Prizas „Duburio“ operatoriui

7 MD
Šį pirmadienį Sankt Peterburge baigėsi XIII tarptautinis nepriklausomo kino festivalis „DeboshirFilm – Skaisčios svajonės“. Festivalio įkūrėjas – žinomas Rusijos aktorius Aleksandras Baširovas.

Konkursinėje vaidybinių filmų programoje dalyvavo režisieriaus Gyčio Lukšo „Duburys“. Tarptautinis festivalio žiuri, kuriam pirmininkavo Juozas Budraitis, įvertino filmo operatorių. Viktoras Radzevičius apdovanotas prizu už geriausią operatoriaus darbą.

 

„Duburys“ – dramatiškas filmas apie žmogaus likimą. Apie sovietmečio nykumos palaužtą žmogų, kurio likimas liko nepastebėtas. Filme sukurti aktorių vaidmenys jau buvo įvertinti „Sidabrinės gervės“ kino apdovanojimais – Oksana Borbat pripažinta geriausia aktore, Vladimiras Jefremovas ir Jūratė Onaitytė – geriausiais antrojo plano aktoriais. Operatoriaus Viktoro Radzevičiaus darbas jau anksčiau buvo įvertintas tarptautiniu mastu – Talino tarptautiniame kino festivalyje „Black Nights“ pelnė apdovanojimą už geriausią operatoriaus darbą, „Duburys“ buvo pripažintas ir geriausiu filmu. Už išsaugotą kino poeziją ir to laikotarpio dvasią Viktoras Radzevičius taip pat pelnė Lietuvos kino operatorių asociacijos „Ąžuolo“ apdovanojimą. Lietuvos kinematografininkų sąjunga pripažino „Duburį“ geriausiu 2009 metų filmu. Šiemet Lagove (Lenkija), Tarptautiniame Vidurio ir Rytų Europos filmų festivalyje „Duburys“ laimėjo prizą „Sidabrinė kekė“.

 

Lapkričio mėnesį „Duburys“ Amerikos kino instituto kvietimu bus rodomas Europos filmų programoje Vašingtone (JAV), taip pat dalyvaus tarptautiniame Kalkutos kino festivalyje (Indija), bus rodomas Otavoje, Toronte ir Vankuveryje, Kanados Europos filmų festivalyje.

 

LKS inf.


 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.