Savaitės filmai

7 MD
Agora ****

Filmo herojė yra istorinė asmenybė - astronomė, filosofė Ipatija (355-415). Ji dėstė matematiką ir astronomiją. Ipatija buvo reikli sau ir siekė dvasinės tobulybės, bet garsėjo tolerantiškumu, ji buvo labai laikoma moraliniu autoritetu. Aktyvus dalyvavimas Aleksandrijos gyvenime ir visuotinė pagarba prisidėjo prie jos mirties. Ji buvo žiauriai nužudyta. Ipatijos mirtis žymi intelektualinio Aleksandrijos žlugimo pradžią. Filmo veiksmas nukelia į V a. pradžią. Romos valdomoje Aleksandrijoje bręsta krikščionių pasipriešinimas. Ipatija iš visų jėgų stengiasi išsaugoti per amžius sukauptas senojo pasaulio žinias ir mokslą nuo augančio religinio fundamentalizmo. Jai padeda mokiniai. Du iš jų kovoja už mokslininkės meilę: iš elito kilęs Orestas ir vergas Davosas. Pastarasis išgyvena vidinę dramą - jis turi rinktis meilę Ipatijai arba laisvę žadančią vis galingesnę naują religiją - krikščionybę. Pagrindinį vaidmenį Alejandro Amenã baro filme sukūrė Rachel Weisz (Ispanija, 2009). (Vilnius, Kaunas)

 

Coco Chanel ir Igoris Stravinskis ***

...Paryžius, 1913-ieji. Pasinėrusi į darbus Coco Chanel (Anna Mouglalis) išgyvena savo didžiąją gyvenimo meilę su turtuoliu Boy Capeliu. Eliziejaus laukų teatre kompozitorius Igoris Stravinskis (Mads Mikkelsen) pristato savo antikomformistišką „Šventąjį pavasarį“. Coco dalyvauja premjeroje. Bet abu šio filmo herojai susipažins tik po septynerių metų, kai Coco bus įžymybė, bet gedės mylimojo, o Igoris pagaliau ras prieglobstį nuo bolševikų Paryžiuje. Coco pasiūlys pabėgėliui Stravinskiui kartu su žmona ir vaikais apsigyventi jos viloje. Taip prasidės dviejų labai skirtingų menininkų draugystė. Šis Jano Kouneno filmas 2009-aisiais uždarė oficialiąją Kanų kino festivalio programą (Prancūzija, 2009). (Vilnius)

 

Miestas ****

Chucko Hogano romano „Vagių princas“ ekranizacija perkels į Bostono nusikaltėlių kvartalą Čarlstoną. Čia gyvena Dagas (Benas Affleckas yra ir filmo režisierius). Jis vadovauja nusikaltėlių, plėšiančių bankus, gaujai. Per vieną apiplėšimą Dagas ir jo bendrai paima įkaitę - banko vadybininkę Kler (Rebecca Hall). Nors merginai nieko neatsitinka, ji atrodo pavojinga, nes gyvena šalia gaujos kvartalo. Dagas nusprendžia išsiaiškinti, ar ji ką nors žino apie plėšikus. Atsitiktinė pažintis netikėtai perauga į stiprų jausmą. Meilė paskatina Dago siekius iš esmės pakeisti gyvenimą. Bet jis turi nugalėti kelias nemenkas kliūtis, tarp kurių - policijos įtarimai ir nusikaltėlių „boso“ Gėlininko šantažas. Režisierius Affleckas neslepia simpatijų aktoriaus Afflecko vaidinamam personažui ir grįžta prie tradicinės gangsterių filmo schemos, pasak kurios nusikaltėlis privalo pasirinkti blogį arba gėrį ir paveiktas meilės atsidurti kelyje į dorą gyvenimą. Keli virtuoziškai nufilmuoti ir sumontuoti apiplėšimai, keli įsimintini antrojo plano ar net epizodiniai personažai, kuriuos suvaidino Jeremy Renneris, Pete'as Postlethwaite'as, Black Lively, Chrisas Cooperis, ir numanoma pabaiga suteikia filmui netikėto žavesio (JAV, 2010). (Vilnius, Kaunas)

 

Rizikinga erzinti diedukus ***

Pamačius šitaip išverstą filmo „RED“ pavadinimą širdis ima šauktis Valstybinės lietuvių kalbos komisijos. Net ir turint galvoje, kad platintojai neprivalo išmanyti kalbos, bent jau gero skonio ir sveiko proto rudimentų reikėtų turėti net labiausiai užsigulėjusiam lietuviškam „runkeliui“. Juk niekas kitas negalėtų pavadinti „dieduku“ Bruce'o Williso ir visų kitų jo personažo, buvusio CŽV agento, draugų bei priešų, kuriuos suvaidino Morganas Freemanas, Helen Mirren, Mary Louise Parker, Johnas Malkovichius. Roberto Schwentke's filmas sukurtas pagal populiarų komiksą. Pensininko agento ramybę sudrumsčia profesionalus žudikas. Buvęs agentas turi apginti mylimosios gyvybę, tam jis pasitelkia savo senus bendradarbius (JAV, 2010). (Vilnius)


 

****** - šedevras, ***** - pasižiūrėti būtina, **** - geras filmas, *** - būna ir geriau, ** - jei turite daug laiko, * - niekalas


 


 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.