Savaitės filmai

7 MD
Baltas kaspinas ******

...Prūsijos kaimas Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse. Ramų gyvenimą sudrumsčia keisti įvykiai: susižeidžia gydytojas, dingsta barono sūnus, sudega daržinė, žūsta kaimietė. Toks įspūdis, lyg už viso to slypėtų bausmės ritualas. Michaelis Haneke užmena sudėtingą kriminalinę mįslę, kurią turės išspręsti patys žiūrovai. Bet vis dėlto intelektualinis filmo žiūrėjimo malonumas – ne mįslės įminimas, o kartu su režisieriumi stebima kaimo kasdienybė. Iš pirmo žvilgsnio įprasta, įdėmiau įsižiūrėjus ji tampa vis tirštesnė nuo paslėpto smurto, prievartos, veidmainystės. Šiame mikropasaulyje dominuoja vyrai – pastorius, baronas, jo ekonomas, gydytojas. Jie yra gyvenimo valdovai ir tėvai, siekiantys, kad jų vaikai būtų idealūs. Todėl šie nuolat žiauriai baudžiami už menkiausius nusikaltimus. Baltas nekaltumo kaspinas ant rankovės tampa ženklu, kuris vaiko sieloje gimdo agresiją. Kanų kino festivalio „Auksine palmės šakele“ ir geriausio Europos filmo apdovanojimus pelniusiame filme režisierius supina keliolikos filmo personažų likimus ir moralinių principų, moterų išnaudojimo, auklėjimo, tikėjimo Dievu, kaltės ir bausmės temas. Nespalvoto, seną fotografiją primenančio filmo atmosfera kupina prievartos ir baimės. Haneke provokuoja ir priverčia kiekvieną įsitraukti į filme vykstančią diskusiją apie blogį, tūnantį žmogaus viduje. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Christian Friedel, Leonie Benesch, Burchart Klaussner, Ulrich Tukur, Susanne Lothar (Vokietija, Prancūzija, Austrija, Italija (2008). (Vilnius)

 

Coco Chanel ir Igoris Stravinskis ***

...Paryžius, 1913-ieji. Pasinėrusi į darbus Coco Chanel (Anna Mouglalis) išgyvena savo didžiąją gyvenimo meilę su turtuoliu Boy Capeliu. Eliziejaus laukų teatre kompozitorius Igoris Stravinskis (Mads Mikkelsen) pristato savo antikomformistišką „Šventąjį pavasarį“. Coco dalyvauja premjeroje. Bet abu šio filmo herojai susipažins tik po septynerių metų, kai Coco bus įžymybė, bet gedės mylimojo, o Igoris pagaliau ras prieglobstį nuo bolševikų Paryžiuje. Coco pasiūlys pabėgėliui Stravinskiui kartu su žmona ir vaikais apsigyventi jos viloje. Taip prasidės dviejų labai skirtingų menininkų draugystė. Šis Jano Kouneno filmas 2009-aisiais uždarė oficialiąją Kanų kino festivalio programą (Prancūzija, 2009). (Vilnius)

 

Įsileisk mane ***

Prieš kelerius metus ir pas mus rodytas švedų filmas sulaukė holivudiško perdirbinio. Mattas Reevesas perpasakoja istoriją apie paauglį Oveną (Kodi Smit-McPee), išgyvenantį tėvų skyrybas. Jis vis dažniau tampa bendraklasių pašaipų objektu. Vienišas berniukas svajoja atkeršyti savo persekiotojams. Vieną dieną kaimynystėje pasirodo paslaptingoji Ebė (Chloe Moretz). Ji išeina į kiemą tik sutemus ir kaip Ovenas neturi draugų. Netrukus paaiškės, kad mergaitė turi paslapčių. Kai mieste prasideda žmogžudystės, gyventojai įtaria Ebę... (JAV, D. Britanija, 2010). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Miestas ****

