskas, Aleksas Kazanavičius, Lukas Petrauskas, Saulius Sipaitis ir Simonas Storpirštis.

 

Valstybinio jaunimo teatro inf.


 

„7 meno dienos“ Nr.9 (931), 2011-03-04

Versija spausdinimui

Komentarai

EUrGyNKe, 2015-09-21 09:01

Talismano neturiu, neužsilaiko jie pas mane. Bet kas su biganrais dalykais, tai faktas yra tas, kad nuo manęs „bėga visos“ brangios geležys. Esu pametusi 6 aukso žiedus ir auskarą, kurį rado švaros darbuotoja. Nuo tada nieko nebenešioju, bent ramiai gyvent galiu Ir šiaip aš pats sau talismanas

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti