„Liepsnos virš šaltojo kalno“

7 MD
Gruodžio 19 d. Vilniuje, „Menų spaustuvėje“, bus parodytas naujas choreografo Vyčio Jankausko spektaklis „Liepsnos virš šaltojo kalno“.

Nuo paskutinio jo spektaklio „Budėjimai“ pristatymo praėjo jau dveji metai – V. Jankausko kūrybos procesas turi savo tempą, priklausomą tik nuo vidinio poreikio kurti. „Iki šiol sekėsi nepasiduoti pagundai „kepti“ premjeras kuo dažniau. Mano spektakliai gimsta iš vidaus, pamažu auginant jų turinį, kaupiant įvairias dvasines patirtis, refleksijas“, – pasakojo šokio kūrėjas, atlikėjas ir pedagogas.

„Liepsnos virš šaltojo kalno“ – dešimtasis Vyčio Jankausko šokio teatro spektaklis, skaičiuojant nuo 1992-aisiais pasirodžiusio „Triptiko“. Per 18 metų šis teatras įsitvirtino kaip itin savitas Lietuvos šiuolaikinio šokio fenomenas, nuosekliai einantis savo keliu, kuriantis tikslaus, apvalyto ir išraiškingo judesio kalbą gryninančius spektaklius. Du iš jų – „Nuskendęs slėnis“ ir „Budėjimai“ – pelnė „Auksinį scenos kryžių“ už choreografiją.

Dvejus metus brandintas darbas „Liepsnos virš šaltojo kalno“ tęsia V. Jankausko siekį judesiu perteikti egzistencines žmogaus patirtis. „Kai bandai žodžiais išreikšti šokio spektaklio turinį, yra didelis pavojus, kad tai skambės pernelyg abstrakčiai, apibendrintai arba tiesiog banaliai. Be abejo, tiek turinys, tiek vidinė spektaklio dramaturgija yra labai svarbūs, bet tai nėra istorija, kurią galėtum papasakoti“, – teigė choreografas.

Sąlygiškas judesio „istorijos“ vertimas į žodžių kalbą būtų toks: „Liepsnos virš šaltojo kalno“ pasakoja apie dvasinį gyvenimą žmogaus, kuris susiduria su įvairiais prieštaravimais, išbandymais, neišvengiamais kompromisais. Šaltasis kalnas – pats žmogus, jo apsisprendimai ir pasiryžimai, tirpdomi įvairių kolizijų liepsnų.

Kaip ir ankstesniuose V. Jankausko spektakliuose, labai svarbus vaidmuo tenka plastiniams erdvės sprendimams. Erdvė, apšvietimas, muzika ir judesys – lygiaverčiai dėmenys, choreografinės kalbos „žodžiai“, kurių sąskambiai scenoje gimdo metaforas.

„Liepsnose virš šaltojo kalno“ kartu su Vyčiu Jankausku šoka Rūta Butkus ir Tautvilas Gurevičius. Choreografo partneriai scenoje – stiprūs, individualūs, jau savarankiškai kuriantys menininkai.

Muzikinį spektaklio pagrindą sudaro japonų postroko grupės „Mono“ kompozicijos. Taip pat skambės Juozo Milašiaus ir grupės „Set Fire to Flames“ muzika.

Šokio spektaklio „Liepsnos virš šaltojo kalno“ premjeriniai spektakliai – 2010 gruodžio 19 d. 19 val. ir 2011 sausio 26 d. 19 val. „Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Bilietus platina „bilietai.lt“.

„Menų spaustuvės“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.