Chucko Hogano romano „Vagių princas“ ekranizacija perkels į Bostono nusikaltėlių kvartalą Čarlstoną. Čia gyvena Dagas (Benas Affleckas yra ir filmo režisierius). Jis vadovauja nusikaltėlių, plėšiančių bankus, gaujai. Per vieną apiplėšimą Dagas ir jo bendrai paima įkaitę – banko vadybininkę Kler (Rebecca Hall). Nors merginai nieko neatsitinka, ji atrodo pavojinga, nes gyvena šalia gaujos kvartalo. Dagas nusprendžia išsiaiškinti, ar ji ką nors žino apie plėšikus. Atsitiktinė pažintis netikėtai perauga į stiprų jausmą. Meilė paskatina Dago siekius iš esmės pakeisti gyvenimą. Bet jis turi nugalėti kelias nemenkas kliūtis, tarp kurių – policijos įtarimai ir nusikaltėlių „boso“ Gėlininko šantažas. Režisierius Affleckas neslepia simpatijų aktoriaus Afflecko vaidinamam personažui ir grįžta prie tradicinės gangsterių filmo schemos, pasak kurios nusikaltėlis privalo pasirinkti blogį arba gėrį ir paveiktas meilės atsidurti kelyje į dorą gyvenimą. Keli virtuoziškai nufilmuoti ir sumontuoti apiplėšimai, keli įsimintini antrojo plano ar net epizodiniai personažai, kuriuos suvaidino Jeremy Renneris, Pete’as Postlethwaite’as, Black Lively, Chrisas Cooperis, ir numanoma pabaiga suteikia filmui netikėto žavesio (JAV, 2010). (Vilnius, Marijampolė)

 

Rizikinga erzinti diedukus ***

Pamačius šitaip išverstą filmo „RED“ pavadinimą širdis ima šauktis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos. Net ir turint galvoje, kad platintojai neprivalo išmanyti kalbos, bent jau gero skonio ir sveiko proto rudimentų reikėtų turėti net labiausiai užsigulėjusiam lietuviškam „runkeliui“. Juk niekas kitas negalėtų pavadinti „dieduku“ Bruce’o Williso ir visų kitų jo personažo, buvusio CŽV agento, draugų bei priešų, kuriuos suvaidino Morganas Freemanas, Helen Mirren, Mary Louise Parker, Johnas Malkovichius. Roberto Schwentke’s filmas sukurtas pagal populiarų komiksą. Pensininko agento ramybę sudrumsčia profesionalus žudikas. Buvęs agentas turi apginti mylimosios gyvybę, tam jis pasitelkia savo senus bendradarbius (JAV, 2010). (Vilnius, Panevėžys)

 

Šiaurė ****

Trisdešimtmetis Jomaras išgyvena sunkų gyvenimo tarpsnį. Jam nesiseka, jis gydosi pašlijusius nervus ir niekaip negali pamiršti merginos, kuri išėjo pas geriausią jo draugą. Vieną dieną jis sužino, kad turi vaiką. Iki jo – tūkstantis kilometrų giliai į Šiaurę. Ten ir išsirengia Jomaras, pasiėmęs į kelionę po sniegynus penkis litrus alkoholio. Jo laukia kalnai, užšalę ežerai ir netikėti susitikimai su retų rūšių vienišiais. Šalia jų Jomaras visai neatrodo keistas. Būtent jie ir padės pamatyti Jomarui šviesiąją gyvenimo pusę. Režisieriaus Rune’s Denstado Langlo filme pagrindinius vaidmenis sukūrė  Andersas Baasmo Christiansenas, Marte Aunema, Madsas Sjogardas Pettersenas (Norvegija, 2009). (Vilnius)

 

Trys įtemptos dienos ****

Garsus scenaristas, „Oskaru“ apdovanotos „Avarijos“ (2004) ir „Elos slėnio“ (2007) režisierius Paulas Haggisas sukūrė perdirbinį ir perkėlė į savo naują filmą prancūzo Fredo Cavayé dramos „Dėl jos“ siužetą. Pagrindiniam vaidmeniui Haggisas pakvietė Russellą Crowe. Šis vaidina mylintį vyrą Džoną Brenaną, kurio gyvenimas vieną dieną apsivertė aukštyn kojom. Džono žmona Lora buvo suimta už žmogžudystę ir nuteista kalėti. Džonas netiki, kad žmona yra nusikaltėlė ir nusprendžia surengti jos pabėgimą iš kalėjimo. Filme taip pat pamatysime Liamą Neesoną, Olivia Wilde, Elisabeth Banks (JAV, 2010). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)


 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.