Nutildyti balsai atgyja

7 MD
Apskaičiuota, kad dėl nacių vykdytos agresyvios kultūros politikos pradingo dešimtys tūkstančių įvairiausių žanrų (džiazo, operos, kabareto ir kt.) muzikos kūrinių. Šios prarastos muzikos kompozitoriai, vadinami Nutildytais balsais, dominavo prieškario Europos muzikos scenoje, kol buvo nugramzdinti užmarštin.

Kai kurie jų buvo ištremti, kiti deportuoti dėl žydų kilmės arba dėl tariamo degeneracinio kuriamos muzikos pobūdžio. Vis dėlto dauguma ir toliau kūrė tremtyje ar koncentracijos stovyklose. Nors kai kurie kompozitoriai išgyveno per Holokaustą, jų muzika buvo prarasta ir užmiršta. Dabar apie šių kompozitorių egzistavimą nežino ne tik plačioji publika, bet ir muzikos specialistai. Tik nedaugelis gali pasakyti, kas yra Viktoras Ullmannas, Aldo Finzi, Alfredas Tokayeris ar Ernstas Tochas. O šių kompozitorių kūriniai itin praturtino Europos kultūros paveldą.

 

VšĮ „Pax et Bonum“ kartu su nepelno organizacija „Académie Lyrique“ (Prancūzija) bei Valstybiniu Vilniaus Gaono žydų muziejumi rengia tarptautinį koncertą, skirtą pagerbti žydų tautybės Europos kompozitorius, kurie tapo nacių režimo aukomis. Koncerte, kuris įvyks šių metų rugsėjo 23 d. 18 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre sutiko dalyvauti žinomi muzikai iš Prancūzijos - ansamblis „Voix Etouffées“, dirigentas ir kompozitorius Amaury du Closelis bei operos dainininkė iš Kanados Rayanne Dupuis. Prieš koncertą Amaury du Closelis skaitys trumpą pranešimą tema „Muzika koncentracijos stovyklose“. Koncerte atliekamų kūrinių autoriai vienaip ar kitaip yra nukentėję nuo nacių režimo - vieni kankinosi ar mirė koncentracijos stovyklose, kiti buvo priversti emigruoti, kad išsaugotų gyvybę. Tai tragiško likimo menininkai, kurių talentui visiškai atsiskleisti nebuvo leista. Į programą įtraukti Europos kompozitorių žydų D. Milhaudo, A. Tansmano, R. Karelo, K. Weillio kūriniai.

 

Koncerto data parinkta neatsitiktinai - minėdami Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, kalbėsime apie Holokaustą per meną, žydų menininkų likimą Europos kontekste.

 

Ansamblį „Nutildyti balsai“ 2005 m. įkūrė dirigentas ir kompozitorius A. du Closelis. Jis yra ne vieno kolektyvo, tarp jų - Paryžiaus kamerinės operos, kamerinio orkestro „Camerata de Versailles“ įkūrėjas, buvo ir įvairių festivalių muzikos direktoriumi, bendradarbiavo su daugybe orkestrų. 2005 m. A. du Closelis išleido knygą apie Europos kompozitorius, kuriuos 1933-1945 m. naciai deportavo, nužudė ar ištrėmė. Tais pačiais metais knygai skirta Kritikų premija už geriausią muzikos esė. Šiuo metu A. du Closelis yra „Nutildytų balsų forumo“ festivalio (Paryžiuje), skirto Trečiojo reicho persekiotiems kompozitoriams, meno direktorius, nuolatinis Tirgu-Murešo filharmonijos orkestro dirigentas, Operos akademijos muzikos direktorius, vokalo ir dirigavimo dėstytojas. A. du Closeliui 1991 m. suteiktas Prancūzijos meno kavalieriaus titulas, 2006 m. įteiktas Austrijos vyriausybės auksinis garbės ženklelis, 2009 m. suteiktas Prancūzijos meno komandoro titulas, 2009 m. įteikta Europos Sąjungos auksinė žvaigždė už projekto „Nutildyti balsai“ turą po Europą 2008-2009 metais.

 

Ansamblis „Nutildyti balsai“ nuo pat įkūrimo reguliariai dalyvauja sezoninėje Paryžiaus nacionalinio armijos muziejaus programoje ir muzikos festivaliuose, tokiuose kaip „Musique dégénérée“, rengiamame Prancūzijos miestelyje Provanso Ekse, ir „Verfemte Musik of Schwerin“, vykstančiame Vokietijoje.

 

Kanados operos dainininkė Rayanne Dupuis (sopranas) yra itin aktyvi šiuolaikinės muzikos pasaulyje. Šiaurės Amerikoje R. Dupuis vardas siejamas su tokiomis operų trupėmis kaip „Austin Lyric“ (JAV), Edmontono operos asociacija, Ontario opera ir „Tapestry Music“. Europoje ji dainavo Nanto, Angerso, Monpeljė, Massy, Bezansono, Reimso ir Klermono-Ferano „Comédie“ operos teatruose. Solistė svečiavosi Kelno muzikos trienalėje, Monpeljė (Prancūzija) ir Aberdyno (Škotija) muzikos festivaliuose. R. Dupuis pasirodė karu su „Ensemble Intercontemporain“ (Paryžius), koncertavo su Slovakijos radijo simfoniniu orkestru (Bratislava), Flamandų radijo orkestru (Antverpenas), Luaros krašto nacionaliniu orkestru.

 

Solistės ateities planai - Wolfgango Rihmo operos „Trys moterys“ pasaulinė premjera Bazelio teatre ir pasaulinė Tapio Tuomelos naujų dainų premjera.

 

Koncertas vyks šių metų rugsėjo 23 d. 18 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2), skambės D. Milhaudo, A. Tansmano, R. Karelo, K. Weillio kamerinė muzika.

 

Rugsėjo 24 d. 17 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre įvyks muzikinis žydų kilmės norvegų menininkės Bente Kahan vaidinimas „Geto dainos“. Žinoma aktorė Bente Kahan gimė 1958 m. Osle, mokėsi Tel-Avive ir Niujorke. B. Kahan koncertuoja Izraelio ir Norvegijos nacionaliniuose teatruose. Renginį pristato Norvegijos Karalystės ambasada Vilniuje, „Inova Baltic“ ir „Mirror Support Services“.

 

„Pax et bonum“ ir „7md“ inf.


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.