Juodkrantėje vėl kuriamas kinas

7 MD
Dvyliktą kartą vykstantis edukacinis projektas ,,Vasaros media studija“ grįžta į Juodkrantę. Kino dirbtuvės vėl suburs kino studentus bei profesionalus kartu mokytis ir kurti kiną.

Susirinks jaunieji audiovizualinių menų kūrėjai iš skirtingų Europos kino bei teatro mokyklų, vyks intensyvus teorinis ir praktinis darbas. Šiemet pasirinkta užsiėmimų tema – „Aktorius kine: nuo scenarijaus iki ekrano“. Daugiausia dėmesio bus skirta aktoriaus ir režisieriaus bendravimui, kino aktoriaus meistriškumui, meistriškumui kine. Nuo liepos 5 iki 18 dienos dalyviai klausys paskaitų, dalyvaus individualiuose užsiėmimuose su dėstytojais, patys kurs filmus. Dešimt filmavimo komandų, kuruojamų Lietuvos bei užsienio profesionalų, gilinsis į duotą temą, ieškos tinkamų meninių sprendimų savo sukurtoms istorijoms pasakoti. Pasitelkus profesionalius ir išskirtinius dėstytojus konsultantus, bus tobulinamas jaunųjų kino kūrėjų gebėjimus pasakoti istorijas pasitelkus išraiškingus kino herojus. Dėstytojai konsultantai vadovaus pasiruošimui, scenarijų rašymui, režisierių darbui su aktoriais, konsultuos dalyvius per visą filmų kūrimo procesą. Ir Lietuvoje, ir Europos kino mokyklose dar nėra kino aktorių studijų tradicijos, ši tema ypač aktuali visiems dalyviams.

 

„Vasaros media studijoje 2010“ skirtingų Europos šalių kino studentai ir profesionalai dalysis patirtimi bei idėjomis, visą dėmesį skirs aktoriaus darbo kine analizei nuo scenarijaus rašymo proceso iki filmo sukūrimo. Projekto organizatoriai pakvietė pripažintus kino profesionalus iš Gruzijos, Vengrijos, Latvijos ir Lietuvos vesti teorinius ir praktinius seminarus projekto dalyviams.

 

Režisierius, aktorius, scenaristas ir prodiuseris Gela Kandelaki (Gruzija) atskleis profesionalių ir neprofesionalių aktorių darbo specifiką su režisieriais. Kino ir teatro režisierius Janosas Xantus (Vengrija), iškėlęs susikalbėjimo problemą, sutelks visus kūrėjus intriguojančiam žaidimui. Kuo skiraisi ir kuo panaši vaidyba teatre ir priešais kamerą, pasakos kino ir teatro režisierius Janosas Szaszas (Vengrija). Jonas Vaitkus sieks gilesnio žvilgsnio į aktoriaus meistriškumo paieškas. Algis Mažeika gilinsis į aktoriaus kūno raišką ir gebėjimą ją valdyti. Gatis Šmitas (Latvija) supažindins dalyvius su vaidybos teatre ir kine skirtumais, pristatys režisierių ir aktorių bendradarbiavimą kino istorijoje, pasakos, kaip teisingai pasirinkti aktorių savo filmui. Šie dėstytojai skaitys paskaitas anglų kalba, ves intensyvius mokymus, scenarijų rašymo konsultacijas, koordinuos filmavimų eigą bei prižiūrės filmų montažo darbus.

 

Geriausieji bus apdovanoti skulptoriaus A. Kuzmos sukurtomis „Žuvimis“. Visi besidomintys ir mėgstantys kiną turės galimybę išvysti apdovanotus filmus liepos 17 d. 18 val. Juodkrantės kultūros namų kino salėje.

 

„Vasaros media studija“ yra Europos Komisijos „MEDIA Training“ programos projektas. Jį organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Mokomoji kino ir TV studija. Tarptautiniai projekto partneriai – Helsinkio Metropolijos universitetas (Suomija), Latvijos kultūros akademija ir Nacionalinė teatro ir kino meno akademija (Bulgarija). Projekto iniciatorė ir organizatorė – režisierė Inesa Kurklietytė.

 

Rengėjų inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.