Filmai apie Vokietijos menininkus

7 MD
Nacionalinė dailės galerija tęsia dokumentinių menininkų portretų pristatymo programą ir, bendradarbiaudama su Vilniaus Goethe’s institutu, galerijos auditorijoje pristato XX ir XXI a. Vokietijos menininkus.

Penki kino vakarai supažindins su keliais svarbiais meno pasaulio veikėjais: Maxu Ernstu, Ernstu Ludwigu Kirchneriu, Markusu Lüpertzu, Adolphu von Menzeliu, Augustu Sanderiu.

 

Vakar (lapkričio 18 d.) buvo parodytas pirmasis programos filmas – garsaus vokiečių režisieriaus Peterio Scahmoni filmas „Maxas Ernstas – mano klajonės, mano nerimas“ („Max Ernst – Mein Vagabundieren, meine Unruhe“, 1991). Kitą ketvirtadienį (lapkričio 25 d. 18 val.) bus parodytas filmas „Piešti iki pasiutimo – dailininkas Ernstas Ludwigas Kirchneris“ („Zeichnen bis zur Raserei – Der Maler Ernst Ludwig Kirchner“, rež. Michael Trabitzsch, 2000). Šis dailininko Kirchnerio kino portretas atspindi ir jo epochą, menininko potyrius XX a. antrosios pusės „didmiesčio“ pasaulyje. Studijų miestas Drezdenas E.L. Kirchneriui greitai tapo provincija, jo namai – Berlynas. Kirchnerio kūrybai būdingos Berlyno gatvių scenos vertinamos kaip jo kūrybos viršūnė. Sugniuždytas Pirmojo pasaulinio karo išgyvenimų 1917 m. jis persikėlė į Šveicariją, kur su nedidelėmis pertraukomis gyveno iki 1938 m., kai gyvenimą baigė savižudybe. Gruodžio 2 d. 18 val. bus parodytas filmas „Trykštantis energija – Markusas Lüpertzas“ („Twittering with Power. Painter Markus Luepertz“, rež. Reiner Ostendorf, 1986).

 

...Savo ateljė Kelne Markusas Lüpertzas pradeda naują paveikslą. Kamera stebi proceso eigą.

Ryškėja menininką valdantys energija ir agresyvumas. Bet kartu žiūrovai mato, kad paveiksluose, regis, toks akivaizdus spontaniškumas yra tik apgalvoto ir tikslaus materijos bei technikos įvaldymo rezultatas. Filmas neperteikia menininko biografijos faktų. Siekiama priartėti prie įvairialypės Lüpertzo asmenybės, pristatant jį ne tik kaip dailininką ir skulptorių, bet ir kaip muziką bei literatą.

 

Gruodžio 9 d. 18 val. filmas „Adolphas von Menzelis“ (rež. Irmgard von zur Muehler, 1981) papasakos apie dailininką ir grafiką, daugiausia dėmesio skyrusį Berlynui, laikomam savo epochos metraštininku. Filme kūryba atskleidžiama perteikiant laiko dvasią ir biografinius faktus.

 

Gruodžio 16 d. 18 val. rodomas filmas „Augustas Sanderis“ (rež. Reiner Holzemer, 2002) – garsaus vokiečių fotografo portretas. Sanderis įamžino pirmuosius trisdešimt XX a. Vokietijos dešimtmečių.

Įėjimas į kino seansus nemokamas. Filmai rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

 

Pagal NDG inf.

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.