Lietuviai su latviais kuria operas

7 MD
Nuo birželio 29 d. Kražiuose bei Juodkrantėje vyksta jau trečius metus organizuojami NOA („Naujosios operos akcijos“) šiuolaikinės operos kūrėjų ir atlikėjų vasaros kursai. Net tris savaites daugiau kaip trisdešimt menininkų iš Lietuvos ir Latvijos kuria trumpas šiuolaikines operas, dalyvauja vokalo, scenos judesio, plastikos užsiėmimuose, diskutuoja aktualiomis šiuolaikinės operos temomis bei Kražių ir Juodkrantės salėse pristato įvairias koncertų programas.

Greta kompozitorių ir dramaturgų, režisierių ir scenografų, dirigentų ir operos dainininkų, choristų ir instrumentalistų, muzikologų ir teatrologų, šiemetinėje NOA stovykloje taip pat dalyvauja ir dailininkų portretistų komanda, ruošianti stovyklaujančių menininkų portretų parodą. Nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ rengiamuose kursuose dėsto žinomi Lietuvos kultūros veikėjai: operos dainininkas Algirdas Janutas, kompozitoriai Šarūnas Nakas ir Mindaugas Urbaitis bei choreografė Marija Simona Šimulynaitė.

 

Ši jaunos kartos operos kūrėjų ir atlikėjų invazija trumpam sujudina miestelių bendruomenių gyvenimą. Kražiuose šalia Švč. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios įvyko Valstybės dienai skirtas koncertas, kuriame dalyvavo operos dainininkai Merūnas Vitulskis (tenoras), Jonas Sakalauskas (baritonas) bei pianistė Birutė Asevičiūtė, be to, operomanai taip pat įgyvendino akciją „Tautiška giesmė“: kaip ir visa Lietuva liepos 6 d. 21 val. pagrindinėje miesto aikštėje kartu su Kražių bendruomene sugiedojo Lietuvos himną.

 

Šiuolaikinės operos kursuose NOA rengia ne tik praktines kūrybines dirbtuves, bet ir aktualias diskusijas, skatinančias kritinį mąstymą bei plečiančias kultūrinį akiratį. Liepos 10 d. Kražių kolegijoje vyko pirmą kursų etapą uždaranti renginių serija, kuri apėmė kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio vedamą diskusiją „Šiuolaikinės operos tendencijos: nacionalinės operos vizijos“ bei miestelio bendruomenei skirtą edukacinę-pažintinę paskaitą apie šį istorinį Vakarų kultūros muzikos žanrą.

 

Pasibaigus pirmajam kursų etapui ir NOA kolektyvui persikėlus į Juodkrantę, liepos 13 d. Liudviko Rėzos kultūros centro Parodų salėje prasidėjo penkių nemokamų renginių ciklas „Operomanų vasaros koncertai“, kuriame pristatomos keturias epochas aprėpiančios vokalinės ir instrumentinės muzikos programos: muzika nuo klasicizmo iki postmodernizmo ir nepriklausomybės kartos lietuvių kompozitorių kūryba.

 

Vienas iš NOA šiuolaikinės operos kūrėjų ir atlikėjų vasaros kursų tikslų – novatoriškų kultūros renginių sklaida ir alternatyvaus meninio skonio plėtojimas ne tik Lietuvos centruose, bet ir regionuose. Ši NOA kūrybinė stovykla taip pat skirta pasiruošti 4-ajam nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ sezonui: suformuoti naujas kūrėjų grupes ir būsimų projektų kontūrus.

 

Operomanijos inf.


 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.