Vilniaus „Lėlėje“ sklandys nemarioji Shakespeare’o dvasia

7 MD

Rugsėjo 24 d. ir spalio 10 d. 18.30 val. Vilniaus teatras „Lėlė“ kviečia žiūrovus į poezijos spektaklio jaunimui „ŠEKSRYSAP“, t.y. Šekspyras“ premjerą! Tai antroji teatrą atgaivinusių jaunųjų lėlininkų premjera šį sezoną. Spektaklio režisierė – Joana Čižauskaitė, dailininkė – Rasa Baradinskienė, dainų autoriai – Gediminas Storpirštis ir Jonė Dambrauskaitė.

 

Kas iš tikrųjų buvo Williamas Shakespeare’as? Ar tikrai didysis anglų dramaturgas, sukūręs daugiau kaip tris dešimtis pasauline klasika tapusių pjesių, mirė persivalgęs silkės ir persigėręs vyno? Koks grėsmingas prakeiksmas saugo šio žmogaus kapą? Galiausiai ką bendra turi jo kūryba, šių dienų jauno žmogaus gyvenimas ir lėlių teatras? Tai – tik keli iš daugelio intriguojančių klausimų, atsakymų į kuriuos ieškoma naujojoje „Lėlės“ premjeroje.

 

Vilniaus „Lėlės“ teatrui šio vaidinimo reikšmė – simboliška. Prieš dvejus metus „Lėlė“ globėjiškai priėmė pirmuosius žingsnius scenoje žengiančius jaunuosius Muzikos ir teatro akademijos lėlininkus. Būsimi aktoriai akademinei publikai ir draugams tuomet pristatė studentišką, per scenos kalbos paskaitas sumąstytą spektaklį pagal dramaturgo sonetus „Vaidiname Šekspyrą“. Šiandien teatro jaunieji aktoriai džiaugiasi, kad jų „pirmasis blynas“ neprisvilo. Atvirkščiai – toliau gyvuoja, subrendo, įgavo naujų spalvų, išsikovojo vietą teatro repertuare.

 

„ŠEKSRYSAP“, t.y. Šekspyras“ sukurtas skaitant W. Shakespeare’o sonetus, dainuojant, šokant, diskutuojant apie dviprasmiškas, pikantiškas, legendomis apipintas garsiojo dramaturgo biografijos detales, lyginant tuometines ir šių laikų jaunų žmonių aktualijas. Iš trumpų epizodų sudėliotą sceninę kompoziciją pagyvina žaisminga ir energinga aktorių improvizacija. Lėlininkai spektaklyje ieško Shakespeare’o išdykaudami, klausydamiesi savęs ir šalia esančio. Drąsiai žvelgdami į savo baimes, svajones jauni žmonės bando iššifruoti ir pasidalyti rašytojo kūriniuose užkoduota dvasia. Dvasia, kuri per daugelį amžių nepakito: iki šiol niekina išdavystę ir negarbingą elgesį, teigia laikui nepavaldžias vertybes – meilę ir draugystę.

 

Jaunieji lėlininkai tikisi padėti žiūrovui pamatyti Shakespeare’o pasaulio grožį. O jį atveria patys kasdieniškiausi ir iš pažiūros paprasčiausi dalykai: nuoširdūs tarpusavio santykiai, artimųjų meilė ir rūpestis. Sonetai čia skamba be klasikinei deklamacijai būdingo patoso – aktoriai kalba šiuolaikinio jauno žmogaus lūpomis.

 

Vaidina Karolis Algimantas Butvidas, Šarūnas Datenis, Giedrė Giedraitytė, Indrė Liutkevičiūtė, Imantas Precas, Asta Stankūnaitė, Simonas Storpirštis, Jūratė Trimakaitė, Dainius Zeinalovas ir Edita Zėčiūtė.

 

Spektaklis vaidinamas Didžiojoje salėje. Bilietai į renginį platinami „Tiketos“ ir teatro kasose. Daugiau informacijos www.teatraslele.lt

 

Vilniaus teatro „Lėlė“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.