Metai baigėsi - metai prasidėjo

7 MD
Praėję metai kompozitoriui Anatolijui Šenderovui buvo aktyvūs - kūrinių atlikimai Čekijoje, Izraelyje, Suomijoje, Italijoje, Vokietijoje, o visai neseniai Maskvoje buvo atliktas jo Koncertas smuikui ir kameriniam orkestrui (griežė solistė Ingrida Rupaitė ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas D. Katkaus, fortepijono partiją orkestre atliko pats autorius). Metai pasibaigė įspūdingai - gruodžio 17 d. autoriniu koncertu „Piano.lt“ salėje, jį kompozitorius pavadino gimtadienio (2010-aisiais A. Šenderovui sukako 65 metai) koncertu.

„Mano gimtadienis iš tikrųjų jau seniai praėjo - rugpjūčio 21 dieną, - rašo A. Šenderovas koncerto programoje. - Atšvenčiau jį tik šampanu. Galvojau, kad šį kartą apsieisiu be muzikos. Bet... nepavyko... Gimtadienis muzikui - tai ne tik šampanas. Tai - susitikimas su draugais, pamąstymai apie gyvenimą, jo trapumą ir džiaugsmus, prisiminimai muzikos garsais... Gimtadienis - tai koncertas. Taigi, už visus gimtadienius, kurie vyko ir dar įvyks šiais metais! Už draugus! Už Muziką!“

 

Po tokio motto buvo galima laukti vos ne pramoginio koncerto. Tačiau pilnutėlėje salėje skambėjo jau laiko patikrinti A. Šenderovo kūriniai - „Keturi Sigito Gedos eilėraščiai“ balsui ir fortepijonui, Dialogai dviem smuikams, Styginių kvartetas D. Šostakovičiaus atminimui, „Giesmė ir šokis“ fortepijoniniam trio, „Sulamitos giesmės“ - kūrinys, tapęs autoriaus hitu... Atlikėjai - patyrę meistrai Ingrida Armonaitė, Rimantas Armonas, Irena Uss-Armonienė, Valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris Zbignevas Levickis, šalia jų - dar studijuojantis jaunimas: dainininkė Laura Stančikaitė (Reginos Maciūtės kl.), styginių kvartetas - Simona Venslovaitė, Ieva Eidukonytė, Ieva Sruogytė ir Giedrius Žukauskas (Audronės Vainiūnaitės kl.). Renginį įrėmino Sigito Gedos poetinis žodis koncerto pradžioje ir jo „Giesmių Giesmės“ vertimo ištrauka prieš atliekant „Sulamitos giesmes“ (skaitė aktorė Agnė Gregorauskaitė). Koncertą vedė profesorius Petras Kunca, o šmaikštūs A. Šenderovo komentarai įnešė gražią ironijos gaidą. Buvo jaučiama publikos, atlikėjų ir kompozitoriaus bendravimo atmosfera. Gražiu akcentu tapo „Keturių miniatiūrų“ 1977 metų vaizdo įrašo demonstravimas, kur solo partiją atlieka kompozitoriaus tėvas, violončelininkas Michailas Šenderovas, o fortepijono - 33 metų A. Šenderovas.

 

Antroji dalis (vietoj pertraukos visa publika buvo pavaišinta šampanu - vis dėlto gimtadienis!) prasidėjo Autorių teisių agentūros direktoriaus Edmundo Vaitiekūno pasisakymu: jis A. Šenderovui įteikė LATGA-A metinį apdovanojimą - „Aukso žvaigždę“ už nuopelnus kūryboje 2010 metais.

 

O sausio 4 d. kompozitorius Los Andželo Žydų universiteto kvietimu jau išskrido į Ameriką, kur bus atlikti jo Trio fortepijonui, smuikui ir violončelei, taip pat „Sulamitos giesmės“ violončelei, fortepijonui, perkusijai ir dviem išilginėms fleitoms. Solo partiją atliks argentiniečių violončelininkas Antonio Lysy, neseniai apdovanotas „Latin Grammy“ prestižiniu prizu. Fortepijono partiją skambins autorius.

 

Sausio 9 d. A. Šenderovas dalyvaus simpoziume, skirtame jidiš literatūros klasikui, žydų avangardo menininkų sambūrio Jung Vilne („Jaunasis Vilnius“) nariui poetui Abromui Suckeveriui (1913-2010). Numatomas taip pat universiteto studentų susitikimas su kompozitoriumi, bus demonstruojama jo muzika.

 

Kovo 10 ir 11 d. Italijoje, Baryje bus atliktas A. Šenderovo „Concerto in Do“, už kurį autorius pelnė Europos kompozitoriaus premiją (2002); kūrinys, atliekamas violončelininko D. Geringo, yra skambėjęs Vokietijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Japonijoje. Šį kartą koncertą atliks serbų violončelininkė Jelena Očič.

 

Balandžio 9 d. Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje, skambės A. Šenderovo „Skambi naktis“ balsui, perkusijai ir simfoniniam orkestrui (tekstai Lacrimos ir M.K. Čiurlionio). Tą pačią dieną Australijoje, Adelaidoje vėl bus atliktas „Concerto in Do“ - šį kartą jį grieš D. Geringas ir Adelaidos simfoninis orkestras. Kompozitoriaus planuose - naujas baletas, koncertas... Metai prasidėjo.

 

„7md“ inf.


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.