Vilniuje netrukus prasidės septintasis teatro festivalis „Sirenos“

7 MD
Į Vilnių teatro gerbėjus vėl kvies „Sirenos“. Septintus metus vykstantis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis spalio 7-15 d. pristatys naujausius užsienio ir lietuvių spektaklius, pakvies susitikti su teatralais ir teatro gerbėjais tradicija tapusiose diskusijose po spektaklių.

Nors šiemet „Sirenų“ užsienio programa ne tokia plati, kokios tikėtasi, bet ne mažiau ambicinga. Tai įrodė dar 2010-ųjų vasario pabaigoje festivalyje apsilankęs japonų teatro meistras Tadashi Suzuki, dusyk parodęs legendinį savo spektaklį „Dionisas“. Rudenį toliau programą tęs tarptautinė Jerzy Grotowskio ir Thomo Richardso centro trupė, „Teatro del Carretto“ iš Italijos ir estų teatras „NO99“.

 

Pirmiausia žiūrovai susitiks su 1986 m. Italijoje įkurto Jerzy Grotowskio ir Thomo Richardso centro spektakliu „I am America“, sukurtu pagal amerikiečių literatūros chuligano, beat generation poeto Alleno Ginsbergo eiles.

 

Kita pažintis su šiuolaikiniu italų teatru - tai „Teatro del Carretto“ ir režisierės Marios Grazios Cipriani „Hamleto“ pastatymas. Marios Grazios Cipriani darbai įvertinti daugybe prizų įvairiuose Europos teatro festivaliuose. Pernai už spektaklį „Pinokis“ „Teatro del Carretto“ pelnė publikos apdovanojimą Sankt Peterburgo teatro festivalyje „Baltiskij dom“.

 

Paskutinę festivalio dieną žiūrovai išvys estų teatro „NO99“ spektaklį „Kaip paaiškinti paveikslus negyvam triušiui“. Vokiečių menininko Josepho Beuyso ir „šunžmogio“ Olego Kuliko performansų pagrindu sukurtas spektaklis - žvilgsnis ne tik į teatro, bet ir į paties meno prigimtį. Apie kultūros politikos situaciją kalbančiam teatrui nepamaišė ir keistas sutapimas, kad spektaklio repeticijoms einant į pabaigą Estijos kultūros ministre tapo moteris, kurios pavardė reiškia „triušį“.

 

Kaip ir kasmet, „Sirenose“ bus pristatyta ir įdomiausių praėjusio Lietuvos teatrinio sezono darbų programa. Žiūrovai pamatys netrukus antros dalies premjeros sulauksiantį Rimo Tumino „Mistrą“, vos sykį sostinėje matytą jauniausiosios lietuvių režisūros kartos atstovų Artūro Areimos spektaklį „Laimingi“ ir Ievos Stundžytės spektaklį „Antigonė (ne mitas)“, Agniaus Jankevičiaus spektaklį „Prakeikta meilė“, Beno Šarkos spektaklį-performansą „Kiaurai“ ir suomių režisieriaus Kristiano Smedso teatrinės akcijos „Vyšnių sodas“ vaizdo įrašą.

 

Užsienio programos spektakliai bus rodomi nedidelėje, bet jaukioje „Menų spaustuvės“ (Šiltadaržio g. 6) erdvėje. Po spektaklių žiūrovai galės pabendrauti su kūrėjais. Festivalio įžanga taip pat taps susitikimas su teatralais - Lietuvos muzikos ir teatro akademijos 2-uose (Kongresų) rūmuose (Tilto g. 16) bus rodomas Jerzy Grotowskio ir Thomo Richardso centro dokumentinis filmas „Action in Aya Irini“, aktoriai bus kviečiami į keturias dienas truksiančias kūrybines dirbtuves.

 

Bilietus į spektaklius bus galima įsigyti „Tiketa“ ir „Bilietai.lt“ kasose. Visa festivalio „Sirenos“ programa - puslapyje www.okt.lt.

 

Rengėjų inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.