„Vilniaus kino šortai“ kerta kampus ir sparčiai sprendžia galvosūkius

7 MD
„Vieniems patinka kirsti kampą, kitiems genėti gyvatvorę bei pjauti veją, tretiems mat – trumpinti klešnes, bet visi mėgstame trumpas kino juostas“, – teigia „Vilniaus kino šortų“ rengėjai. Šiemet penktą kartą vyksiantis festivalis pasitinka išsiplėtęs – trumpo metražo kinas spalio 7–10 d. rodomas ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

Organizatoriai džiaugiasi būdami unikalia platforma, pristatančia viso pasaulio naujosios kartos kinematografininkų trumpametražius filmus, taip pat didžiuojasi ir ilgesniu nei įprasta filmų sąrašu. Juos vertins kompetentinga žiuri – kino kritikė ir žurnalistė Auksė Kanceravičiūtė, kino prodiuserė, fotografė Liuda Drižytė, aktorius, prodiuseris, režisierius bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Menų vadybos skyriaus vedėjas Stasys Baltakis. Geriausio filmo autoriui atiteks 1 km 16 mm kino juosta.

Filmai suskirstyti į atskiras programas: „Gyvenimo dėlionė“, „Drąsus žingsnis“, „Jausmų ryšulys“, „Kelio filmai“, „Apie vaikus ne tik vaikams“, „Portretai“, „Iki 15 min“, kolekcija „Šypsokis!“. „Vilniaus kino šortai“ tęsia tradiciją festivalio metu rengti lietuviškų filmų premjerinę peržiūrą, kurioje rodomi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos TV ir kino operatorių baigiamieji darbai – trumpi vaidybiniai filmai. Taip pat bus pristatyti festivalio draugai – debiutinių filmų festivalis „Zagreb Film Festival“ ir ypatingoji jo programa „Zagrebo istorijos“, jau rodyta Kanų bei Berlyno festivaliuose. Šiemet festivalis pristatys ir originalų „The Middle East“ projektą. Jame – trumpi jaunųjų Libano, Sirijos, Egipto bei Palestinos režisierių filmai. „The Middle East“ sumanytojai „Eka3“ parengė specialią programą, kviečiančią auditoriją patyrinėti Vidurio Rytų peizažą.

Festivalio metu „Media Desk Lietuva“ surengs atvirą diskusiją „Tarptautinės dimensijos Lietuvos kine“ ir ragins Lietuvos kino kūrėjus, rodytojus, platintojus, puoselėtojus ir gerbėjus aptarti vieną ryškiausių pastarojo dvidešimtmečio Lietuvos kino industrijos pokyčių – integraciją į Europos ir pasaulio kino erdves. Įžangines tezes pristatys ir diskusijas ves „Media Desk“. Visi trumpo kino gerbėjai po peržiūrų bus kviečiami į festivalio ambasadą – klubą „Play“, Pamėnkalnio g. 17/3. Čia žadamos puotos ir ypatingi muzikiniai numeriai.

Festivalį Vilniaus kino šortai organizuoja „Skalvijos“ kino centras. Jubiliejinio festivalio juostos suksis sostinėje, „Skalvijos“ kino centre, Goštauto g. 2/15, bei Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio kino salėse (tikslias peržiūrų vietas rasite renginio svetainėje www.filmshorts.lt). Kviečiame į neilgus, bet konkrečius filmus, kadangi kampo kirtimas, kelnių trumpinimas ir kino šortai ilgina gyvenimą.

Pagal rengėjų inf.



© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.