Japonų filmų savaitė

7 MD
Vasario 4-10 d. „Forum Cinemas Vingis“ vyks tradicinė japonų kino savaitė. Jos programoje - šeši filmai, sukurti 1985-2008 metais.

Atidarymo filmas - Masato Harada „Kopėjo kvaitulys“ („Climbers High“, „Kuramaizu Hai“, 2008) - pasakoja apie vieną didžiausių lėktuvų katastrofų, kai 1985-ųjų rugpjūtį atsitrenkęs į Takamagaharos kalną sudužo keleivinis Japonijos oro linijų „Boeing 747“. Žuvo 520 keleivių, keturioms moterims pavyko išgyventi. Pagrindinis filmo personažas yra reporteris Jukis, kuriam neeilinis išbandymas - kelias dienas naujiena apie katastrofą buvo pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre - sukelia daug etinių ir profesinių klausimų. Pagrindinį vaidmenį sukūrė Shinichi Tsutsumi, tarp filmo žvaigždžių - Masato Sakai, Kenichi Endo ir Koichi Sato. (Vasario 4, 8 d. 19 val.)

 

Šių metų programoje - du garsaus šių dienų japonų režisieriaus Junji Sakamoto (g. 1954) filmai. „Randuoti angelai“ („Scarred Angels“, „Kizu darake no tenshi“, 1997) seka gangsterių filmų tradicija. Kida Mitsuru (Etsushi Toyokawa) yra detektyvas. Jo darbo kabinetas - purvinas buvęs restoranas. Detektyvo padėjėjas Hisashi (Kuroudo Maki), kad išgyventų, dirba plieno dirbtuvėje. Kida gauna užduotį. Jis turi surinkti įkalčius prieš narkotikų platintoją. Tačiau, atvykęs į šio būstą, tampa žmogžudystės liudininku. Mirštantis vyras prašo nuvežti mažametį jo sūnų pas žmoną... Kida su padėjėju ir berniuku keliauja po Japoniją, kol pagaliau suranda vaiko motiną. Tačiau ši jau susitvarkė gyvenimą ir nebenori sūnaus. Trijulė ir vėl išsirengia į kelią. Jų laukia įvairūs susitikimai. Palikę berniuką pas jo senelį, didelius naivius vaikus ar liūdnus klounus primenantys vyrai dar nežino, kad nusikaltėliai nori sunaikinti nusikaltimo liudininką. (Vasario 5 d. 19 val.)

 

Filme „Pabudimas“ („Awakening!“, „Tamamoe!“ 2006) Sakamoto tyrinėja japonų kine visada subtiliai plėtojamą senatvės temą. Filmo herojė Tošiko tik per vyro, mirusio nuo širdies smūgio, laidotuves susitinka su sūnaus žmona. Sūnaus šeima gyvena Kalifornijoje ir neturėjo galimybės anksčiau atvykti į Japoniją. Tačiau tai ne vienintelė staigmena našlei. Staiga paaiškėja, kad jos vyras, kurio hobis buvo gaminti makaronus, turėjo ir slaptą gyvenimą. Jo paslaptis teks išsiaiškinti filmo herojei. Susitaikius su praeitimi, jai teks iš naujo pažvelgti į ateitį. Filmas sukurtas pagal Natsuo Kirino romaną. (Vasario 6 d. 19 val.)

 

Japonų animacijos gerbėjams skirtas filmas „Kamui durklas“ („The Dagger of Kamui“, rež. Lin Taro, 1985). Legenda byloja, kad kažkur Ramiojo vandenyno dugne guli dideli turtai, kuriuos paslėpė kapitonas Kidas, surinkęs juos iš septynių jūrų. XIX a. Šiaurės Japonijoje, praplaukiančioje valtyje, užeigos savininkas randa kūdikį vardu Jiro. Kūdikis turi gražų ginklą - „Kamui durklą“. Užaugęs Jiro tampa nindze, kaip ir jo mokytojas vienuolis Tenkai. Jiro ieško savo tėvų ir sužino jų istoriją. Jis prisiekia kardu, kad suras paslėptus turtus bei atkeršys Tenkai už visus jo nusikaltimus... (Vasario 7 d. 19 val.)

 

Paskutinis garsaus japonų režisieriaus Kazuo Kuroki (1930-2006) filmas „Ecuko Kamijos jaunystė“ („The Blossoming of Etsuko Kamiya“, „Kamiya Etsuko no seishun“, 2006) - tai pasakojimas apie pasiaukojimą ir šeimos vertybes. Jis nukels į 1945-ųjų pavasarį, kai Japonija dar kovojo Antrojo pasaulinio karo frontuose. Jauna mergina Ecuko dirba fabrike. Ji slapta myli karinio jūrų laivyno leitenantą Akašį. Bet šeima nori merginą supiršti su kitu - leitenantu Nagajo. Tai pasiūlė pats Akašis, nes jis rengiasi tapti kamikadze. (Vasario 9 d. 19 val.)

 

Režisierius Yuji Nakae užima ypatingą vieta japonų kine - jis gyvena ir kuria filmus Okinavos saloje, yra jos dainius. Saloje vyksta ir komedijos „Kinrožės viešbutis“ („Hotel Hibiscus“, „Hoteru haibisukasuhe“, 2002) veiksmas. Filmo herojė yra mergaitė Mieko, kurios šeima turi vieno kambario viešbutį. Mergaitė leidžia vasaros atostogas kartu su draugėmis ieškodama miškų fėjos. Bet kai artimieji išvyksta į JAV, Mieko priversta tapti viešbučio šeimininke. Ji sutinka keistą seną vyrą ir mergaitę, kuri yra tiksli jos kopija. Tad Mieko atostogos bus kupinos įvairiausių įspūdžių... (Vasario 10 d. 19 val.)

 

„7md“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.