Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Pavadinimai kartais apgauna


„Viasat“ kino komedijų festivalis


7 MD

Share |
„Gastrolės“
„Viasat“ kino komedijų festivalis vyks spalio 14–21 d. Vilniuje, „Forum Cinemas Vingis“, spalio 22 d. persikels į Kauną, o spalio 23 d. – Klaipėdą. Festivalis vyks jau antrą kartą. Kino komedijas pristato Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris” ir skaitmeninės palydovinės televizijos operatorė „Viasat“.

Nors renginys pelnytai gali sukelti įtarimų – septyni filmai tikrai dar ne festivalis, o gryno žanro pavyzdžių postmodernizmo laikų kine aptikti sunku, nes filmuose dažniausiai susilieja keli žanrai, šiųmetinė programa turėtų sudominti ir tikrus sinefilus. Laimė, pavadinimai kartais apgauna.

Pats garsiausias programos kūrinys – šiemet Kanuose už geriausią režisūrą apdovanotas populiaraus prancūzų aktoriaus Mathieu Amalrico („Skafandras ir drugelis“) filmas „Gastrolės“ („Tournée“, Prancūzija, 2010). Jo herojus yra buvęs Paryžiaus televizijos prodiuseris Joachimas, kuris paliko viską – vaikus, draugus, priešus ir meilužes, kad pradėtų naują gyvenimą Amerikoje. Tačiau jis grįžta namo į gastroles kartu su striptizo šokėjų grupe. Šokėjos svajoja apie romantišką kelionę po Prancūziją.

 

Trupė keliauja iš miesto į miestą. Nors kartais tenka apsistoti pigiuose viešbučiuose ir nuolat stinga pinigų, merginų išgalvotas pasaulis yra kupinas šilumos ir hedonizmo, užkariaujančio ir vyrų, ir moterų širdis. Šio poetiško, nostalgiškai primenančio pamėgtus italų kino motyvus filmo režisierius sukūrė ir pagrindinį Joachimo vaidmenį. Kelionė atveria senas jo herojaus sielos žaizdas...

 

Filmas „Tamara Driu“ („Tamara Drew“, D. Britanija, 2009) sukurtas pagal dienraštyje „The Guardian“ spausdinamą Possy Simmonds ciklą apie Anglijos kaimo gyvenimą, šlovę ir rašytojo darbą. Britų kino klasikas Stephenas Frearsas („Pavojingi ryšiai“, „Karalienė“) autorę pažįsta per trisdešimt metų, bet jam niekad nebuvo atėję į galvą ekranizuoti komiksą. Tačiau scenarijus režisierių sužavėjo ir jis nusprendė pabandyti perkelti Tamaros Driu istoriją į ekraną ir parodyti britų tradicijų ir šiuolaikinio gyvenimo susidūrimą, kartų konfliktus ir permainas, kurioms pasiduoda kaimas, kai jame pasirodo meninė bohema ir turtuoliai. ...Jauna žurnalistė (Gemma Arterton) grįžta į gimtuosius kraštus. Ji paveldėjo motinos dvarą. Kaimą jį paliko būdama kompleksuota paauglė. Dabar Tamara tapo sėkmingos karjeros moterim. Tamaros pasirodymas sutampa su netikėtų įvykių lavina.

 

„Mikmakai“ („Micmacs a tire-larigot“, Prancūzija, 2009) – tai naujas „Amelijos iš Monmartro“ kūrėjo Jeano-Pierre’o Jeunet filmas. Filmo herojus Bazilas atsitiktinai pašaunamas. Gydytojas nusprendžia, kad Bazilas gyvens su kulka galvoje. Taip prasideda beprotiškas pasakojimas apie žmogų, kuris meta iššūkį prekiautojams ginklais ir įtraukia juos į sudėtingą intrigą. Ar jam pavyks įgyvendinti gudrų planą? Savo kovoje Bazilas nebus vienas, nes visada gali pasikliauti vienos kiek neįprastos šeimos pagalba. Filme vaidina puikus aktorių ansamblis – Dany Boonas, kiekvienoje Jeunet juostoje būtinai pasirodantis Dominique’as Pinonas, Yolande Moreau („Serafina“), Andre Dusssollier.

 

Pascalio Chaumeil’o „Širdžių daužytojas“ („L’arnacoeur“, Prancūzija, Monakas, 2010) pasižymi puikiu aktorių ansambliu. Romainas Duris vaidina Aleksą – vyriškį, kuris samdomas vyrų ir moterų ryšiams išardyti. Pavyzdžiui, kokios nors merginos brolis, matantis, kad sesuo susidėjo su visišku niekšu, arba šeima, kurios atžalai iškilo nelygios santuokos grėsmė, kreipiasi į Aleksą. Aleksas pakeri moteris, išardo nevykusius ryšius, bet netempia jų į lovą. Šiame versle Alekso kompanionai yra jo sesuo ir jos vyras, svajojantis tapti lenktynininku. Naujas užsakymas – sukliudyti Džuljetai (Vanessa Paradis) susituokti su anglu. Prekiaujantis gėlėmis merginos tėvelis kažkodėl priešinasi idealiai santuokai. Aleksas negali atsisakyti, nes turi skolų. Taip prasideda naujas nuotykis. Pabaigoje, žinoma, pasiteisina posakis, kad spendžiantis spąstus kitiems būtinai į juos įklius pats.

 

Jonathano Lynno filmas „Pataikyk kulką į mane“ („Wild Target“, D. Britanija, Prancūzija, 2010) skirtas britų humoro gerbėjams, nors ir sukurtas prancūziško Pierre’o Salvadori kūrinio motyvais. ...Vienišas pagyvenęs žudikas Viktoras gyvena tik tam, kad patenkintų savo nuostabios mamos įgeidžius. Jo profesinio gyvenimo rutiną sudrumsčia būsima auka Roza. Netrukus Viktoras įsigis mokinį... Lynnas puikiai balansuoja tarp juodojo humoro ir žavaus naivumo, bet svarbiausia filme, be abejo, puikus Billo Nighty, Emily Blunt ir Ruperto Grinto trio.

 

Amerikiečių režisieriaus Raymondo de Felitta komedija „Miestas saloje“ („City Island“, JAV, 2010) pasakos vienos šeimos istoriją. Rizai gyvena idiliškame miestelyje netoli Niujorko. Tačiau jie patys prie tos idilės nelabai tinka, todėl yra priversti slėpti nuo kaimynų savo mažas paslaptis, kad išsaugotų gerą vardą. Kartą jiems vis dėlto teks susidurti su realybe... Šis mažo biudžeto filmas, kuriame suvaidino Andy Garcia ir Julianna Margulies, sulaukė didžiulio populiarumo JAV. Taip pat festivalio programoje bus parodyta bulgarų režisieriaus Dimitaro Mitovskio komedija „Misija: Londonas“ („Misiya London“, „Mission: London“, Bulgarija, 2010), kuri nukels į bulgarų ambasadą Londone, bei trumpo metražo filmų programa „Trumpų komedijų retro“.

 

Visą informaciją apie festivalį galima rasti www.komedijufestivalis.lt.

 

Pagal rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.35 (911), 2010-10-08

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti