Savaitės filmai

7MD informacija

Apie meilę ir kitus demonus **

Gabrielio Garcia Marguezo romanams kine paprastai nesiseka. Kad ekranizacija pavyktų, reikia kongenialaus bendraautorio, o ne paprasto žodžių, o dažniausiai – tik siužeto vertėjo į vaizdų kalbą. Tačiau jei to užtenka, jei mėgstate ryškias Lotynų Amerikos serialų spalvas ir vaizdingai mylinčius bei kenčiančius herojus, tada debiutantės Hildos Hidalgo filmas nenuvils. Režisierė tvirtina, kad imtis knygos ją padrąsino pats rašytojas, su kuriuo ji susitiko mokydamasi Kubos kino mokykloje... Dvylikametę turtingų ir įtakingų tėvų dukrą Siervą (Eliza Triana) sukandžioja pasiutęs šuo. Prietaringi žmonės tiki, kad mergaitėje apsigyveno demonas. Ją imasi globoti kunigas (Pablo Derqui). Po truputį jis suvokia, kad myli apsėstąją... (Kosta Rika, Kolumbija, 2009). (Vilnius, Panevėžys)

 

Palaidotas gyvas ***

Ispanų režisieriaus Rodrigo Corteso trilerio herojus yra amerikiečių verslininkas Polas, tapęs įkaitu Irake ir uždarytas dėžėje. Virš jo – viena tona žemės. Kiekviena minutė artina Polo mirtį... Nuo klaustrofobijos kenčiantiems asmenims filmo, kuriame vaidina Ryanas Reynodsas, Robertas Patersonas, Jose Luisas Garcia Perezas, žiūrėti nerekomenduojame (Ispanija, 2010). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

 

Rezerviniai farai **

Willas Ferrellas ir Markas Wahlbergas vaidina du Niujorko policininkus. Abu filmo herojai žiauriai pavydi elitinio būrio nariams. Tačiau vieną dieną likimas nusišypsos ir šiems nevykėliams. Adamo McKay’aus filme taip pat vaidina Samuelis L. Jacksonas, Dwayne’as Johnsonas, Eva Mendes (JAV, 2010). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Viskas, ką myliu ***

...9-ojo dešimtmečio pradžia. Jautrus aštuoniolikmetis Janekas groja su draugais roko grupėje, patiria erotinę iniciaciją su daug už save vyresne kaimyne, įsimyli gražuolę Basią. Mergina jam neabejinga, bet jos tėvai patriotai nenori, kad dukra bendrautų su Liaudies Lenkijos karininko sūnumi. Pirmosios meilės, gyvenimo alkio, muzikos džiaugsmo istorija filme susieta su „Solidarumo“ įkūrimu, karine padėtimi ir kitais svarbiais Lenkijos istorijos įvykiais. Autobiografiškas Jaceko Borcucho filmas pelnė Gdynės festivalio žiūrovų prizą, buvo gerai įvertintas Sandanso festivalyje ir dabar pristatytas „Oskarui“. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Mateuszas Kosciukiewiczius, Olga Frycz, Anna Radwan, Andrzejus Chyra, Katarzyna Herman (Lenkija, 2009). (Vilnius)

 

Valgyk, melskis ir mylėk ***

Kuo galima paaiškinti tokį didelį Elisabeth Gilbert knygos ir pagal ją sukurto filmo sėkmę? Pirmiausia, matyt, tuo, kad beveik kiekvienai moteriai teko susidurti su problemomis, kurios ištinka filmo heroję. Liza turi gerą darbą, namus ir visai mielą vyrą. Bet vieną dieną ji supranta, kad tas tariamai tobulas gyvenimas nesuteikia laimės pojūčio. Prasideda skyrybos, depresija, neviltis. Vienintelis vaistas – pažinti save. Liza išsirengia į platų pasaulį, kad pagaliau rastų tai, ko iš tikrųjų trokšta. Kai pagrindinę heroję vaidina Julia Roberts, malonu pakeliauti kartu su ja. Juolab kad ne kiekvienai žiūrovei (ar skaitytojai) išpuls laimė pakeliauti po apetitą žadinančią Italiją, dvasingą Indiją ir kūnišką Indoneziją, juo labiau sutikti žavų brazilą (Javier Bardem) ir patirti jo aistringą meilę. Gilbert ir Robert padarys tai už mus visas. Nors laimės receptas gal visai pritaikomas ir čia? Ryano Murphy filme taip pat vaidina Billy Crudupas, Richardas Jenkinsas, Jamesas Franco (JAV, 2010). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)


 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.