Norvegų menininkų kūrybinės dirbtuvės

7 MD
Nuo savaitės pradžios „Menų spaustuvėje“ reziduojanti tarpdisciplininių scenos menų trupė „NONcompany“ iš Bergeno (Norvegija) rengs kūrybines dirbtuves lietuvių scenos menininkams.

Dirbtuvės vyks sausio 29–30 d. „Menų spaustuvėje“ nuo 15 iki 19 valandos ir yra skiriamos 8–10 scenos menų profesionalams bei studentams (aktoriams, šokėjams, performansų menininkams ar besidomintiems tarpdisciplininiais projektais asmenims).

 

2002-aisiais susikūrusios trupės „NONcompany“ pagrindą sudaro muzikos, dizaino, vizualiųjų menų ir teatro sritims atstovaujantys menininkai. Ankstesniuose jų projektuose dalyvavo aktoriai, scenografai, rašytojai, muzikantai, dizaineriai ir kitų specialybių atstovai.

 

Vilniuje, kur norvegų menininkai bus iki vasario 6 d., jie dirbs ties savo naujuoju projektu KAZAK. Tai – ilgalaikis tęstinis projektas, kurį įkvėpė šiaurės miškai ir faktas, kad mažame Norvegijos miestelyje Elverume prasidedanti taiga nenutrunkančia juosta supa Žemės rutulį tarp 60˚ ir 70˚ ilgumos. „NONcompany“ susimąstė apie tai, koks yra šioje pasaulinėje taigoje gyvenančių žmonių santykis su juos supančia gamta. Menininkus taip pat domina Norvegiją, Švediją, Suomiją, Rusiją, Aliaską ir Kanadą dengiančių eglynų judesiai, nuotaikos, garsai ir pavidalai.

 

Projektą KAZAK sudarys trys dalys: pradžioje jo dalyviai vyks į ekspediciją – keliaus į taigą ir nuo jos pradžios Elverume pasieks Vladivostoką. „NONcompany“ partneriai Aliaskoje ir Kanadoje savo ruožtu tyrinės miškų juostą iš savo pusės, abiejų ekspedicijų nariai keisis informacija. Grįžę ir susumavę kelionės rezultatus, menininkai kurs tris pasirodymus: dokumentinį ekspedicijos pristatymą („Ekspedicija – pasakojimas apie kelionę“), audiovizualinį performansą KAZAK ir draminį spektaklį „Tolimoji šalis“. Specialiai šiai daliai bus kuriamas scenarijus, kurio pagrindą sudarys kelionės įspūdžiai ir taigoje pasakojamos istorijos.

 

Per kūrybines dirbtuves Vilniuje „NONcompany“ nariai sieks įsigilinti į būsimo projekto idėjas ir jau sukauptą medžiagą. „Tikimės, kad kartu su lietuvių menininkais išgryninsime šį sumanymą, pasitikrinsime jo kūrimo metodus, pasidalysime patirtimi“, – teigė „Menų spaustuvės“ rezidentai.

Kūrybinių dirbtuvių dalyviai tobulins improvizacinius įgūdžius, susipažins su tarpdisciplininės kūrybos metodais, įvairiomis medžiagos (judesių, garsų, tekstų, ornamentų) rinkimo galimybėmis. Galbūt atsiras žmonių, kurie turi daugiau išgyvenimo taigoje patirties nei norvegų menininkai.

 

„Menų spaustuvės“ inf.


 

 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.