Ir vėl Kristupo vasaros festivalis

Goda Rupeikaitė
Šešioliktą vasarą Lietuvoje vyksta Kristupo vasaros festivalis, šiemet jis prasidėjo liepos 1 dieną. Pristatydamas šių metų festivalio koncepciją ir programą festivalio meno vadovas Donatas Katkus teigė, kad tai didžiausias, keisčiausias ir labiausiai lietuvių atlikėjus pristatantis festivalis Lietuvoje. „Esame ir pats pigiausias festivalis“, – guodėsi D. Katkus, kalbėdamas apie perpus sumažintą finansavimą iš Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos. „Darome viską, kad mūsų klausytojams bilietai būtų įperkami, o dalis koncertų – išvis nemokami, – kalbėjo festivalio meno vadovas. – Tokie mūsų principai ir mes jų laikomės.“

Šių metų programoje numatyti 48 koncertai, iš kurių nemaža dalis skirta lietuvių atlikėjams. „Festivalis vyksta vasarą, per patį turizmo sezoną, atvažiavę žmonės nori pamatyti, ką mes čia turime, o ne tą patį atlikėją, kurį galbūt jau matė kitur“, – dalijosi mintimis D. Katkus. Šalia jau įprastų programų, kaip antai sakralinės ir kamerinės muzikos koncertai, fado muzikos vakaras ir kt., šiais metais daug dėmesio bus skiriama džiazui, bus surengtas bossa nova muzikos koncertas, o vieną vakarą, liepos 24 d., Kristoforo dienos proga, ant Baltojo tilto Vilniuje bus netgi šokamas valsas. D. Katkus pabrėžė, kad vis dėlto tai vasaros festivalis, todėl programa turi būti įvairi ir kai kurie koncertai turi turėti pramogos elementų.

 

Šie metai yra F. Chopino muzikos metai pasaulyje, todėl ne vienas Kristupo vasaros festivalio vakaras bus skirtas būtent šio kompozitoriaus muzikos interpretacijoms, kuriomis dalinsis atlikėjai iš Lietuvos, Japonijos, Lenkijos.

 

Kaip ir kasmet, svarbi festivalio dalis – Sakralinės muzikos valandos – šiais metais vyks Šv. Kazimiero bažnyčioje. Šiais metais laukiama įdomių sakralinės muzikos atlikėjų iš Šveicarijos, Norvegijos, Vokietijos, Italijos ir kitų šalių. Pristatydama koncertus, programos kuratorė Renata Marcinkutė Lesieur pabrėžė, kad šiais metais beveik visi vargonininkai nusiteikę improvizuoti, ir džiaugėsi galimybe pasiklausyti šiuo metu ryškiausių Europos improvizatorių muzikavimo. Sakralinių valandų ciklo organizatorė išskyrė du koncertus – tai liepos 23 d. įvyksiantis vokalinio ansamblio „Paris 6“, kuriam vadovauja lietuvė Asta Timukaitė Lemiesle, pasirodymas, bei Tiffino berniukų choro iš Didžiosios Britanijos koncertas liepos 30-ąją. Tai šiuo metu vienas geriausių chorų Didžiojoje Britanijoje, koncertavęs su visais Londono orkestrais.

 

Du mėnesius truksiančiame festivalyje organizatoriai žada įvairią ir dinamišką programą.


 


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.